Perfectionisme loslaten, zo doe je dat.

Perfectionisme loslaten, zo doe je dat.

Streven

Om perfectionisme te kunnen loslaten zul je het eerst moeten leren begrijpen. Zo is dat met veel zaken en met perfectionisme in het bijzonder. Het streven naar altijd maar willen verbeteren staat haaks tegenover loslaten. En als perfectionist heb je snel het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Als je dit bij jezelf herkent, is de kans groot dat je daar ook regelmatig hinder van ondervindt. In deze blog geef ik je handvatten hoe je beter met jouw perfectionisme om kunt gaan en dit in je voordeel kunt gebruiken.

Wat is perfectionisme?

Laat ik eerst stilstaan bij wat perfectionisme is. Nu komt het namelijk over alsof het heel slecht is als je een perfectionist bent. Perfectionisme is een obsessief verlangen om een handeling perfect uit te voeren. Het streven naar volmaaktheid. Persoonlijk vind ik het een mooi streven. Het woord obsessief in de omschrijving triggert mij wel. Als coach vind ik het goed om te streven naar verbetering en om te groeien als mens. Jezelf verbeteren en meer in overeenstemming te brengen met wat je wilt bereiken is prachtig. Maar niet ten koste van het behalen van die volmaakte toestand. Dat zorgt voor problemen.

 

"Als je trouw aan perfectionisme te hoog is, doe je nooit iets.- David Wallace"

 

Effecten van perfectionisme.

Die problemen kunnen bestaan uit het steeds willen verhogen van jouw standaard. Het is mooi om je dromen en doelen te bereiken. Maar als je voortdurend  jouw ambities najaagt om het maar beter te doen en je slaagt er niet in. Dan heb je jezelf nogal wat uit te leggen. En dan is de liefde voor jezelf een stuk minder aanwezig. Je bent, snel geneigd jezelf af te kraken, vaak teleurgesteld en voelt je vaker gefrustreerd. Doordat jij je zo slecht voelt, ga je minder ondernemen omdat je bang bent de een na de andere teleurstelling te moeten ervaren. Je komt dan in een negatieve spiraal terecht waar je zelf niet snel uit komt. Komt dit herkenbaar over? Lees dan verder ik geef je tips om je  perfectionisme los te laten.

perfectionisme-lastig

Bewustzijn.

Als je minder last wilt hebben van perfectionisme is het goed bewust te zijn wat je gedrag is. Wat gebeurt er met je als je een opdracht krijgt? Zeg je tegen jezelf “Oh leuk daar ga ik lekker mee aan de slag”? Of denk je: “Mooi weer een opdracht waarmee ik het kan laten zien!” Laten zien aan jezelf of aan een ander? Denk daar eens over na. Bij het laatste riskeer je veel meer als jij het weer niet goed doet. En krijg je de opdracht dan wel op tijd af als je let op al die details. Afwijzing of gezichtsverlies liggen op de loer. Een betere vraag die jij jezelf kunt stellen is of het realistisch om perfectie van jezelf te verwachten bij deze opdracht. Dat maakt het al een stuk aantrekkelijker om de opdracht uit te voeren.

 

Loslaten.

Mijn ervaring met coachees die perfectionistisch zijn geeft mij het beeld dat ze hierdoor erg ongelukkig zijn geworden. En als er een vergelijking wordt gemaakt met een collega, bij wie het allemaal zo makkelijk gaat, zakt de moed ze helemaal in de schoenen. Dus heel simpel vergelijk niet. Of nog liever controleer je werkelijkheid. Vraag aan die collega hoe die dit doet. In een gesprek kom je er ook snel achter of jouw beleving klopt. Vaak zit het tussen jouw oren. En als het inderdaad zo is vraag dan eens om hulp. Leer van elkaar. Het maakt je werk een stuk ontspannener.

Rust uit.

Doordat je zo druk bent met al die details om het perfecte te bereiken zorg je slecht voor jezelf. Je ervaart druk. Misschien zelfs wel stress. De deadline moet ik halen maar ik moet nog zo veel , want anders. Hup de aapjes springen weer door je hoofd om de allerbeste te zijn. En je partner blafte je vanmorgen ook al af toen hij je vroeg om de boter. “Pak het dan zelf !” Schrok je ervan? Maar ja je bent ook zo moe he? “He het werk moet wel af. Zou wel belachelijk zijn als mij dat niet lukt!” Dus maar een paar uur door werken vanavond. Als je op tijd rust neemt blijf je scherp en lever je beter werk af. En als je dat merkt voel je hierdoor daadwerkelijk beter dan wanneer je maar stresshormonen aanmaakt.

perfectionisme loslaten; rust nemen

 

Een andere bril.

Al die belemmerende overtuigingen mag je best wel eens tegen het licht houden. Het belemmert je niet voor niets. Het houdt je tegen bij wat je eigenlijk wilt bereiken. Het maakt ook niet uit of het komt door angst, schaamte of iets wat iemand ooit tegen je zei. Jij houdt rekening met die belemmering en kijkt zo naar de wereld. Zet dan eens een andere bril op. Variofocaal als het kan. Doorbreek jouw vastgeroeste gedachten en ontdek wat er nog meer in jou schuilt. Je zult versteld staan wat jij allemaal kunt. Als jij jouw perfectionisme leert loslaten.

Perfectionisme loslaten be happy

 

Meer tips

Hieronder heb ik een aantal tips die ik heb gevonden via mijn coachees en collega's. Ik wil niet het complete werk van tips bij perfectionisme presenteren. Dan zou ik wat ik hierboven schreef zelf niet in de praktijk brengen. Kies er uit wat bij jou past en je helpt om perfectie los te laten.

1. Wordt bewust van je gedrag.
Klopt dit met wat je wil bereiken en past het bij jou?

2. Lach eens wat vaker om jezelf.
We nemen de wereld en mensen vaak zo serieus. Waar is het plezier ?

3. Richt je op wat je al wel kunt.
Je hebt er gelijk resultaat bij. Succes voelt goed en zorgt voor een beter gemoedstoestand. En dan is de volgende opdracht al meteen een stuk leuker.

4. Sta vaker stil bij wat er gebeurt
Voel wat er gebeurt met je als je perfectie nastreeft. Met jouw gedrag, gedachten en in je lijf. En als het je niet lukt wat voel je dan?

5. Wees realistisch.
Stel vragen en controleer je werkelijkheid. Alleen zo weet je of jouw gevoel juist is.

6. Wees mild naar jezelf.
Als jij jouw lat zo hoog legt valt het eerder tegen dan mee. En dat helpt je niet. Gun jezelf jouw positieve moment en herken ze.

7. Leer van jezelf en anderen.
De wereld is vriendelijk. Stel je kwetsbaar op en je ontvangt hulp.

8. Neem op tijd rust.
In het verlengde van punt 6, met rust nemen zorg je ervoor dat je oplaadt en de tijd neemt om te kunnen overzien wat je doet.

9. Plan praktisch en deel je opdracht op in taken.
Kleine stappen leiden ook tot het einde. Als je ze met succes uitvoert helpt dat veel meer dan streven naar het beste eindresultaat.

Nu weet je hoe jouw perfectionisme kunt loslaten. Ga je het ook doen? Het levert je echt veel op. En dat gun ik je.

Wil je weten hoe je van jouw ambities een kwaliteit kunt maken?

Of wil je gewoon ontspannen werken of ondernemen?
Top