Doelen stellen: garantie voor een succesvol leven?
Mijn hele werkzame leven heb ik al te maken gehad met doelen. Zoveel telefoontjes per uur afhandelen, zoveel miljoen omzet halen of vijf klanten per dag bezoeken. Het mooiste doel vond ik altijd dat ik me als werknemer moest bekwamen in deze of gene vaardigheid. Een manager noemt een vaardigheid uit een boek. Want dat hoorde natuurlijk bij de functie. Soms wist ik niet eens dat die vaardigheid bestond. Ze werden wel voor me bedacht. Herken je dat? Betrokkenheid gegarandeerd, of toch niet? Is doelen stellen een garantie voor een succesvol leven? Ik geef je tips hoe je als je doelen stelt deze ook gaat behalen.
Realistische doelen?
Het bijzondere van doelen is dat je ze nooit allemaal kunt halen. Ik vroeg me dit in het begin niet eens af. Doelen horen bij je beroep. Als als jonge medewerker die graag wil leren neem je dat aan. En natuurlijk is er het vergelijken met anderen die het beter doen. Want ik moet natuurlijk wel winnen van de rest. Het begint al op jonge leeftijd onschuldig op een verjaardag: Wat wil je later worden jongen?”, vraagt oom Henk. Ik antwoordde altijd: “Profvoetballer.” Duidelijk toch? "En dan natuurlijk het WK winnen" Gevolgd door: “Mooie droom jongen, maar wat wil je echt worden?” Pats, correctie weer ontvangen.
Hier en nu.
Ik vraag me af of doelen je echt gelukkig maken. De fixatie op het realiseren van het doel kan zo groot worden dat andere zaken onbelangrijk worden. De druk die je daarbij ervaart kan ontzettend hoog zijn. En stel je voor dat het doel niet wordt bereikt. de teleurstelling zorgt weer voor een andere uitdaging. Of nog mooier het wordt bereikt. Wat dan? Zit je dan ineens met een doelloos leven? Het gaat niet om je doelen maar om de motivatie die doelen te realiseren. Dat is namelijk focus leggen op een taak in het moment en daar zit de groei.
Prestaties.
Het valt mij op dat doelen die mensen vaak stellen prestaties zijn. Dit heeft te maken met willen winnen. Van kinds af aan wordt ons geleerd om de beste te zijn. Hell, ik doe het zelf nu ook met de kreet “de beste versie van jezelf te zijn”. Het belangrijkste verschil is dat ik je wel zelf laat bepalen wat die beste versie is. Niet je ouders, je leraar of je werkgever. Jij bepaalt het zelf. Ik begeef me op glad ijs door dit te beweren. Volgens diverse psychologische onderzoeken bestaat jouw vrije keuze niet. Laat mij dan maar leren van mijn fouten, denk ik dan. Van fouten leer je het meest als je ze durft te maken.
Klopt je doel?
Belangrijk bij het stellen van een doel, is de juistheid van het doel. Maak je daar een juiste keuze in? Een coachee vertelt me vaak wat ze niet wil. “Ik wil die werkdruk niet meer, want ik voel me niet goed.” Of, “ ik wil geen stress in mijn leven.” Wat wil je dan wel vraag ik dan een paar minuten later. Het woord niet is een heel fijn woord. Een voorbeeld: Denk maar niet aan een roze olifant. Waar denk je nu aan? Ik zeg niks. Stel daarom een positief doel. Simpel geformuleerd: Ik wil me prettig voelen op mijn werkplek. Als coach word ik vrolijk van een goed doel
Kom in actie.
Heb jij je doel juist gesteld, kom dan in actie. Verbind een actie aan je doel, zodat je gelijk aan de slag kunt. Je (letterlijke) beweging zorgt voor een positief gevoel. Je bent meteen actief met een taak die je helpt je doel te bereiken. In het voorbeeld van de werkplek kan het bijvoorbeeld zijn: Ik vraag deze week een gesprek aan met mijn leidinggevende over mijn taken. Realistisch en meteen uitvoerbaar. Doordat je het meteen werkbaar of tastbaar maakt geeft het gelijk energie.
Meteen
Gelijk beginnen is mijn tip! Hoe langer jij het uitstelt, hoe groter en talrijker de vragen worden die in je hoofd rondvliegen. De afspraak is gemaakt en dat voelt gelijk goed. Zo blijf je in je positieve gevoel en dat helpt bij het realiseren van je volgende stap die je dichter bij je einddoel brengt. Die volgende stap kun je al bedenken, planmatig. Maar het kan ook ad hoc zijn omdat je intuïtie dat aangeeft. Een beetje opportunisme is soms niet verkeerd. Je mag best vertrouwen op je spontane ingevingen. Je enthousiasme helpt je zeker jouw volgende stap te bereiken.
Neem een stap.
Start met het nemen van een stap, hoe klein ze ook is. Je bent in beweging en dat voelt goed. Zo blijft het mogelijk om ze met goed resultaat uit te voeren en daarmee geniet je ook van je succes. Dat motiveert je om de volgende stap te nemen. Een ander voordeel hierbij is, dat wanneer je merkt dat dit niet de juiste stap is, je snel kunt bijsturen. In mijn voorbeeld blijvend, kun je ook een afspraak maken met een collega of iemand bij H.R. Kleine stapjes in de goede richting.
Kleine stapjes zorgen er ook voor dat jij geleidelijk aan dichter bij je doel komt zonder dat je voortdurend met je doel bezig bent. Het zorgt er ook voor dat je bewuster nadenkt over wat je op dat moment doet. Welk gedrag hoort er bij deze taak? Is dat gedrag realistisch voor mij? Wat verwacht ik van mezelf? Bewuster nadenken maakt dat je dichterbij jezelf blijft en daardoor merk je of het klopt met wat jij wil bereiken. Op deze manier kan het stellen van doelen een garantie zijn voor een succesvol leven. En dat gun ik je.
Wil je meer weten? Neem dan eens contact met mij op. Dat kan al je eerste stap zijn naar het bereiken van jouw gewenste doel.