Wat beweegt je?

Wat zorgt ervoor dat jij je doelen bereikt. Hoe gemotiveerd ben je om dat te bereiken. Motivatie komt van het Latijnse movere, wat bewegen betekent. Hoe beweeg jij je naar je doel. Wie of wat helpt jou? Is het de stem van een van je ouders van vroeger: “ Je kunt het wel, toe maar of als jij het echt wil gaat het je lukken.” Of juist niet ! Een coach helpt je bij het vinden van je motivatie en je doel.

Motivatie

Toch lukt het niet altijd om je doelen succesvol te realiseren. Bijvoorbeeld als je te maken krijgt met tegenslagen. Mensen die je tegenwerken of het niet begrijpen. Dan gebeurt er wat met je motivatie. Je raakt aan het twijfelen. In feite heb je dan last van je eigen hersenen. Die beginnen namelijk gelijk te werken. Nadenken over wat er gebeurt en wat kan ik nu doen. Klopt het wat er gezegd werd. Dat is dan eigenlijk al gebeurd zonder dat je er erg in had. En dat gebeurt bij (bijna) iedereen.

Congruent

Waar ik het over wil hebben is wat jij belangrijk vind in je leven. Met welke (kern)waarden wil je leven. Welke waarden vind jij belangrijk? Wat inspireert je en drijft je van binnenuit? Wat is jouw stuwende kracht. Als je gedrag in overeenstemming is met deze waarden heb je zelden spijt van je daden. Wanneer je handelen niet in overeenstemming is met je met jouw waarden blijf je achteraf vaak zitten met een gevoel van spijt of schaamte. Ga het maar eens na bij jezelf als je het durft. En wel eerlijk zijn hé.

Stralen

Terug naar die motivatie. We noemen het vaak ook passie of bezieling. Als je goed oplet zie je het heel snel bij een ander, ogen gaan stralen, het gezicht ontspant en de glimlach is onmiskenbaar aanwezig. Het taalgebruik verandert en iemand gebruikt vaker actieve werkwoorden. Mensen worden ook zo maar emotioneel als ze het hebben over wat hen drijft. Prachtig om te zien hoe iemand dan als het ware open gaat. Als een bloem uit zijn knop. Het maakt een kwetsbaarheid los dat tegelijkertijd enorm krachtig is. Het zorgt voor zelfbewustzijn en helpt je richting te geven naar je doel.

Zelfbewust

Regelmatig merk ik dat het best een uitdaging kan zijn om dit zelfbewustzijn te herkennen. Soms heb je ook geen idee wat je wilt bereiken. Toekomstdromen hardop uitspreken als ze er niet zijn. Op zich niet raar als je weet dat 95% van ons gedrag op de automatische piloot draait. Dat is ook een belangrijke reden waarom een kleine verandering in je leven zo moeilijk kan zijn. Al die voornemens die je ieder jaar bedenkt zoals bijvoorbeeld; stoppen met roken, meer bewegen en betere balans werk/privé zijn verdraaid lastig. Hoe kun je er voor zorgen dat je het dan wel bereikt. Ik hoor het je denken.

Verantwoordelijkheid

Als je ervoor kiest om iets te veranderen ga dan goed na of dit echt belangrijk voor je is. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag. Je hebt die beslissing genomen en dus ga ervoor. Stel je dan ook voor dat het eens tegen kan zitten. Bijvoorbeeld je klant zegt toch ineens nee. Wat doe je dan? Je valt toch weer terug in je oude gedrag en je zegt bijvoorbeeld lelijke dingen tegen je partner omdat je moe en geïrriteerd bent van een zware dag op je werk. Dat kan gebeuren. Nou en? Wees mild voor jezelf. Stel jezelf dan de vraag wat heb ik hier van geleerd? En hoe kan ik dat de volgende keer beter doen? Oh ja en excuseer je nog wel even voor je gedrag bij je partner.

Waarden

Daarnaast handel op basis van je eigen waarden. Ken jij je eigen waarden eigenlijk wel ? Denk bijvoorbeeld even langer na voordat je reageert op een opmerking die je raakt. Geen emotionele reactie uit je ongenoegen, omdat je die ander wel eens even zal. Nee, denk na of dit is wie je wilt zijn. En reageer vervolgens zoals jij vind dat dit bij jouw kernwaarden past. Hoe vaker je een moment van pauze inlast voor je reageert hoe makkelijker je dit gaat uitvoeren. Je kunt het ook doen tijdens het gesprek. Zeg tegen die persoon dat je even tijd nodig hebt om te reageren. En loop dan even naar een plek waar je dit kan doen. Even reflecteren op wat er gebeurd, wat je voelt en hoe je wil reageren. En dan terug en doe je verhaal.

Positief beïnvloeden

Richt je op wat jezelf kunt beïnvloeden. Voor mij zijn dat de mensen met wie je werkt en je naasten. Je invloed reikt zover als je mensen ziet en verder. Als vader van mijn kinderen of echtgenoot en familielid merk ik dat ik invloed heb op het gedrag van mezelf en een voorbeeld kan zijn ben voor mijn kinderen. Dit geldt zowel in positieve als negatieve zin. En ook voor de mensen met wie ik samenwerk. Als je positief en constructief handelt zullen anderen dat opmerken. Dat gedrag spreekt anderen aan. Het kan dan zo maar gebeuren dat je gevraagd wordt iemand te helpen. Een mooi compliment om te krijgen lijkt mij.

Wil jij ook in beweging komen? Neem dan gerust contact met me op. Ik gun het je.

Top