Zelfbewustzijn vergroten is niet moeilijk met deze vijf tips!

 

Gebruik je zelfbewustzijn en verbeeldingskracht

Bewustzijn vergroten.

Het belangrijkste bij coachen is het zelfbewustzijn vergroten. Dat vind ik tenminste. Maar wat is dat eigenlijk? Bewust - Zijn. Je bent er meteen bij, geconcentreerd en helder. Als je bewust aanwezig bent stijgt je waarneming. Je waarneming buiten je zelf (bewustzijn) maar ook binnen jezelf (zelfbewustzijn). Onze hersenen verstoren graag dit proces. Ze zijn zo ingesteld dat ze jou net datgene laten doen wat minimaal nodig is om gewoon door te gaan. Je herkent vast je automatische piloot wel. Als je bewuster wil leven en werken, zal je dit moeten blijven trainen. Het begrip topsport komt bij me op. Uiteindelijk komt het coachen ook uit de sport. Nu zijn er allerlei vormen van coaching. Zelf hanteer ik verschillende vormen en technieken uit verschillende stromingen die je helpen je doel te bereiken. Dat doel is voor iedereen verschillend en iedereen is anders. Zodoende reageert iedereen ook net even anders bij een interventie.  Dat leert me veel over een coachee. En uiteraard, in mijn ontwikkeling als coach,  veel over mij. Dat je niet denkt dat een coach het allemaal wel even weet. Zelfbewustzijn vergroten kan iedereen.

Einstein zei het al.

Als je ergens mee rondloopt heeft dit een natuurlijk altijd oorzaak. Dat is voor iedereen te volgen. Alleen is het besef dat de oorzaak zich op een ander niveau bevindt niet altijd duidelijk. De vraag is dan vaak; waarom doe ik dit, gebeurt me dit, hoor ik dan dat? Enzovoorts. Cliënten begrijpen niet waarom ze dingen zo doen terwijl het een probleem veroorzaakt. Nu heeft een uitdaging, probleem of hoe je het wil noemen een oorzaak die vaak dieper ligt dan het zich manifesteert. Einstein zei het al: “Problemen kunnen niet worden opgelost op hetzelfde denkniveau als waarop ze veroorzaakt zijn.” En als hij dat al zegt. Als je dit beseft vergroot je daarmee al je zelfbewustzijn.

 

energie Einstein in beweging

Zelfbewust oplossen

Mooi dat inzicht maar nu rest de uitdaging om anders te denken. Hiermee omzeil je de blokkade die je zelf hebt opgeworpen. Ja, dat doe je nagenoeg altijd onbewust zelf. Mooi dus want dan kun je het zelf ook oplossen. Hoe dan? Dat is een vraag die ik dan gesteld krijg. Een manier is het hardop herformuleren van het probleem dat je ervaart. Als je bijvoorbeeld meer klanten in je zaak wilt hebben formuleer je niet : Ik ga zorgen voor meer klanten in mijn bedrijf. Dat is meer van hetzelfde. Het zou dan kunnen zijn: “Ik ga mijn inrichting aantrekkelijker maken voor mijn klanten of ik zet andere marketinginstrumenten in om meer relaties van mijn producten op de hoogte te brengen." Op een ander niveau en je onderneemt actie en stopt er energie in. Je zelfbewustzijn stijgt.

Diepere laag

Als jij niet happy bent met je leven kun je ook daar invloed op uitoefenen. Op een ander niveau. Stel je zelf de vraag wat je nu kunt doen(en niet doet) en dat je helpt een positief effect te hebben. Je stapt uit wat je nu gedaan hebt en wat blijkbaar niet brengt wat je wil. Geef je fantasie de vrije hand en bedenk wat je nodig hebt. Dat kan van alles zijn. Wedden dat je daar nu al gedachten bij krijgt. Als jij het kan bedenken dan kun je het ook uitvoeren. Daar kom ik zelf ook steeds meer achter. Mijn zelfbewustzijn vergroten oefen in nog dagelijks.

Beweging

Als jij je hersenen in een actieve stand brengt, komt er energie vrij en de lekkere hormonen helpen je in gang te komen en te blijven. En doordat jij beweegt gaan anderen met je mee bewegen. Je vrienden, collega's of klanten. Je vergroot je invloed door zichtbaarheid. Meer bezoekers op je website of in je bedrijf. Als je goed in je vel zit merken mensen dit en dit succes trekt nu eenmaal aan.
Nadeel is wel dat je iets doet dat misschien niet in je comfortzone ligt. Je mag gaan oprekken. En dat kan best spannend zijn. Weet dan dat die spanning heel normaal en van voorbijgaande aard is. Je hebt iets nog nooit eerder zo aangepakt dus je hebt er iets van geleerd. Over jezelf en hoe je reageert op nieuwe activiteiten. Als het resultaat positief is, heb je eer weer een vaardigheid bij geleerd. Is dit niet het geval dan weet je dat hier nog mag verbeteren. Hoe dan ook, je hebt vooruitgang geboekt en dat voelt in alle gevallen goed!

Tips om je zelfbewustzijn te verhogen.

Als jij je zelfbewustzijn wilt verbeteren of her formuleren kun je om de volgende tips hiervoor gebruiken:

 • Formuleer positief en gebruik actieve werkwoorden. Dat klinkt als een open deur en het is ook zo. Toch gek dat die deur dan niet altijd open staat. Jezelf straffen en de stem van een van je ouders horen hierbij is meer dan eens het geval.
 • Formuleer een taak
  Als je een taak formuleert, kun je die gaan uitvoeren en dat brengt je in beweging! Die beweging is dan voelbaar bij jezelf. Bijkomend voordeel dat je een tevreden gevoel hebt als je klaar bent.
 • Stretch jezelf maar wees realistisch
  Als je een doel stelt dat niet haalbaar is omdat je de vaardigheden of kwaliteiten niet bezit wordt het bereiken hiervan erg lastig. Wanneer is het een stretch? Als je de kriebel voelt in je buik. Je herkent dat gevoel vast wel. Als je moeite hebt met de realiteit ervan in te schatten, vraag het dan eens aan je collega of een bekende. Die kunnen je vaak feilloos vertellen of het realistisch is wat je wilt.
 • Maak een doelstelling of taak zo concreet mogelijk.
  Je bepaalt helder de kaders voor jezelf. Dan kun je vaststellen of je het hebt bereikt of niet. Zelf hanteer ik graag SMART. Ik heb geleerd dat daar bezieling(B), energie (E) en inspiratie(I) bij hoort.
  (Blankestijn- Wageningen BE SMARTI)
 • Ervaar het leren
  Besteed voldoende tijd aan het ervaren wat er met je gebeurde gedurende het bovengenoemde proces. Wat dacht, voelde en ervoer je? De antwoorden stellen je instaat om dit in de toekomst te herkennen. Wat goed voor je werkt en goed voelt veranker je zo beter in je nieuwe gedrag.

Inspiratie

Ik moet erkennen dat deze manier mij inspireert om het beste uit mezelf te halen. Probeer jij het ook eens! Dit zijn mijn vijf tips over het vergroten van zelfbewustzijn. Als je er zelf nog meer kent deel het dan met mij en anderen.
En wanneer je er meer over wilt weten help ik je er graag bij. Ik gun je veel meer zelfbewustzijn, maar dat spreekt voor zich!

Top