Zichtbaarheid vergroten, hier is het ultieme stappenplan!
Gezien worden.
Zichtbaarheid vergroten, welke ondernemer wil dat nou niet? Als je niet gezien wordt kunnen mensen en bedrijven je niet vinden. Als ondernemer is simpelweg belangrijk om zichtbaar te zijn. De recente maatschappelijke ontwikkelingen bewijzen het ook zeker. Ze maken het er ook niet makkelijker op. Toch is het juist nu goed om je bezig te houden met het verbeteren van jouw zichtbaarheid. Hoe zichtbaar ben jij eigenlijk online? Laat jij jezelf zien? En waar doe je dat? Overal en nergens of maak je bewust keuzes? Heb jij een planmatige aanpak? Of doe je maar gewoon wat omdat dat je dat het prettigst vind. Je neemt weinig risico op reacties. Zowel de negatieve als de positieve. Die laatste categorie reacties zorgt er wel voor dat jij zichtbaarheid vergroten leuker gaat vinden.
Praktisch toepasbaar.
In dit blog licht ik zowel de praktische kant van zichtbaarheid toe, maar laat jou ook de gedachten die je daarbij kunt hebben zien. Ik wil je tonen dat je niet alleen staat met je vragen en belemmerende gedachten. Als je er op de juiste manier mee omgaat kun je ze als kracht inzetten. Allereerst wil ik in gaan op een aantal vragen zoals waarom, wie en wat. Verderop in het stuk belicht ik de praktische kanten van hoe jij je zichtbaarheid verbetert. Als laatste vat ik het samen in een direct te gebruiken stappenplan.
Waarom wil je gevonden worden?
Laat ik eerst stil staan bij deze vraag. Als jij mensen voor je wil laten kiezen is het van belang om een juiste indruk te geven. Een indruk van wie je bent en wat je kunt betekenen voor een ander. Waar ligt juist jouw toegevoegde waarde? Mensen zijn op zoek naar de oplossing die jij kunt bieden voor hun probleem. Onthoud dat 70% van jouw potentiële klanten zich eerst online oriënteert voordat ze contact met jou opnemen. Zorg dus dat je online te vinden bent en dat je boodschap duidelijk is.
Wie is je doelgroep?
In het verlengde hiervan is het zaak te weten welke vragen jouw potentiële klanten hebben. Met andere woorden ken je doelgroep. Wat houdt hen bezig? Waar lopen ze tegen aan? Maar vooral wat is hun uitdaging, angst of verlangen? Als je dat goed in beeld hebt kun je daar jouw communicatie op aansluiten. Bijvoorbeeld door deze vragen als onderwerp van een blog of video te gebruiken. Het gaat daarnaast ook om de stijl van communicatie die je gebruikt, ook wel tone of voice genoemd. Wanneer jouw bedrijf zich richt op jongeren zal formeel taalgebruik niet aansluiten bij hun belevingswereld. Houd daar dan ook rekening mee. Als je vertrouwen wilt wekken kan dat op verschillende manieren, passend bij de doelgroep waar jij het antwoord voor bent. En gebruik liever geen vakjargon als het niet nodig is.
"Niet interessant zijn, maar geïnteresseerd zijn." - Jos Burgers
Wat maak je zichtbaar?
Dat is een vraag die ik regelmatig krijg. Wat laat je dan zien aan je potentiële klanten? Het antwoord is simpel. Wat jij wilt dat je klanten van je zien en dat bijdraagt aan het verhogen van jouw betrouwbaarheid en authenticiteit. In de loop der jaren heb ik gemerkt dat mijn klanten kiezen voor wie ik ben en daarna wat ik kan bieden. In mijn vak is dat erg logisch. Een coach en coachee moeten een klik hebben om goed samen te kunnen werken. Laat zien wie je bent als onderdeel van een totale aanpak. En stop bescheiden te zijn. Als je ergens voor staat draag het dan ook uit. Vergroot je zichtbaarheid op jouw persoonlijke manier.
Relativeren
Ja, maar dan gaan mensen er op reageren. Jippie het werkt! Jouw zichtbaarheid wordt groter. En dan komt het monster naar boven. Ik noem dat maar het monster der onredelijkheid. Niks is goed genoeg, het moet beter, ik kan het niet, wat zal een ander er van vinden, ik schaam me als me dit alweer niet lukt. Moet ik nog even doorgaan of zit jouw zin er al tussen? Kritisch zijn is goed voor het verhogen van jouw toegevoegde waarde, maar laat je niet beheersen door deze gedachten. Onthoud: positieve reacties geven je energie en soms vleugels. En de negatieve dan, ach de mensen denken toch wat ze willen. Focus je liever op het positieve dat geeft je kracht.
Wat doe je dan om je zichtbaarheid te vergroten?
Als eerste wil ik benadrukken dat je zichtbaarheid onderdeel moet zijn van je marketingplan of aanpak. Zorg daarom voor een strategische aanpak. De boodschap die je uitdraagt tijdens presentaties of netwerkengesprekken kan naar mijn mening niet anders zijn dan op jouw online mediakanalen. Het moet elkaar versterken. Voorbeeld: “Ik vind oprechte interesse belangrijk.” Als iemand mij een vraag stelt op linkedIn en ik reageer niet, is dat vreemd. Gelukkig is niemand perfect dus als het een keer niet aansluit mag dat. Dit toont ook gelijk een kwetsbare kant. Ik vind dat je die best mag tonen. Het laat zien wie je echt bent en mensen kunnen zich hier aan relateren. Ik geef toe het is soms best eng maar in je comfortzone ken je alles al. Groei vind plaats buiten jouw comfort zone.
Laat het zien.
Deel de momenten die er toe doen. Het gaat niet om borstklopperij, maar je mag best trots zijn op een mooi resultaat dat je met hard werken hebt behaald. Je biedt de kijker een blik in jouw werk en daarmee groeit begrip en vertrouwen. Als jij je doelgroep goed in beeld hebt weet je dat er meer mensen zijn die dit verlangen hebben. Het geeft meer inzicht in wat jouw toegevoegde waarde voor hen kan zijn. Alleen kwaliteit leveren is (soms) niet genoeg, je zult het ook moeten laten zien. Het is jouw verhaal. Vergroot jouw zichtbaarheid met jouw persoonlijk verhaal.
Wat kun je inzetten om je zichtbaarheid te vergroten?
Wees zo creatief als je kunt zijn. Zolang het bij jouw merk en bedrijf past en aansluit bij jouw ideale klant is niets te gek. Hieronder heb ik een aantal suggesties genoemd die mij helpen. Als jij deze ideeën bij jouw activiteiten stopt krijg je steeds meer mogelijkheden.
Website
Ten eerste zorg ervoor dat je een website hebt. Je potentiële klanten willen graag zien wie je bent en wat je doet. Daar had ik het eerder al over. Ook de mensen met wie je fysiek hebt gesproken zijn geïnteresseerd in hoe jij online bestaat. Staat het geschreven in de taal van je klant. Werkt het allemaal snel, spreekt het aan en staat er voldoende informatie op? En natuurlijk is het belangrijk dat je website gevonden wordt. Optimaliseer je website op gebruiksgemak, leesbaarheid en attractiviteit. En uiteraard is S.E.O. (Search Engine Optimalisation)belangrijk.
Schrijf een blog
Persoonlijk vind ik het leuk om een blog te schrijven. Ik kan goed inspelen op de vragen of behoeften van mijn doelgroep. Je kunt er ideaal kennis mee delen en je doelgroep aanspreken. Hiermee verhoog je niet alleen je zichtbaarheid, maar ook je expertstatus. Deel dan ook je blogs op de door jouw gekozen sociale mediakanalen. En als je moeite hebt met zelf schrijven zijn er altijd nog tekstschrijvers die dit graag voor je willen doen.
Gebruik je sociale mediakanalen
Naast het schrijven van een blog op jouw website, kun je ook ander sociale mediakanalen gebruiken. Niet alleen om je eigen blogs op te posten maar, je kunt ook andere blogs of artikelen delen. Zo laat jij zien waar jij je mee bezighoudt. Via Instagram kun je makkelijk foto's delen waarbij je kunt laten zien wat je aan het doen bent. Je kunt ook een video maken en die op YouTube delen. Mensen krijgen je dan echt te zien en dat zorgt ervoor dat ze je gaan waarderen. Let wel op dat je geen media deelt waar geen explicite toestemming voor is gegeven. Dat is iets waar ik als coach extra rekening mee moet houden
Schrijf een nieuwsbrief.
Een nieuwsbrief dat is toch achterhaald? Nee hoor, helemaal niet. Je kunt hierin een mooi overzicht geven van wat jij allemaal kunt betekenen voor je klant. Ik bedoel dan geen verkoopgerichte brief maar een Eyeopener of inspirerende brief die mensen aan het denken zet. Je kunt er best wat commerciële uitingen in kwijt maar overdrijf niet. Dat jouw bedoeling met deze brief is dat men wat vaker aan jou denkt, lijkt me logisch! Je vergroot je zichtbaarheid ook door balans tussen helpen en commerciële acties te houden.
Organiseer een Webinar.
Nu het netwerken niet meer gaat (hopelijk niet te lang), kan een online bijeenkomst de oplossing bieden om toch mensen te zien. Bedenk een thema dat aansluit op je doelgroep en nodig mensen uit om deel te nemen. Zorg bij je uitnodiging dat je mensen prikkelt om deel te nemen. Wanneer jij waardevolle informatie deelt met je deelnemers zullen zij dit enorm waarderen. En dat zorgt ervoor dat mensen je in de toekomst beter gaan vinden.
Maak video's.
Wanneer jij je eigen film maakt, laat je kijkers zien wie je echt bent. Ja dat is spannend maar het werkt! En je kunt je online zichtbaarheid enorm vergroten. Wat moet je dan vertellen? Je zou hier bijvoorbeeld je geschreven blogs gebruiken om jouw boodschap bij je kijker te laten zien. Of je geeft het antwoord op die vraag die mensen jou altijd stellen. Je weet vast wel wat ik bedoel. Een belangrijke tip hierbij is om het goed voor te bereiden. Schrijf een script en werk hiermee. Als je eenmaal over je eerste koudwatervrees bent is het echt leuk om te doen.
Zoals ik eerder beloofde, heb ik een praktisch stappenplan voor je dat je gelijk kunt gebruiken. Als je het gaat gebruiken ben ik benieuwd naar je ervaringen.
Mijn Stappenplan:
- Wat is jouw unieke aanbod?
Wat breng jij aan toegevoegde waarde bij jouw klant? Waar kunnen potentiële klanten jouw dienstverlening of product uitstekend voor gebruiken. Zorg dat jouw verhaal helder en duidelijk is zodat ze niet om jou heen kunnen en zich thuis voelen bij je. - Ken jouw doelgroep.
Zorg dat je weet wie jouw klant is. Het is een ABC-tje lijkt mij. Welke behoefte, angsten en verlangens hebben zij? Wat houdt ze bezig, is het een man of vrouw, jong of oud(er), rijk of arm, milieubewust of niet. Hier kan ik nog veel meer criteria noemen. Ik denk dat het duidelijk is dat hoe meer je weet hoe beter je kunt inspelen op jouw ideale klant. - Zorg dat je weet welke taal jouw klant spreekt.
Binnen jouw doelgroep zijn er gebruiken of gewoonten. Zorg dat je die kent. En zelfs het taalgebruik is van belang. Is het formeel dan kun je dat terug laten komen in jouw taalgebruik. Wil een klant het simpel en zonder vakjargon(dit kun je beter helemaal niet doen tenzij je vakgenoten als klant hebt) Zorg dus dat je weet welke woorden men gebruikt. - Weet waar jouw klant zich bevindt.
Wat leest jouw klant en welke kanalen zijn gebruikelijk. Is het Linkedin, Facebook, twitter of Snapchat. Leest hij/zij telegraaf, trouw of opiniebladen? Kijkt men naar RTL-4, RTL-7 of SBS6? Gebruik fora om daar achter te komen. Kies vervolgens een medium dat daar op aansluit maar zorg dat het ook bij jou past. - Zorg voor jouw authentieke uitstraling.
Als je nagedacht hebt over je boodschap is het tijd voor branding. Bij jouw unieke aanbod hoort een unieke uitstraling. Je gaat de waarden van jouw bedrijf omzetten naar je visuele identiteit. Heb je een logo bedacht of laten maken? Welke kleur en formaat laat je zien in jouw communicatie? Zorg ervoor dat je dit in alle uitingen consequent laat zien. Het is jouw boodschap en visitekaartje. - Ga je uitingen testen.
Houd er rekening mee dat lang niet alles meteen een succes wordt. Je bedenkt iets geweldigs(vind je), maar reacties blijven uit. Probeer het dan op een ander tijdstip, kanaal of in een andere vorm. Zo werk je toe naar wat beter bij jouw klanten aansluit. En wissel af in website, blog en video. Zo ook in thema's zoals inspiratie, tips, inhoudelijke stukken of weggevers. De afwisseling zorgt dat het blijft boeien. - Blijf in contact met je potentiële klanten.
Een persoonlijke reactie waarderen mensen enorm. Reageer zelf op reacties op jouw berichten of uitingen. Het kan een simpel bedankje zijn, maar ook een uitgebreide reactie. Wees attent en positief. Je bent hiermee je merkwaarde aan het vormen. Misschien hou je er dan zelfs een ambassadeur aan over. - Blijf je ontwikkelen.
Speel in op ontwikkelingen in jouw markt en bij jouw klanten. Zoek uit wat er belangrijk is en zorg dat je binnen de mogelijkheden van jouw dienstverlening of aanbod hier rekening mee houdt. Of indien nodig kom met frisse ideeën of producten. Het houdt je scherp en fris. Daar houden jouw klanten zeker van. - Deel jouw expertise.
Als je ergens goed in bent hoef je dat niet meteen van de daken te schreeuwen. Dat helpt je vaak niet. Wat je wel kunt doen is jouw kennis delen. Bijvoorbeeld door te laten zien waar je mee bezig bent. Het resultaat dat je daarmee bereikt, helpt een ander. Als die met dezelfde vraag of uitdaging stoeit kan dit net dat extra duwtje zijn om in actie te komen.
Doen
Jij weet nu hoe jij jouw zichtbaarheid kunt vergroten. Er is alleen nog een uitdaging die je mag oppakken, namelijk: begin ermee. Beantwoord de vragen uit het stappenplan. Als je nog geen antwoord hebt op alle vragen zorg dan dat je ze vindt. Praktischer kan ik het niet maken. Heb je er toch hulp bij nodig neem dan contact met me op en we gezamenlijk maken we een goed werkend plan.