7 tips om angst en stress te verminderen!

Vandaag had ik een mooi gesprek met een cliënt. Uiteraard,  zou ik bijna zeggen, kwam de Corona-crisis ter sprake. Het gevoel van angst en de stress over wat er zou kunnen gebeuren is behoorlijk groot. Kun jij me helpen deze stress en angst te verminderen, werd me gevraagd. En ik merk dat veel meer mensen dit zo voelen. Dan heb ik het niet eens over de economische gevolgen op de lange termijn. Ik doel vooral op de mentale gevolgen die hier, voor een deel, het gevolg van zijn. Geen mens is gebaat bij onzekerheid. Want hoe ziet de wereld er straks uit? En is het tijdelijk die anderhalve meter? Laat staan of weer "gewoon" kunnen werken? Herken je deze gedachten? Ik deel graag zeven tips om angst en stress te verminderen!

Creëer.

Het verbaast me dat ik,  en een aantal collega's die ik sprak,  geen toename zien van het aantal coachees. Nu het een tijd van relatieve stilstand is, is dit het moment om juist nu ruimte te maken voor de ontwikkeling van jezelf. Het dak repareer je toch ook liever als het droog is, zei iemand vanochtend.  Zou het de onzekerheid zijn, die een investering in jezelf tegenhoudt? Juist omdat je niet weet wat je te wachten staat. Jammer want zelf regie nemen en daarmee creëren, geeft je een gevoel van kracht. In plaats van het reageren op omstandigheden nadat ze een feit zijn. Het vergroot je vermogen om oplossingen te zien. Wie weet krijg je later de kans niet meer? Verminder nu je stress en angst, dat helpt je straks als de drukte weer toeneemt.

#1 Ontspan jezelf.

Blijf juist in periode van stress dicht bij je zelf. Dat is makkelijk te doen. Ga even zitten in een stoel of fauteuil en adem rustig in en dan rustig uit. Drie keer drie tellen in en drie uit en herhaal dat een aantal malen. Je merkt dat je vanzelf rustiger wordt. Je ademhaling zakt naar je buik en je hartslag vermindert. Sta dan stil bij wat je voelt in je lijf. Voel je ergens spanning bijvoorbeeld in je buik of je kuiten? Span dat gebied een paar seconden stevig aan en laat het los. Jouw spanning vloeit dan als het ware van je weg. Dit kun je met je hele lijf doen van je tenen tot aan je kruin. Ik schreef eerder al eens over rust nemen.

Angst-stress-wandelen

#2 Kom in beweging.

Als ik dan toch stilsta bij jouw lijf mijn volgende tip is het tegenovergestelde. Bewegen is goed voor je lichaam en voor je geest. Je hoeft niet gelijk te denken aan een trainingsschema voor een marathon of iets dergelijks. Maar wel regelmatige lichaamsbeweging want dit verbetert je stemming. Je slaapt er beter door en hebt meer energie. En nog beter is om buiten te bewegen. Even wandelen in het park of naar het bos. Ook dit heeft een positief effect op je geestelijke gezondheid en je weerstand. Het vergroot je gevoel voor eigen waarde en je ziet nog eens iemand ook. Ja, ik weet het op anderhalve meter maar toch. Je lichaam maakt hormonen aan die angst en stress verminderen alleen al door het wandelen. Mooi toch?

#3 Luister met aandacht.

Veel ondernemers, maar ook werknemers zijn nu vaker alleen thuis. Mensen zijn toch sociale wezens hoor ik je nu denken. Dat klopt en dat is ook gelijk mijn volgende tip. Zoek je netwerk op en deel je gedachten of gevoelens. Van je buurman tot een collega hebben we allemaal periodes waarin we ons onzeker voelen. Het is een kleine moeite om even te luisteren naar elkaar. Vel geen oordeel en laat de ander zijn of haar verhaal doen. Net zo als jijzelf je verhaal kunt delen. Door goed te luisteren en door te vragen vergroot je aandacht voor elkaar. Ondanks dat je geen fysiek contact hebt zorgt dit voor verbinding. Verbinding heeft een positief effect en vermindert angst en stress.

Stress; controleer jouw gedachten!

#4 Controleer jouw gedachten.

Iedereen heeft wel eens angsten in zijn leven. Het kan variëren van angst voor de tandarts tot bang zijn om voor een groep te spreken. Of nu de angst jouw baan te verkiezen. Die angst op zich is niet zo bijzonder. Wat je er aan doet is dat wel. Laat je het je leven beheersen, dan heb je een uitdaging erbij. Het is dan goed om te controleren of je angst realistisch is. Onderzoek die gedachte die deze angst oproept eens grondig. Klopt die gedachte echt. Meestal niet! Je kunt die gedachte niet onderbouwen met feiten. Zoek dan een gedachte die wel helpt en herhaal die een aantal keer. Je kunt de gedachte hiermee positief veranderen. Onthoud je hebt gedachten, je bent ze niet.

#5 Beleef hier en nu.

Je mag ook best accepteren dat dingen zijn wat ze zijn. De angsten komen en gaan. Die horen bij het mens zijn. Alleen als jij er steeds bij stil blijft staan heb je er last van. Weet dan dat na elk paniekmoment er weer een moment komt dat je er even niet aan denkt. Hoe dan? Dat gaat vanzelf, je leest iets leuks of iemand vertelt iets over de vakantie. Het doet je denken aan.... Beleef dat moment. Blijf in het heden met die fijne gedachte. Dat zorgt dat je nu geen stress voelt en geen lichamelijke klachten ervaart.

stress-slaap-goed

#6 Slaap goed.

Dit klinkt als een open deur. Ja toch, slaap is belangrijk voor je herstel. Degenen die kinderen hebben opgevoed weten vast wel wat ik bedoel. Niet genoeg slaap heeft invloed op je welzijn en de kwaliteit van het leven. Niet alleen de onderbroken nachten kunnen je opbreken. Ook de televisie en smartphones stimuleren de hersenactiviteit. Hierdoor wordt het moeilijker om in slaap te vallen. Mijn tip is dan ook om een rustige ruimte te creëren en het gebruik van televisie of telefoons te vermijden vlak voordat je gaat slapen. Ontspannen gaan slapen is mijn gedachte hierbij. Ik weet niet of mindfull slapen bestaat? Er is een mindfull app gratis bij VGZ.

#7 Verleg je aandacht.

Een andere manier om stress te verminderen is door je aandacht te richten op positieve gedachten. Daarmee wil ik niet zeggen dat je niet voorzichtig hoeft te zijn, want besmettingsgevaar is er wel degelijk. Maar je kunt de hele dag de berichtgeving volgen over de overledenen en nieuwe opnames op de IC. Gelijk stel ik de vraag of je dat een veilig gevoel geeft? Het is goed om te weten dat er ook veel mensen genezen van het virus. Dat er maatregelen zijn genomen om het virus in te dammen. Werkgevers nemen maatregelen om jouw werkplek zo veilig als mogelijk te maken. Ondernemers zijn creatief en passen hun dienst of product aan zodat jij er toch gebruik van kunt maken. Als je  moeite hebt met het vasthouden van positieve gedachten,  heb ik nog verschillende oefeningen voor je die je hierbij kunnen helpen.

Hou vol.

De handvatten die ik je hierboven werken bij iedereen. In ieder geval een aantal ervan. Als je het regelmatig toepast tenminste. Dat is met veel dingen zo. Als je de vaardigheden die je nu bezit niet meer traint of bijhoudt word je er na verloop van tijd minder goed in. Wanneer je hulp nodig hebt om mijn 7 tips om angst en stress te verminderen, toe te passen neem dan contact met mij op. Ik gun je deze hulp graag.

Meer weten over de coach?

Dat snap ik, lees dan eerst dit.
Top