Vergroot je daadkracht met deze 9 tips!

Vergroot je daadkracht met deze 9 tips!

Daadkracht-vergroten

Daadkracht.

Wat me opvalt, tijdens mijn coachsessies, is dat mensen vaak problemen opnoemen waar ze weinig aan kunnen veranderen. Het heeft veel weg van een verdedigingsmechanisme. Om niet de feiten onder ogen te hoeven zien. Ik wil het woord smoesjes niet in de mond nemen, maar doe het nu toch. Het is niet mijn intentie om iemand hiermee te kwetsen,  maar juist om te versterken. Als coach ben ik er niet om zoete broodjes te bakken. Volkoren is veel gezonder en zo dan ook een volkoren coach. Als jij je verschuilt, achter het milieuprobleem of de oorlogen in de wereld, zal je persoonlijke ontwikkeling stagneren. Je daadkracht neemt dan ook af. Dat is lastig werken als je de intentie uitspreekt om jezelf te ontwikkelen. Zorg dat je vanuit een plan werkt als je echt wilt verbeteren.Ik laat je zien hoe jij jouw daadkracht vergroot met deze zeven tips.

Empower.

In dit verband lees ik veel de term empowerment. Deze, van oorsprong Engelse term, wordt veel gebruikt in de jeugdzorg. Het laat zich op verschillende manieren vertalen. Vanuit de zorg staat het voor: versterken van eigen mogelijkheden en vergroting van zelfredzaamheid. In mijn specifieke doelgroep, de ondernemers en managers in zakelijke dienstverlening , vind ik de term persoonlijke daadkracht en leiderschap meer op zijn plaats. Ik doel dan op kracht in jezelf te vinden en met anderen kunnen samenwerken. Om je potentie optimaal te benutten zijn drie aspecten belangrijk; zelfbeeld, zelfinschatting en eigen besluitvorming. Ik zal dit hieronder verder toelichten.

Zelfbeeld.

Als je met anderen mensen te maken hebt, kom je vaak ook jezelf tegen. Als je bijvoorbeeld een conflict hebt met iemand zorgt dit voor een verandering van je zelfbeeld. (Voor de een is dat tijdelijk, voor de ander langdurig.) Dit kan leiden tot zelfkritiek en ook naar kritiek naar anderen. Herkenbaar? Positieve ervaringen, bijvoorbeeld het krijgen van een compliment, leiden naar het tegenovergestelde. Het is ook raadzaam om je zelfbeeld goed te doorleven. Vraag hierbij ook hulp aan een ander. Dit hoeft niet gelijk een coach te zijn (mag wel hoor 🙂 ).  Voor de volledigheid: het zelfbeeld vormt zich vooral in de vroege fase van je leven.

Daadkracht-jij

Zelfinschatting

Weet jij wat je eigen mogelijkheden zijn? Hoe kun je hier passende doelstellingen bij maken? En dan ook nog met sociaal aanvaardbare manieren. De manier waarop je omgaat met feedback van anderen speelt hierbij een belangrijke rol. Als jij tips ontvangt van je collega’s over hoe je effectiever kunt werken. Jij slaat deze vervolgens in de wind, omdat je denkt dat jouw manier beter is. Je collega’s zien dit en reageren daar weer op. Zeker als dan blijkt dat jouw werkwijze toch niet zo handig is en extra tijd kost. Er kan sprake zijn van zelfoverschatting. Dat zien en merken je collega’s. Die voelen zich dan niet gehoord. Succes met het repareren van je relatie met hen!

Eigen besluitvorming.

We zijn allemaal ontzettend druk. En daardoor moeten we de hele dag keuzes maken om dat we gewoon niet alles tegelijk kunnen. Maar hoe beslis jij dan? Doe je dat op de automatische piloot zoals de meeste mensen? Jouw patroon speelt hier dan de baas. Herken je de volgende uitspraak: “Ja, zo doen we dat hier nu eenmaal!” Denk jij wel eens na tijdens het denken? Als je namelijk je denken verandert, veranderen je beslissingen ook. En of je dat intuïtief doet of op rationele manier, het liefst zie ik dat je beiden gebruikt, het is beiden goed.

Hoe dan ook sta goed stil bij je beslissing. Stilstaan in onze snelle wereld? Hoe doe je dat ? Nee, beter gezegd, wanneer doe je dat? Maak een plan, zorg dat jouw idee helder wordt.  Hiermee vergroot jij je daadkracht. Hieronder heb ik negen tips benoemd die je helpen:

Tip 1: Geef jezelf aandacht.

Wanneer was de laatste keer dat jij voor een belangrijke vergadering of presentatie even tot jezelf kwam? Dat je even luisterde naar je trillende been. Of dat je merkte dat je adem wel heel erg hoog zat. Nee, je hoort je naam en hup je gaat aan. Bam, vlammen! En achteraf merkte je dat je beoogde doel niet bereikt werd. Nee, even een moment van rust. Aandacht bij jezelf en rustig ademen vanuit je buik. En dat wiebelende been vertelt je dat je het best spannend vindt om te spreken voor een grote groep. Mindfulness helpt je hier bij te ontspannen. Geef je gedachten en lijf de aandacht die het nodig heeft zodat je kalm bent.

Tip 2: Stel realistische doelen.

Zo vaak hoor ik doelen genoemd worden,  waarvan ieder weldenkend mens vind dat dit niet haalbaar is. Logisch dat je spanning gaat ervaren als je dit van je zelf verwacht. Wees dan ook kritisch naar de doelen die je opstelt. Neem kleine stapjes en maak kleine tussendoelen. Terug naar het voorbeeld van die presentatie. Het doel gesteld 99% van de mensen koopt na afloop mijn product of dienst. Ja, natuurlijk. Realistischer zou kunnen zijn; de toeschouwers kennen de mogelijkheden van mijn dienstverlening en 50% ziet de toegevoegde waarde voor henzelf. Ambitieus genoeg en realistischer. Eerder had ik het over motivatie en doelen in: Wat beweegt je?

Daadkracht-balans

Tip 3: Ken je (kern)kwaliteiten

Als jij weet waar je echt goed in bent,  kun je dit ook bewust inzetten. Dan maak je effectiever gebruik van waar je van nature al goed in bent. Breng jouw kwaliteiten dan ook in kaart. En met kwaliteiten bedoel ik dan niet de vaardigheden die je in de loop tijd hebt geleerd. Goed typen kun je leren. Nee,  ik bedoel dat wat anderen altijd over je zeggen. Je bent altijd zo…. Opgewekt, spontaan, kritisch etc. Bij het voorbeeld van de presentatie hoef ik niet toe te lichten dat als je enthousiast als kwaliteit hebt hoe je dat dan inzet. Of toch wel?

Tip 4: Leer omgaan met negatieve emoties.

Negatieve emoties vinden mensen niet fijn. Nare dingen zijn er in de wereld genoeg, maar we zappen liever snel door. Toch horen ze wel bij het leven en eeuwig vluchten is geen optie. Door er niet van weg te lopen, leer je veel over jezelf en anderen. Terug naar het voorbeeld van de presentatie. Iemand zegt na afloop tegen je: “Nou,  ik zie het verschil niet met concurrent X! “ Jij hebt een voorbereiding van heb ik jou daar gehad. Tientallen argumenten genoemd en dan dit! Je voelt je boos, teleurgesteld misschien wel beledigd. Wat doe je? Mijn tip, hoe moeilijk ook: haal diep adem en stel een vraag? Probeer er bijvoorbeeld achter te komen met welke intentie deze vraag is gesteld. zo kom je er achter of je van de kritiek kunt leren.

Tip 5: Maak echt contact.

Het contact met anderen begint niet wanneer je spreekt, dan is het vaak al gebeurd. Je lichaamshouding en de blik in je ogen geven snel informatie. Wees je daar van bewust. Ik heb al eerder geschreven over de manier waarop je kijkt, gebaren gebruikt en staat. Een open houding met oprechte interesse voor de ander zorgt voor verbinding. Stel open vragen en luister vervolgens, zonder oordeel, naar het antwoord. Oh ja,  en zeg dan niet gelijk: “ Ja, dat heb ik ook meegemaakt …”en begin vervolgens je eigen verhaal. Dat is niet altijd makkelijk maar probeer het gewoon uit. Je zult zien het lukt je steeds vaker.

Tip 6: Spreek positief

Als je praat over anderen, zegt dat iets over hoe jij anderen bekijkt. En dat zegt wat over jezelf. Probeer, en soms lukt dat misschien niet, positief over anderen te praten. Positivisme is in elk geval een een helpend uitgangspunt waarmee jij jouw gedachte de goede kant op stuurt. En zo kijk je ook voordeliger naar jezelf. Hierdoor open je een meer creërend kanaal bij jezelf. Bovendien wil je liever ook niet dat een ander negatief over jou spreekt. Doe het zelf dan ook niet.

Tip 7: Eerlijker vergelijken

Er is geen grotere valkuil dan jezelf te vergelijken met anderen. Ik stel me zo maar voor dat, wanneer jij dit doet,  je dan gelijk je jouw idool uitkiest. Succesvolle bekende mensen in hetzelfde vakgebied die al wereldberoemd zijn. En hoe ga jij dat nou bereiken? Toch kan het ook handig zijn. Vergelijk jezelf met het gemiddelde van je concurrenten bijvoorbeeld. Ga uit van wat jezelf te bieden hebt en blijf jouw eigen koers varen. En kijk naar het grotere plaatje. Leer van de ervaringen van anderen en "leen" goede ideeën die bij jou passen.

Tip 8: Vier succes

Als je een stap gezet hebt en merkt: Hé, dat werkt bij mij!", vier het dan. Je hebt veel energie gestoken bij de voorbereiding en uitwerking. Daar mag je alleen al trots op zijn. En als je hiermee je doel hebt bereikt is dat een mijlpaal. Daar was het ook om te doen. Dat is heel gewoon zul je denken. Toch is het dat niet, anders had het je veel minder moeite gekost. Dus wees trots beloon jezelf met iets leuks. Dan ga je gemotiveerder met de volgende stap aan de slag.

Tip 9: Focus

Het is makkelijk om je mee te laten slepen in de waan van de dag. Soms ontkom je er ook gewoon niet aan. Zorg ervoor dat jij je blijft richten op wat je doel is. Dat kan het hoofddoel zijn of de kleine stappen die jij voor jezelf hebt bedacht. De kleine stappen leiden naar dat hoofddoel. Hierbij zorgt het bereiken van elk doel voor een logische stap die je er na kunt zetten. Het lijkt nu wel alsof je een wandeling aan het maken bent. Dat is een mooie metafoor de juiste stappen naar een daadkrachtig resultaat.

 

Meer weten?

Wil jij meer tips over het vergroten van je daadkracht?  En hoe je ze wilt toepassen? Of wil je eens gewoon met mij sparren? Doen,  daarmee vergroot jij je daadkracht! Heb je interesse om echt aan de slag te gaan? Kijk dan eens naar de training hoe vergroot ik mijn daadkracht.

 

Top