Ontslag betekent een nieuwe kans!
De telefoon gaat. Nog voor ik een woord gehoord had voelde ik dat er iets aan de hand was. “Ik ben ontslagen “hoorde ik een trillende stem ”Ontslag? Nee hoezo dat dan!?” "Ja, ik moest op kantoor komen en mijn functie is per direct opgeheven.” Zo bam, die komt wel even binnen. Zes jaar geleden heb ik een soort gelijke ervaring mogen meemaken. Achter af kan ik zeggen dat ik het eigenlijk niet bewust heb beleefd. Het was meer een soort onprettige roes waarin je dingen voelt die je niet kent. Of soms voel je helemaal niks. Op dat moment merkte ik dat mijn balans helemaal zoek was. De fundering van mijn bestaan werd keihard weggeslagen. In dit blog wil ik je uitleggen dat ontslag een nieuwe kans betekent. Pak die kans, zo vaak krijg je die niet.
Schaamte
In het leven van mensen is ontslag een van de momenten die je echt diep kunnen raken. Je wordt gedwongen om ineens afscheid te nemen. Van je collega’s, het werk dat je leuk vindt en zo merk je later, je dagindeling. Het lijkt veel op een rouwproces. Het ongeloof is groot. Hoe kan dat nou? Wat heb ik verkeerd gedaan? Ik werkte me te pletter elke dag weer voor het (lees mijn) bedrijf. En nu sta ik op straat. Waarom dan, hoezo? Je hebt het gevoel dat je gefaald hebt en dat jij iedereen in de steek laat. Want je moet toch voor inkomen zorgen voor je gezin. Je schaamt je en in sommige gevallen ervaar je zelfs fysieke pijn. Onthoud dat dit in de meeste gevallen niets met jouw falen te maken heeft.
Zijn
Die schaamte is ook niet nodig. Het is makkelijk gezegd dat realiseer ik me maar al te goed. Wat kan jij eraan doen dat anderen deze ingrijpende beslissing nemen? Het is wel volkomen logisch dat jij je rot voelt door jouw ontslag. Geef ook toe aan dat rot gevoel. Laat het er gewoon zijn. Huil, scheld, gooi je emoties er maar even uit. Ik kan me een wandeling op de Veluwe herinneren waar ik vogels verschrikt zag wegvliegen na een uitbarsting van mij en mijn wandelpartner. En daarna voelde het alsof er een blok beton van mijn rug viel. Gevolgd door lachen omdat die vogels zich rot schrokken. Gelukkig waren er geen runderen in de buurt, dacht ik later.
Boosheid
Als het ongeloof en het verdriet voorbij zijn volgt boosheid. Elke associatie met je werkgever roept boosheid op. “Belachelijk dat ze dit doen. Werkt die sh** collega er nog wel? Ja hij wel ja en ik weet wel waarom! Wat deed hij dan dat ik beter had kunnen doen? Waarom heb ik ook niet beter mijn best gedaan? Had ik toch kunnen doen, ik werkte maar 50 uur in de week.” De boosheid op jezelf en anderen volgt elkaar snel op. Ook deze emotie mag eruit. Als je dat niet laat gebeuren is de kans dat je lang boos blijft veel groter. En vergelijk jouw situatie niet met die van anderen. Dat helpt je echt niet.
Verwarring
Dan komt het besef dat je wat moet gaan doen. Hoelang dat duurt is bij iedereen anders. Je voelt zelf of je daar al aan toe bent. Ik merkte zelf dat ik ontzettende aan het twijfelen was over wie ik was. Wat kon ik eigenlijk? Wie zit er nou op mij te wachten? Even de richting kwijt, verwart en gedesoriënteerd is een fase die er na komt. De kans is ook aanwezig dat je wederom vragen aan jezelf gaat stellen. Waarom dit, waarom dat? Mijn ervaring is om daar echt mee te stoppen. Het helpt je niet meer. Het wordt langzaamaan tijd om te accepteren wat er is gebeurd. En daarna te bedenken wat je wil gaan doen.
Onderzoek
De tijd die je nu hebt kun je gebruiken om te onderzoeken wat je nu nodig hebt. Ik had het eerder al over tijd. Je hebt tijd nodig om deze tegenslag te verwerken. Luister daarom goed naar jezelf. Naar je hoofd en je lijf. Vooral je lijf is een ideale barometer voor gevoel. Als je positief uit deze periode wil komen tenminste. Verwacht ook niet dat je nu in volle vaart op zoek kan naar die nieuwe baan. Beter zou zijn om in jouw tempo afscheid te nemen van je oude werk. Verwerken en daarna weer werken. Mag je dan niet solliciteren. Natuurlijk wel als jij denkt dat dit een leuke functie waar jouw talenten tot zijn recht komen. Als je wordt aangenomen verhoogt dat jouw zelfvertrouwen
Vertrouwen
Een van de positieve zaken van ontslag is dat je jezelf opnieuw mag uitvinden. Je krijgt de tijd om eens rustig na te denken over wat je verder wil in je leven en werk. Niet iedereen heeft die kans. Jij wel. Wat kan jij en hoe ga je dat inzetten. Of je wil iets nieuws leren omdat je dat nodig hebt in die nieuwe functie. Het is ontzettend stimulerend om je bij dit proces te laten begeleiden. Je leert nieuwe dingen over jezelf en leert om de juiste focus aan te brengen. Vraag ook eens aan een goede vriend naar je positieve kanten. De feedback die je krijgt kun je gebruiken bij het zoeken naar de nieuwe baan.
Energie
Zoals je in de tekening kunt zien heb je veel energie nodig om deze fase van je carrière door te komen. Zorg goed voor jezelf en zoek energiegevers op. Zoek andere mensen op die je plezier geven. Die kostbare momenten die met geen creditkaart te betalen zijn. Ze zijn vaak vlak bij je en makkelijk te vinden. Het kan een hobby zijn die wat minder aandacht heeft gehad. Een klus in huis doet het ook goed bij jouw partner. Wat mij enorm heeft geholpen zijn de vele kilometers op de fiets. Misschien heb je altijd al die cursus fotografie willen doen? De afleiding met leuke dingen zorgt ervoor dat jij je hoofd leeg kunt maken.
Structuur
Breng structuur aan in je dag. Je bent nu in een fase beland waarbij je weer richting de arbeidsmarkt kijkt. Zorg daarom voor een vast dag ritme, het liefst in je oude werkritme. En voor jezelf zorgen betekent ook gezond eten en op tijd naar bed. De verleiding ligt op de loer om tot diep in de nacht te Netflix-en of iets dergelijks. Dat zorgt er niet voor dat je zelfvertrouwen stijgt en jij je weer fit voelt. Uiteindelijk wil je graag scherp en fit zijn voor dat sollicitatiegesprek met je potentiële nieuwe werkgever.
Een aantal van de tips die ik je heb gegeven kun je zelf uitvoeren. Maar mocht je toch merken dat je het niet helemaal op de rails krijgt, schroom dan niet om hulp in te schakelen. Als je te lang blijft hangen in een negatieve spiraal is steeds moeilijker om hier zelf uit te komen. Door ervaring leert men, zal ik maar zeggen. Ik gun je een nieuwe kans, snel maar in je eigen tempo.