Het geheim van authentiek zijn, ontrafeld!

authentiek-kind

Ik kreeg onlangs de vraag wat is authentiek nu eigenlijk? “Wanneer ben ik authentiek dan? Ik ken mezelf redelijk goed”, vervolgde hij “maar ik krijg mijn boodschap en mening vaak niet geaccepteerd bij mijn omgeving. Terwijl die boodschap echt heel duidelijk is!” Een thema dat ik vaker tegenkom. In dit geval gaat het niet zo zeer om de inhoud van de boodschap maar over jezelf blijven. De verbondenheid tussen deze twee is wat mij betreft natuurlijk duidelijk. Het denken over authenticiteit en wat je zelf wil,  is wat hier lastig is. In dit blog leg ik je uit wat naar mijn inzicht authenticiteit is en wat jij hiermee kunt bereiken.

Geloofwaardig 

Een rondje op google over workshops over authenticiteit levert alleen in ons land al 223.000 hits op. Moet je nagaan hoeveel mensen aan het zoeken zijn. Naar zichzelf! En nu kan ik streng zijn door het opmerkelijk te vinden dat zo veel mensen op zoek zijn naar een training om zichzelf te vinden. De van Dale omschrijft authentiek als:  betrouwbaar, geloofwaardig en echt. Wat denken al die zoekende mensen dan over zichzelf, vraag ik me af. Er gaat blijkbaar iets niet lekker in hun leven om te gaan zoeken naar iets anders. De tegenstrijdigheid hierbij is de manier waarop je daar bent beland, die gaat je niet verder brengen. Daar zit dan ook de crux van het probleem.

Menselijk

De mening over wat authentiek zijn nu eigenlijk is, verschild ook per persoon. Ik hoor het best vaak. “Zo’n bewonderende uitspraak, je herkent het vast wel: “Och die is ook altijd zo zichzelf, dat vind ik zo knap.” Ik heb dan zelf de neiging te vragen wat ervoor zorgt dat je die opmerking maakt. Ik doe het dan toch maar niet. Is de bewonderaar zelf niet authentiek? Of nog erger: “Ben ik niet authentiek?” Ach ja, niets menselijks is ons vreemd.

authentiek-jezelf-zi
Effectief jezelf zijn

Terug naar mijn opmerking over de crux. De tegenstrijdigheid zit daarin dat je een keus mag maken om helemaal jezelf te zijn of helemaal effectief. En dat heeft je gebracht bij je zoektocht naar het besluit dat je dichter bij jezelf wilt blijven. Het heeft je ook gebracht naar de kern van je probleem en dus los je het daarmee niet op. Ik spreek vaak over het vinden van de beste versie van jezelf. Wat is die versie dan? Een honderd procent effectief mens? Die bestaat niet, daar kan ik kort over zijn.

Verlies

Maar hoe verander jij jezelf dan? Dat zou dan toch de bestemming zijn van jouw zoektocht? Als jij een analytisch persoon bent en je werkt tussen voornamelijk sociaal ingestelde mensen loop je op den duur tegen een muur. Je ergert je dood aan dat sociale gedoe. Niks lief zijn, structuur en er wordt hiermee effectief gewerkt. Je werkgever vraagt je frustraties aan te pakken en te veranderen. Maar kan dat? Loslaten van dat wat je tot nu toe overeind heeft gehouden? Ik ben ervan overtuigd dat je kunt veranderen, zonder dat jij jezelf verliest.

Laat los

Veranderen heeft te maken met het loslaten van gedachten die je tot nu hebt gehad. Wil je een voorbeeld? Uitspraak van je collega: ”Er moet altijd hard gewerkt worden zeg je? Geen tijd voor pauze of even bijkletsen. Hoe was je weekend? Wat een onzin! Heb jij die cijfers al voor mij? Ja, denkt je collega, donder op sacherijn.” En waarschijnlijk blijft het bij denken en de cijfers volgen uiteindelijk wel een keer. Stel dat je even twee minuten had gevraagd hoe het weekend was? Dan had je de cijfers waarschijnlijk niet hoeven te vragen. Keuzemoment: helemaal jezelf zijn of effectief communiceren? Zeg het maar. Daar is wel het inzicht voor nodig om je te willen blijven ontwikkelen.

Experimenteer

Authentiek zijn is geen vast gegeven, eerder een onophoudend proces. Het raadsel van het ontdekken van je echte, authentieke en betrouwbare zelf is loslaten en uitproberen. Ik noem het graag experimenteren. Je verandert door nieuwe ervaringen en situaties waarin je andere keuzes maakt dan dat je wellicht eerst deed. Puur om het leereffect ervan. De waarde van jouw authenticiteit is juist het ontdekken van nieuwe kanten van jezelf en daardoor vinden van persoonlijke groei.

Doen

Hierin ligt ook de uitdaging voor jou. Je zult je belemmeringen of bedenkingen los moeten laten. Niet meer uitstellen, zoeken of wachten op het juiste moment. Als je niets doet, verandert er ook niets. Ga daarom aan de slag met wat je wilt aanpakken. Ja, dat is moeilijk, vervelend en soms ronduit pijnlijk. Hierdoor leer jij wel de waarde van verandering voor jou. En bij het eerste moment van succes, hoe klein ook, krijg jij de bevestiging. Dus mijn advies; uit je luie stoel. Van je comfortzone naar je bibberzone. Daar gebeuren de mooiste dingen en leer je het meest.

Focus-proces
Focus

Houd er wel rekening mee dat jouw leercurve niet in een rechte lijn omhooggaat. Iets met vallen en opstaan. Richt je aandacht daarom op het proces en niet op het resultaat. De kans op slagen is dan vele malen groter. Focus je op de eerste stap die je doet en daarna op de volgende. Speel met je stappen en hou het luchtig. Is je poging mislukt, nou jammer dan. Volgende keer beter en dan probeer je iets nieuws. Loslaten, leren en verder gaan. Zo ben je als kind ook groot geworden. Weet jij nog wat je wilde worden later als je groot bent.

Tips

Als laatste wil ik je nog een aantal tips geven die je gelijk kunt toepassen, mocht je de behoefte hebben:

 • Luister naar je gevoel.
  Stem je gedrag op dat wat goed voelt. Stem dat af als je samen met anderen bent. Jezelf zijn betekent niet dat je als een olifant door de porseleinkast … Dus geen “Zo ben ik nu eenmaal!” dat werkt averechts.
 • Toon je menselijke kant
  Mens en vinden je simpelweg sympathieker en toegankelijker wanneer jij ook je kwetsbare kant durft te laten zien. Het maakt het leren van en met anderen ook eenvoudiger.
 • Breng je talent en vaardigheden in kaart
  Een inkoppertje voor mij natuurlijk. Als je weet wat je kunt, kun je ook met meer zelfvertrouwen zoeken naar nieuwe uitdagingen.
 • Vraag eens vaker om feedback
  Doodeng voor de een, verslavend voor de ander. Laat je ego en trots varen en vraag anderen om hun mening over de situatie en jouw acties of gedrag. Je zult verrast worden, dat beloof ik je.
 • Relax, anderen denken toch wat ze willen
  Kies wat jezelf wilt laten zien, ook al kom je dan net niet goed(genoeg) voor de dag. Soms lukt het gewoon niet. De druk van buitenaf is te groot, of je wordt overvallen door een situatie, waardoor jij niet jezelf bent. Nou en? Zal ik een geheim verklappen? Dat heeft iedereen regelmatig, heel regelmatig.

Is het geheim van authenticiteit je nu duidelijk? Zo niet, dan help ik je graag om het samen met jou verder inzichtelijk te maken.

Wil jij meer tips?

Laat het dan weten, ik help je graag!
Top