Klagen doe je niet voor de lol!

Klagen doe je niet voor de lol!

 

Klagen doen we allemaal wel eens. Klagen zit ons Nederlanders toch wel in het bloed. “Zeur toch niet zo!” hoor ik ook regelmatig, “Dat helpt toch niet.” Dat is maar de vraag. Zelf vind ik klagen soms echt lekker, gewoon even zeuren over wat je dwars zit. En dan weer verder. Ondanks dat ik mezelf als een positief mens beschouw helpt klagen me. Het zorgt er voor dat ik los kan laten en vaak ook voor inspiratie. Ik noem het dan ook gezond klagen. Klagen op waarde geschat. In dit blog ga ik je hier meer over vertellen zodat jij dit ook op waarde leert schatten. Want klagen doe je niet voor de lol.

De draak

Als toehoorder van het gemekker of gezeur van anderen kan ik me voorstellen dat het niet zo prettig is. Weet dan ook bij wie je klaagt. Het zal vaak gaan over iets dat je niet wilt of wat anderen verkeerd doen. Of als je klaagt over jezelf dan is de kritiek helemaal niet mals natuurlijk. Zwelgen in zelfmedelijden, doet mij altijd denken aan Olivier Bommel. En als je niet op tijd ingrijpt word je geklaag die grote draak van woede. Dat levert je in de praktijk niets positiefs op.

Aandacht

Klagen zorgt wel voor het krijgen van aandacht. Als je loopt te mopperen geven mensen je aandacht. “Kan ik je ergens mee helpen”, vraagt de behulpzame. Zeker gebruik van maken als je bijna nooit klaagt. Dan valt het juist op. Het kan een signaal zijn dat jij vindt dat er echt iets mis is. “Man, schei nou eens uit met je geklaag!” zegt een ander. En als klager geeft het je zeker geen fijn gevoel, als je zo vaak klaagt. Mensen om je heen raken geïrriteerd en voor je het weet zit je in een negatieve spiraal. Mijn advies ga er niet tegenin, maar veer mee en geef de klager ruimte. Dat zorgt voor begrip en dat alleen al kan helpen de pijn te begrijpen.

Spontaan

Meestal gebeurt klagen spontaan, maar het kan ook anders. Stel er zit je iets dwars en vraag je echt af wat je wilt bereiken door te klagen. Als je denkt door te klagen je doel te bereiken kan je dat zo inzetten. Hou er wel rekening mee dat het effect heeft op jouw relatie met die persoon. Dus klaag met een boodschap en hou rekening met je relatie met je "aanhoorder".

Korte termijn

De effecten op korte termijn zorgen voor een vorm van opluchting. Even helemaal los gaan op dat wat je stoort of dwars zit.  Dat voelt gewoon lekker. Het is veilig en het geeft ook een vorm van erkenning. Kijk maar het gemopper op diverse weblogs. Vaak klagen mensen dan onder een pseudoniem of alias. En als anderen dit dan ook vinden is er erkenning voor hen onvrede. Soms kan dat zo uit de hand lopen dat er een negatieve spiraal ontstaat. Doet me denken aan wat er aan de andere kant van de oceaan is gebeurd.

Lange termijn

De lange termijn effecten zijn minder positief. Je omgeving kan je steeds minder waarderen en soms zelfs buiten de groep plaatsen. Dat wil een mens niet. Waardering en respect is voor bijna iedereen belangrijk. Voor jezelf betekent het dat jouw negatieve gevoel wordt versterkt. De klager zijn voelt niet goed, geloof me. Ik herinner me een collega waarbij ik waarnam dat andere collega's, soms letterlijk, achter hun bureau doken of ineens koffie gingen halen. En het zelf niet doorhebben. Dat was eigenlijk ook niet leuk om te zien.

Vooruit denken

Wat je er zelf aan kunt doen heb ik in de onderstaande tips samengevat.

1) Relativeer jouw situatie

Vraag jezelf wat er nu precies aan de hand is en of dat dan zo erg is? Wat zorgt er bij je voor dat het je zo raakt, dat je erover wilt klagen? Kun je het zelf iets veranderen aan de situatie? Zo ja, doe het dan! Indien dit niet het geval is, laat het los. En gedraag je vooral niet als slachtoffer. De omstandigheden accepteren zoals ze zijn is veel krachtiger en richt je op de toekomst.

2) Proactief zijn

Richt jouw aandacht op het deel van jouw klacht waar jezelf, proactief,  iets aan kunt veranderen. Verbeteringen binnen je invloedsfeer kun je het best zelf initiëren. Ik noem het al tijden persoonlijk leiderschap. Pro-activiteit is een van de belangrijkste pijlers hierbij. Dat kan in elke situatie. Het enige dat jij hoeft te doen is een keuze maken en die vervolgens uitvoeren. Echte klagers zijn reactief, dan loop je achter de feiten aan.

3) Dankbaarheid cultiveren

Klagen kun je tegengaan door dankbaar te zijn met wat er goed gaat. Wanneer je bewust gevoelens van dankbaarheid gaat ervaren, train jij je lijf en hoofd om lichtpunten te vinden. Daardoor voel jij je steeds positiever. De hormonen in je hersenen spelen hierbij een grote rol. Ik draai het om, door te stellen dat jij die voor een groot deel zelf kunt beïnvloeden. Als voorbeeld noem ik dan even het knuffelhormoon Oxytocine. Dat wordt aangemaakt in de hypothalamus in onze hersenen. Oxytocine versterkt sociale banden, geeft een gevoel van vertrouwen en brengt je lichaam tot rust. Rust zorgt voor het besef dat je dankbaar mag zijn. En zo voel jij je positiever waardoor jij je meer richt op de inhoud van de boodschap dan de brenger.

4) Weet ik veel?

Soms denk ik wel eens dat ik veel weet. Mafkees, echt niet. Dus waarom zou jij je dan bemoeien met ieder actueel gesprek? Ergens een mening over hebben en dit ventileren. Je kunt het ook anders doen. Hoe vaak zeg je tegen jezelf “weet ik niet.”? We groeien op in een maatschappij waar snel en meteen een oplossing moet worden gevonden bij een vraag of probleem. Geen mening hebben is dan een optie. Ja, waarom moet je ook overal iets van vinden. Het gevolg is dat je minder hoeft. Werkt best bevrijdend, kan ik uit ervaring melden. Geen energie meer kwijt aan controleren, manipuleren en vast houden aan.

5) Wil je toch klagen?

Als je dan toch wilt klagen omdat je ergens ontevreden over bent, doe het dan met een plan. Maak vooraf inzichtelijk wat je ermee wilt bereiken. En toets of het reëel is dat jij zelf verbeteringen kunt aanbrengen bij dit probleem of situatie. Wat heb je er voor nodig? Wie kunnen je helpen? Met welke uitkomst ben jij tevreden. Wat is het meest optimale resultaat en hoeveel energie ga je hier in steken? Zo voorkom je dat je klagen over de persoon gaat en wel over de inhoud van het probleem. Is het naar jouw idee haalbaar; voer je plan dan uit.

6) Toon die de muziek maakt!

Bij de uitvoering van je plan is de toonzetting van groot belang. Ook al is jouw intentie zuiver en positief, als je toon het niet is bereik je zelden jouw gewenst resultaat. Assertiviteit is hierbij belangrijk maar ook vooral het voorkomen van het gebruik van geweld. Voor degene die zich nu achter hun oren krabben. Geweldloze communicatie bedoel ik hiermee. Spreek vanuit waarneming en de ik vorm. Als je het goed doet creëer je zo eerder verbinding. De focus komt dan te liggen op de best mogelijke oplossing.

 

Met deze tips heb ik je een aantal mogelijkheden geboden, waarmee je klagen kunt gebruiken om er voordeel mee te behalen. Heb je zelf nog meer suggesties? Laat het dan weten!

Heb jij last van je eigen geklaag?

Of wil je weten hoe je geklaag kunt voorkomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top