7 Killer tips om authentiek te communiceren!

effectieve-persoonlijke-communicatie

Effectieve persoonlijke communicatie.

De laatste dagen merk ik dat mijn energielevel behoorlijk gedaald is. Er komen in gesprekken per telefoon, live en per mail steeds vragen op me af. Vragen waarbij ik denk moet ik me daar nu echt over buigen. Pfff, helemaal geen zin. En met frisse tegenzin doe ik het dan toch. Ben ik nu ondernemer geworden om me te laten leiden door de vragen van anderen. Ja dus, maar dan wel op een andere manier. Hoe blijf ik effectief en authentiek zonder me te laten beïnvloeden door alles wat van buitenaf komt? Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die dit, bij tijd en wijle, zo ervaart. Maar ik maak toch altijd van een vraag een kans!? Effectieve persoonlijke communicatie, daar gaat mijn blog deze keer over.

Communiceer met je lijf.

Het gaat te ver om je in detail te vertellen wat ik de afgelopen weken heb meegemaakt. De behoefte om een dagboek uit te geven is niet groot bij mij. Lijkt me ook best saai. Wat ik wel merkte is, dat ik op de achtergrond vaker een gedachte van vijandigheid kreeg. In plaats van het denken in mogelijkheden. Dat is ook veel leuker want je bent dan echt aan het creëren. Als je denkt in kansen, voelt je lijf ook gelijk veel lekkerder. Lijf en hoofd versterkt elkaar dan weer op een positieve manier. Frisse positieve ideeën verhoogt direct je effectiviteit tijdens jouw communicatie.

Denkspier.

Werken tegen de druk in je hoofd is niet goed voor je hoofd. Mijn "denkspier" wil veel liever met leuke dingen aan de slag. Maar omdat voor elkaar te krijgen moet er wat gebeuren. Mijn probleem, dat ik ervaar, zit namelijk niet in de buitenwereld. Het zijn niet de mensen die mij vragen stellen om me te ergeren of zo. Ze willen dan wel van alles van me, maar het is niet persoonlijk. Toch ligt het antwoord in mijzelf. Hoe ga ik er mee om? Ik mag een keuze maken. Een effectieve strategie kiezen die mij helpt om weer in mijn vrolijke stemming te komen.

Effectieve mindset.

Stel nou dat ik de vragen die ik krijg, niet zie als een bedreiging. Met bedreiging bedoel ik dan de tijd die ik kwijt ben en de energie die ik moet leveren om te antwoorden. Wat als ik het als een kans zie. Een cadeau dat ik mag openen en ik mag bepalen wat er in zit. De gedachte alleen maakt me gelijk al vrolijker! Ik hou wel van cadeautjes. Wat doe jij als je een cadeau krijgt? Juist, je bedankt de gever ervan. "Dus beste vragenstellers, van de laatste weken, bedankt voor jullie geschenken." En ik geef aan wat ik zo leuk vind aan het cadeau. Bijvoorbeeld: " Ik wist niet dat jij zo betrokken bent bij.” Of “Wat leuk dat jij wil dat dit een succes wordt voor ons!" Stel jij je nu eens voor dat iedereen dat doet bij jou. Iedereen die jou een vraagt stelt of iets van je wil, doet dit om jou te helpen. Zie je het al voor je? Dat opent een hele nieuwe wereld. Je kunt nu volmondig antwoorden met:"Ja, graag." En ook al is de vraag niet zinvol of helemaal niet interessant voor je. Jouw mindset verandert doordat jij het perspectief verandert. Wat mindset betekent, kun je hier vinden.

 

Persoonlijke-communicatie-vragen

 

Goed gesprek.

De interactie tussen mensen verandert ook doordat je op een andere manier met elkaar omgaat. Het begint bij jezelf doordat jij zoveel mogelijk oordeelloos en dankbaar naar de wereld kijkt. Iets wat de laatste weken in mijn optiek ontbreekt bij een aantal onderwerpen. Oeps was dit nu een oordeel of een feit? Absolute waarheid bestaat niet dus dit kan ik wel zeggen? Enfin een onderwerp bij een kop lekkere koffie. Wat verandert, is de manier waarop je het onderwerp benadert. Stel, iemand geeft kritiek op jouw product of dienst. Je kunt dan in de verdediging gaan en direct de positieve kanten van jouw product belichten. Die neiging hebben we snel. Wat je beter kunt doen,  is ingaan op de kritiek. “Ik merk dat je veel tijd besteed hebt om mijn product te bekijken. Wat viel je precies op, dat je die mening hebt?” Ga nog niet in op de kritiek, want je weet nog steeds niet waar het om gaat. Zie het als een gewoon gesprek. Goed en fout bestaat niet, in een goed gesprek.

Focus.

Wanneer jij dit goede gesprek voert, focus je dan op wat er gebeurd in het gesprek. Luister goed naar wat de ander je vertelt. Probeer jezelf niet in de weg te zitten. Vorm geen mening maar luister, naar wat in én tussen de regels verteld wordt. En ga daar verder op in. Vraag door en trek (nog) geen conclusies. En als je denkt dat je het begrepen hebt, geef dan pas een inhoudelijke samenvatting en/of jouw mening. Het mooiste is als je eerst vraagt of jij je mening mag geven. Door die vraag ontstaat verdieping van het gesprek omdat de ander zich dan ook focust op jouw mening. Het aanpassen van jouw taalgebruik aan een ander helpt je bij het vergoten van begrip van jouw mening beter. Zelf merk ik dat ik mezelf wel eens in de weg zit door te veel bijzinnen. To-the-point dus en gebruik gewone gesprekstaal. Geen vakjargon en pas op met humor.

Structuur.

Niet iedereen is een geboren verteller, dat hoeft ook helemaal niet. Laatst nog,  begon iemand een gesprek met mij en hij kwam er niet uit. “Shit, “zegt ie, “ ik had zo goed in mijn hoofd” Dat is een geval van jezelf in de weg zitten. Je wilt het meteen goed doen. Het moet nu gebeuren! De druk wordt zo groot dat het niet lukt. Je verhaal uit je hoofd leren werkt in de meeste gevallen niet. Je bent dan niet in het moment, omdat je probeert het verhaal zo goed mogelijk te reproduceren. Zorg liever dat je de basis van jouw verhaal kunt vertellen. Pas het vervolgens per situatie aan. Zo kun je het beter toespitsen op de mensen met wie je communiceert. (Bijkomende tip:  Het is ook fijn bij een presentatie bijvoorbeeld om te weten wie je publiek is). Zorg daarom ook voor structuur in je verhaal. Dat zorgt ervoor dat je vrijer en authentieker bent in het gesprek.

Authentieke-spreker

Oefen met communiceren.

Er zijn verschillende structuren die je kunt gebruiken. Een structuur die ik graag gebruik is,  wat ik de: Wat-Nou en- en Nu, manier noem? Het is een variant op probleem-oplossing-voordelen. Die kun je trouwens ook gebruiken om uit te proberen. Ik zal het uitleggen. Wat- betekent de uitdaging waarvoor je staat. In het eerdere voorbeeld gebruik ik de kritiek op jouw product, iemand vind jouw product niet goed. Je vraagt door en komt tot het echte bezwaar. Bij:  Nou en, leg je uit wat je begrepen hebt van de bezwaren. En je vertelt jouw verhaal over wat jouw product doet. Je creëert een kans met de kritiek van de ander. Nou en daarom heb ik dat product zo in elkaar gezet. Ondertussen heb je jouw pitch vertelt en ontstaat er een ander beeld. Vervolgens vertel je in: En nu, wat de voordelen verder zijn voor de klant. En als je goed hebt geluisterd zijn er vast voordelen in je product die eerder zijn genoemd door de ander. Als je het goed hebt gedaan, heb je van een bedreiging een kans gemaakt. Moeilijk? Alle begin is moeilijk en alleen door oefenen ga je dit beheersen.

7 tips

Voor degene die niet graag tussen de regels leest, vat ik de volgende tips, voor jouw effectieve persoonlijke communicatie, nog een keer samen:

  1. Zet je eigen gedachten (even) opzij.
  2. Gebruik de reactie van anderen alsof je een cadeau krijgt(doe het andersom ook).
  3. Neem tijd voor de reactie van een ander.
  4. Luister met echte aandacht en vraag door.
  5. Blijf in het heden.
  6. Gebruik een structuur om vrijer te communiceren.
  7. Oefenen, oefenen en oefenen.

Oke nou twee tips extra dan

  1. Geef vooral positieve feedback.
  2. Let op wat er niet gezegd wordt.

Dit zijn de 7 killer tips,(en twee extra) om effectieve persoonlijke communicatie te vergroten, die ik je wil geven. Doe er je voordeel mee en ga er vooral mee aan de slag. Denk na bij wat je zegt, maar niet teveel tijdens je gesprek. Je zult merken dat jouw gesprekken steeds leuker verlopen. Wil jij ook effectiever en persoonlijker communiceren met je collega's, klanten of anderen? Stel je eens voor hoeveel makkelijker je leven kan worden. En dat gun ik je!

Top