Energie geven is energie krijgen!

Energie geven is energie krijgen!

Energie-geven

Geven is krijgen.

Gaat het goed met jou? Heb jij genoeg energie om er lekker tegenaan te gaan? Energie daar gaat het allemaal om in het leven. Vijf jaar geleden heb ik, bij van Ede & partners in Arnhem,  daar een presentatie over mogen geven.  Grappig dat energie nu ook weer zo actueel is. Ik werd destijds gevoed door het gebrek aan energie. Juist dat besef zorgde, merkwaardig genoeg, voor energie. Dit klinkt raar maar dat is het inzicht dat ik erdoor kreeg. Kijk maar eens naar de natuur. Bomen en planten groeien door water en licht. Ze zuigen voedingsstoffen uit de bodem op. Voor mensen is dat net zo. Nee, wij zuigen niets uit de grond op, maar ook mensen hebben zuurstof en voeding nodig. Energie geven is energie krijgen.

Verlangen naar liefde.

Het belangrijkste verschil met de natuur is dat we ook behoefte hebben aan een andere vorm van energie. Wij willen namelijk ook graag energie door aandacht te krijgen. Energie krijgen door een compliment. Energie krijgen doordat we iets fijn vinden. Een aanraking, gevoel ergens bij te horen en gewaardeerd te worden. En uiteraard zingeving en richting in je leven. Kortom een mens heeft liefde en verlangen nodig.

 

Aandacht is energie!

Je hebt allemaal wel eens te maken met iemand die loopt te mopperen. (Of je moppert zelf.) De kans is groot dat jij je dan ergert aan het gemopper. Voor je het weet zeg je: “He, hou eens op met je gemopper!” Dat zorgt dat jij die negatieve energie overneemt. Stel dat je in plaats hiervan vraagt naar wat er aan de hand is. Er ontstaat een gesprek. Je luistert en geeft aandacht. En iemand voelt zich dan gehoord en gezien. Het vervelende gevoel dat iemand dan had verdwijnt naar de achtergrond door het stellen van vragen. Het liefst zonder oordeel. Jij hebt geholpen om een andere energie te laden bij een ander mens. Dat helpt jezelf ook in een goede vibe te komen. Energie geven is ook hier energie krijgen.

Motivatie is energie!

Het is op je werk of in jouw bedrijf net zo. Als je iets niet leuk vindt om te doen daalt jouw energieniveau. Je kent dat wel, je stelt dan die taak even uit. Doe ik morgen wel. Jouw energie in dit voorbeeld is motivatie. Jouw motivatie om die rot taak te doen zakt. Je humeur wordt slechter. Als je besluit hier niets aan te doen ga je, voor je het weet, met tegenzin aan het werk. Dat wil je toch niet? Weet je hoe lang je nog mag werken?

Energie-geven-licht

Hoe dan?

Wat doe jij er dan aan om jouw energieniveau goed te houden. En hoe dan ? Die vraag hoor ik ook zo vaak, hoe dan? Het belangrijkste is om even na te denken en dan te doen. Voorkom dat je als een kip zonder kop branden gaat blussen bij jezelf en anderen. Bedenk voor jezelf waar je energie van krijgt? Haal die situatie voor de geest en voel wat dit met je doet. Hoe denk je er over? Wat doet het met je lijf? Als je dat hebt doorleeft, kun je dit toetsen met wat er op je werk gebeurd. Hoe vaker je dit doet en oefent hoe korter je nodig hebt om te realiseren wat er gebeurd met je. Je wordt steeds beter in het bijstellen van jouw energie-level.

Ken jij je voeding?

Jouw energiegever kan van alles zijn. Een gesprek met een vriend of vriendin. Een wandeling met je hond of een collega. Het kijken van een grappig filmpje op YouTube. Even lekker in het nu zijn, bij wat je doet. Doet of doen dat is belangrijk tip. Doen het gewoon. Van hoe dan naar doe dan! Een lijstje maken met energiegevers is prima maar als dit dan ergens ligt te versloffen schiet je er niets mee op.
Dus doe het en maak je niet druk dat het perfect is. Deze blog is ook niet perfect. Nou en? Het hoeft niet allemaal perfect. Niemand is perfect weet je nog?

 

Werk en energie.

Een werkgever zal het ook geweldig vinden dat jij ervoor zorgt dat je bruist van energie. Jouw energie is belangrijk voor het werk dat je doet. In je leven natuurlijk maar ook op je werk. Bedank dat jij jouw energie overgeeft aan anderen. Aan collega's, klanten en andere belanghebbenden. De vertaling van energie is hier jouw talent, vaardigheden en enthousiasme. En dat is jouw waarde voor het bedrijf. Jij geeft jouw energie aan je bedrijf en je werk en krijgt dat ook weer terug. Dit besef mag wat mij betreft bij zowel werkgevers als werknemers groter worden.

Energie op een goed niveau zorgt voor kracht geeft je een goed gevoel. En als het met jou goed gaat, gaat het ook goed met alles wat je doet. Thuis en tijdens je werk. En dat gun ik je.

Weet jij wat jou energie geeft?

Wil jij je motivatie verhogen?
Top