7 praktische tips die je helpen bij veranderen!

Veranderen is dat moeilijk?

Veranderen is ontzettend moeilijk. Het is niet te doen. Iedere keer begin je er aan, maar het lukt net weer niet. Of het nu gaat om afvallen, stoppen met roken of meer sporten. De waan van de dag zorgt er wel voor dat het je niet lukt. Herken je dat? Een eenvoudig voorbeeld: je komt altijd net te laat op je afspraak. Dus je neemt je voor om eerder van huis te vertrekken. De eerste keer gaat prima maar na een paar dagen kom je toch weer te laat. Gevolg demotivatie: Zie je wel, ik kan het toch niet! Dit type vragen krijg ik heel vaak. Waarom duurt het zo lang voordat ik die gewenste verandering heb gerealiseerd. Veranderen kost tijd, energie en gaat in stapjes. Als je het eenmaal hebt aangeleerd gaat het als vanzelf. Hoe lang het dan duurt, is afhankelijk van jou.

In dit blog licht ik toe hoe je beter om kunt gaan met veranderingen. Wat is jouw “verandermotor”, jouw motivatie en welke talenten en vaardigheden kun jij inzetten? En niet te vergeten; wie of wat kan jou helpen om jouw gewenste situatie te bereiken? En als je dan een manier hebt ontdekt, hoe zorg je er dan voor dat het jouw “natuurlijk gedrag” wordt en je echt je effectiviteit verhoogt? Je wil liever niet horen: “Zo, training gehad?”Ja ik heb het vaak genoeg met een glimlach op mijn gezicht mogen aanhoren. En ik maar denken dat ik het wel onder de knie had. Toch nog maar eens oefenen? Dat is ook gelijk mijn eerste tip.  Tip #1: Doen! Ga aan de slag en experimenteer met jouw gedrag. En belangrijk hierbij is om het succes te vieren.

Natuur(lijk) gedrag.

Aanpassen aan nieuwe omstandigheden gaat een mens van nature niet makkelijk af. Hormonen weer ja die weer zitten in de weg. Je gezond verstand zegt: “Ja, dat moet ik doen, dat is goed voor mij!” Jouw hersenen echter schreeuwen moord en brand. Dat kost extra energie, dat wil je niet. Het gaat toch goed zoals het nu gaat. Kan ik dat wel, nieuw gedrag? De twijfels en angst voor het onbekende nemen langzaamaan jouw gedachten over. Als je het toelaat, is het idee al getorpedeerd voor het te water gelaten wordt.  Tip #2: Denk niet teveel na als je wilt veranderen.

Luister jij?

Gedragsexperts vertellen dat de pijn van het ongewenste gedrag groot genoeg moet zijn om te willen veranderen. De last die ervan hebt moet zo groot zijn dat je blokkeert bij je dagelijkse werkzaamheden. Leuk vooruitzicht. Zelf zou ik je willen adviseren om bij het knagende geluid in je hoofd of het kriebelende gevoel in je buik al actie te ondernemen. Als de last nog draagbaar is, heb je genoeg energie om jouw gewenste verandering te starten. Onzekerheid over jouw talent en vaardigheden is helemaal niet zo raar. Het is wel raar als je de spanning en stress zo ver laat oplopen dat het je gaat blokkeren. Of nog erger wanneer je met medische problemen te maken gaat krijgen. Tip #3: Wacht niet te lang met luisteren naar je lijf. (Grijp meteen in.)

Voel jij?

Vernieuwen is een lastig proces. Het gaat niet in een rechte lijn naar succes. En het kost je tijd om de verandering in te passen in je werk of leven. Gun jezelf de rust en leer vertrouwen op jouw intuïtie. Om verandering te bevorderen is vertrouwen in jezelf belangrijk. Intuïtie bevorder je door stil te staan bij wat er is. Verstillen en je gedachten laten gaan. Concentreer je op je ademhaling en probeer de gedachten te laten zijn wat ze zijn. Je hebt gedachten maar je bent ze niet, weet je nog? Als je dat beseft komen ideeën die je helpen bij jouw gewenste verandering vanuit die verstilling tot je. Jij bent op zijn creatiefst in dat moment. Bijkomend voordeel van de rust is dat jij je beter in vel voelt zitten. Tip #4: Gun jezelf de tijd om te veranderen.

Perspectief nodig?

Ben jij echt genoeg gemotiveerd om te veranderen ? Volgens mij ligt het niet alleen aan de pijn die je ervaart. Zou jij eerder gemotiveerd raken wanneer jij het doel beter voor ogen krijgt? Als je genoeg perspectief ziet. Bijvoorbeeld door de mogelijkheden van een andere baan omdat jij een nieuwe studie oppakt. Of omdat je net die uitdaging, die je al een tijd mist, er hierdoor bij krijgt. Jij wil toch meer verantwoordelijkheid? Tenzij je juist minder verantwoordelijkheid wilt dat mag natuurlijk ook. Wanneer je juist toe bent aan meer rust of diepgang. Het helpt je om jouw gewenste situatie te bereiken. Tip #5: Maak je doel concreet.

Talent heeft iedereen!

Bij nieuwe uitdagingen hoort nieuw gedrag. Verlangen naar iets is naar mijn mening een nog wel betere drijfveer om te veranderen. Of het nu ander werk, complimenten krijgen, meer geld of een promotie is, het effect hiervan is direct merkbaar. Jouw brein werkt zo dat het geen verlies wil voelen. Zoek dan naar wat je echt leuk vind om te veranderen. Dat is gelijk winst. Wat jou gaat helpen om de wereld een stuk positiever tegemoet te treden. Vaak is dat wat je leuk vind een talent van jou. Talent is dat wat jij doet en waarvan jij denkt: “Dat doet iedereen toch zo?” Sta daar maar eens even bij stil. Welke sterke punten heb jij? Tip #6: Breng jouw talenten in kaart.

Vraag om hulp!

Er wordt gezegd dat mensen sociale wezens zijn. We hechten waarde aan wat anderen van ons vinden. En we willen graag ergens bij horen. De een wat meer dan de ander. Als jij zelf een verandering wil veroorzaken mag je daar best hulp bij vragen. Het kan een vriend of collega zijn die je feedback geeft. Als je het vraagt zijn mensen graag bereist om je te helpen. Het geeft beiden een gevoel van zingeving. En je maakt verbinding met een ander. Dat op zich geeft al een krachtig positief gevoel. Hulp kan daarnaast ook in verschillende andere vormen, een zin, een gedachte of een foto die jou helpt je koers te houden. Tip #7: Creëer jouw hulpbronnen.

Er zijn nog veel meer tips die je helpen bij het veranderen dan de 7 hierboven genoemde. Als je daar meer over wilt weten kun je mij natuurlijk altijd vragen je te helpen. Wat je mag onthouden is dat jouw motivatie en manier van veranderen persoonlijk is. Vergelijken van jouw verandermotor met anderen is nutteloos. Geen enkele reis is hetzelfde, maar wie is er nu niet dol op een ontdekkingsreis waarbij je aan het eind een schat aan talent en vaardigheden zult vinden. En dat gun ik je.

Meer weten over veranderen?

Plan een vrijblijvende afspraak met een coach!
Top