Opladen en rust nemen.

Opladen en rust nemen.

Opladen, door inspanning

Opladen

Nu de vakantieperiode begonnen is realiseer ik me eens te meer dat je rust nodig hebt om optimaal te presteren. Een periode die iedereen nodig heeft om de accu op te laden. Zo neem ik iedere week gas terug tijdens een zogenaamde herstel rit op mijn racefiets. Vanuit Duiven kun je gelukkig veel mooie gebieden in rijden. Ik doe hetzelfde, trappen, maar in een veel lager tempo. Het pedellen zorgt ervoor dat ik mijn gedachten kan ordenen. De klant van vanochtend die een opmerking maakte die ik niet kon plaatsen, mijn dochter die boos was omdat een vriendin iets zei wat haar niet beviel of het netwerkgesprek dat net even anders liep dan verwacht. Het zijn zomaar wat gedachten die door mijn hoofd kunnen schieten. Als ik zo door het Gelderse landschap rijd en de vergezichten me passeren wordt alles steeds meer in perspectief geplaatst. Wat is de omgeving toch prachtig hier. Maar hoe doe jij dat, opladen en rust nemen?

Zuurstof.

De rust die over de velden ligt maakt zich meester van me en ik merk als snel dat alle dagelijkse beslommeringen bijzaak worden. Ze zijn het misschien niet maar het gevoel dat zich meester maakt van mijn gedachten zorgt ervoor dat de oplossing zich snel aandient. Het ene been omhoog en het andere been gaat omlaag en zo trap ik als het ware alle gedachten van me af en uiteindelijk is er alleen maar het zijn. Hoofd in de wind en ademen maar. Zuurstof zorgt voor creativiteit en energie. En is nog onbeperkt beschikbaar ook. En zo is het ook als je dit zo eens per dag doet, even niets. Geen lunch achter je bureau omdat het druk is. Geen telefoon aannemen terwijl je net in een belangrijk dossier bezig bent en dan weer opnieuw kunt beginnen. Nee gewoon even een paar minuten per dag helemaal niets. Even alle gedachten laten opkomen en dan ook weer laten gaan. Een paar minuten je concentreren op jezelf, wat je voelt in plaats van wat je denkt, zal je doen ontspannen. Bijkomend gevolg is dat je jezelf steeds beter leert kennen. Je herkent de signalen van je lichaam wanneer het even te veel wordt.

Plannen.

En zoals je een afspraak kunt plannen of een vast moment op de dag voor je mails, kun je dit ook plannen in je agenda. Tijd blokken en je er aan houden. Als je op je werkplek geen rustig plekje hebt dan ergens anders. Loop even naar buiten en ga even rustig op een bankje zitten. Haal een paar keer diep adem, span je spieren eens flink aan en laat ze dan los. Je zult zien dat je er ontspannen van wordt. Je collega’s zal dit ook opvallen en zeker als je daarna met nieuwe energie aan het werk bent.
En zo is het met fietsen ook. Ik kan niet elke keer met hoge snelheden rijden zonder dat op den duur mijn benen opblazen. Als je jezelf opbrand kom je helemaal niet meer vooruit. Zorg ervoor dat je energie op peil blijft en gun jezelf oplaadmomenten. Ik gun je dat in ieder geval.

Nog meer tips nodig op ontspannen te blijven op je werk neem dan contact met me op.

Top