Overtuigen kan (jij,) iedereen!

Overtuigen ik?

Zo, daar sta je dan, klaar om je toehoorders te overtuigen. Iedereen heeft zijn aandacht op jou gericht. Jij hebt een mening over dit onderwerp. En nu ga jij vol energie en enthousiasme iedereen vertellen waarom dit naar jouw mening de beste optie is. Maar dat gebeurt niet. Er gebeurt helemaal het tegenovergestelde. Jouw argumenten worden niet gehoord, van tafel geveegd. Er wordt een andere keuze gemaakt. He hoe kan dat nou, ik heb toch alle argumenten vooraf goed.... wat nou? Herken je dat? Had je in de gaten wat er gebeurde? Waarschijnlijk niet. Gelijk hebben betekent niet meteen gelijk krijgen, Hoe goed jouw idee ook is. Overtuigen kun je leren. Ik overtuig je hiervan in deze blog.

Gedachten.

Laat ik beginnen bij de basis van overtuigen. Dat ben jij zelf. Jij bent het instrument dat je inzet om jouw ambities, plannen of producten te realiseren. Welke belemmerende gedachten heb jijzelf? Als je zelf niet overtuigd bent van wat je te vertellen of aan te bieden hebt, zal een ander dat zeker niet doen. “Wie zit er op mijn mening te wachten?” Als je in deze gedachtestroom denkt dan wacht daar inderdaad niemand op. Wanneer je denkt dat jij niets te bieden hebt aan een ander dan heb je het mis. Jij doet er toe door waarde te bieden. Het besef komt doordat we ons voortdurend aan het vergelijken zijn met anderen. Op social media bijvoorbeeld is alles mooier, maar klopt die werkelijkheid? Oordeel niet maar stel vragen, zeg ik al jaren.

Overtuigen-gedachten

Samen.

Het stellen van vragen kun je al als een vaardigheid op zich beschouwen. Wat voor vragen stel je en hoe is jouw timing? Wil je een kruisverhoor of een gesprek? Bekwaam je dan ook in het voeren van een gesprek waarbij je vragen afwisselt. Open vragen zorgen ervoor dat iemand een uitgebreid antwoord geeft. Maar als je iets niet begrijpt kan een gesloten vraag duidelijkheid bieden. Controleer bij het luisteren of je merkt dat het voor de ander belangrijk is. Blijf geconcentreerd en laat je oordeel achterwege, want voor je het weet heb je een eigen verhaal gemaakt, een interpretatie. En het gaat nou net om de ideeën van jouw gesprekspartner of klant. Daar komt de behoefte of verlangen naar voren. Herhaal, vat samen en vergeet niet te controleren of je het begrepen hebt. Zo voer je samen een gesprek in plaats van een monoloog.

Luisteren overtuigd!

Luisteren is het meest belangrijke bij het overtuigen van anderen. En dat kan best lastig zijn. Je doet het namelijk elke dag. En wat je elke dag doet is verworden tot een gewoonte. De vraag is dan of je dan ook echt luistert of dat je denkt dat je luistert? Besef je bijvoorbeeld wat je houding is als je naar iemand luistert? Leun je actief naar je gesprekspartner of hang je onderuit gezakt in jouw stoel? Stel je vragen en vraag je hierop door? Doe je dit analytisch of laat jij ook jouw gevoel spreken waardoor er een verbinding ontstaat tussen jullie. Overigens kun je tijdens een geconcentreerd gesprek ook best eens afdwalen met je gedachten. Dat gebeurt, maar realiseer dat je dan wel het contact met de ander verliest. Goed luisteren gaat het best als je echt belangstelling hebt voor de ander.

Overtuigen-betrouwbaar

Betrouwbaar.

Wanneer je wilt overtuigen wil je graag dat je gesprekspartners jou betrouwbaar en eerlijk vinden. Dat doe je bijvoorbeeld door in te gaan op hun vragen op een eerlijke manier. Vertel geen onzin, als je het antwoord niet weet is dit niet erg. Soms helpt een gezonde portie zelfspot om geloofwaardig over te komen. Bij iemand die overal een antwoord op heeft krijg ik persoonlijk een ongemakkelijk gevoel. Weet hij echt alles of wil hij zijn gelijk halen? De neiging kan zijn om dan in discussie te gaan. Als overtuigende spreker zou je dit beter kunnen voorkomen door verbinding te maken met je gesprekspartners. Ken jouw mogelijkheden en benut ze verstandig.

Aantrekkingskracht.

Wie aan het woord is beïnvloedt de sfeer en de situatie. Gebruik die ruimte om een positieve sfeer te maken. Breng je je voorstel op een lichte, vrolijke, actieve, krachtige manier die zegt: ‘Ik kom energie en waarde bieden! We gaan het samen doen en het wordt leuk.” Het is dan bijna vanzelfsprekend dat je instemming krijgt voor jouw voorstel. Of bijvoorbeeld bij een sollicitatie willen ze graag met je aan de slag! Als je deze positiviteit uitstraalt wil een ander daar ook graag bij horen. De energie die je uitstraalt, zorgt ervoor dat je datgene krijgt wat past bij die energie. Dit wordt ook wel de wet van aantrekking genoemd.

Overtuigend bewijs.

Als je goed geluisterd hebt naar de harde en zachte behoeften van je toehoorders kun je in volgende fase aansluiting maken. Je kunt de voorbeelden gebruiken die zij hebben aangedragen als basis van jouw voorstel. Tenminste als dit past in jouw dienstverlening of bij jouw product. Je kunt bewijs aandragen in de vorm van positieve klantervaringen. Hiermee kun je antwoord geven op kritische vragen, die er uiteraard altijd zijn. Dat verwacht je toch ook van jouw klanten of collega's. Sterker nog je kunt ze hardop herhalen als ze worden gesteld. Zo zorg je voor een actieve rol bij je toehoorders. Met jouw antwoord laat je vervolgens zien welk voordeel jouw product, dienst of idee heeft voor hen. Overtuigen kan jij iedereen!

Als laatste heb ik nog een aantal eenvoudige tips die soms vergeten worden :

  • Wees jezelf!
  • Maak oogcontact met je gesprekspartner of toehoorders.
  • Bevestig verbaal met non verbaal taalgebruik.
  • Gebruik actief taalgebruik.
  • Vermijdt vakjargon.
  • Praat rustig en duidelijk.
  • Hou vast aan je argumenten maar wees bescheiden.
  • Maak je argumenten concreet.
  • Gebruik een voorbeeld per argument.

Nu ben je overtuigd dat jij kunt overtuigen. Heel goed en nu ermee aan de slag. Wil je meer weten over hoe je overtuigender kunt zijn? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Overtuig jij met groot gemak?

Of ontbreekt het je soms aan overtuigingskracht?
Top