Talent of ontwikkelpunt?
Ik zit in Duiven op mijn werkkamer na te denken over een opmerking van een coachee. “Ik wil die bug bij mij fiksen.” Onze wereld is in hoge mate gefixeerd op de zwakste schakel. Er is zelfs een tv-programma van gemaakt. Herken je dat? Een voorbeeld dan. Vroeger kwam je thuis met een rapport met louter voldoendes behalve dat ene vak. Wat zeiden je ouders dan? “Zeg waarom heb jij voor dat vak… ” Ja, precies. Niet goed of nog niet goed genoeg. Hielp dat, vroeg hij retorisch! Gelukkig heeft de laatste jaren de positieve psychologie zijn intrede gemaakt. Jij mag je talenten laten zien. Kom maar met je hoofd boven het maaiveld uit wat mij betreft.
Herkennen
Maar hoe weet je nu wat jouw talenten zijn? Geef er eens echt aandacht aan. Stap even uit je dagelijkse beslommeringen en laat ze maar even voor wat ze zijn. Sta stil bij waar je nu eigenlijk echt goed in bent. Wat zorgde ervoor dat jij lekker ging? Dat het voelde alsof alles vanzelf ging. Verplaats je gedachten naar die situatie. Kijk wat je deed, zei, dacht en voelde. Hoe reageerden anderen op jou? Op wat je zei of deed. Wat maakte het volgens jou dat ze zo reageerden? Vaak zoals jij dat hoopte. Dat is herkenning van een talent. Bewust of niet!
Realiseren
“Nee, joh dat doet toch iedereen!” Ja, is dat werkelijk zo? Ik zag tijdens een bijeenkomst in Arnhem, een jonge kerel herhaaldelijk naar mensen toe lopen die alleen stonden. Hij sprak ze kort aan. De een wat langer dan de ander. Ik zag hem ook mensen aan elkaar voorstellen. Het leek erop dat hij hier werkzaam is. Hij legt uit hoe het werkt, dacht ik. Toen ik hem hierover aansprak en complimenteerde, reageerde hij verbaasd. Drie keer raden wat hij zei?! Ja precies! "Kijk maar eens goed" zei ik vervolgens. Niet iedereen doet dit. Niet iedereen kan dit. Realiseer je dit. Wuif je talent niet zomaar weg. Wat jij als normaal beleeft kan echt jouw talent zijn.
Vraag hulp
Als je moeite hebt met het vinden van je talenten kun je ook anderen om hulp vragen. Spreek er eens over met collega’s op je werk. Als je dat te spannend vind bij je vrienden of kennissen. Je zult verbaasd zijn hoe graag anderen jou willen helpen. Ik heb het zelf ook meegemaakt. "Wat ik zou knap vind aan ….." Het kan ook de andere kant op werken. "Wat ik zo jammer vind is dat. .. " Onthoud, je bent niet wat je doet. Soms kunnen mensen ook gewoon ongezouten hun mening geven als je er om vraagt. Stel je daar ook op in, dan kun je er alleen maar wijzer van worden.
Nieuwe inzichten
Als jij je talent of talenten in kaart hebt schrijf ze dan eens op of maak er een tekening(mindmap) van. Leg het op tafel of op de grond. Bekijk het dan letterlijk van alle kanten. Zijn er meer kanten aan dit talent? Voel wat het met je doet. Welke gedachten gaan er door je heen? Heeft het een plaatst in je wezen of in je lijf? Hoe voelt dit dan? Geeft dit nieuwe inzichten over hoe je het gebruikt of kan gaan gebruiken? Mis je nog iets als je het bekijkt, bedenkt, beredeneert of voelt? Kortom; sta er dan eens echt bij stil.
Ontdek
Het, zoals ik het noem, doorleven van in dit geval je talent maakt je bewuster van wat het is. Als je goed weet wat het is en doet, kun je het nog verder ontwikkelen. Omdat je dit leuk vind is de motivatie om het te ontwikkelen vele malen groter. Zeg nou zelf een ontwikkelpunt verbeteren is niet fijn om te doen. Waarom? Het rapport van vroeger komt weer even om de hoek kijken. Wat moet jij eigenlijk allemaal nog doen van … vul zelf maar in van wie je dit moet. Ik las onlangs dat slechts 29% van de werknemers zijn werk echt leuk vind. Ik zeg op naar de ontwikkelpunten van je volgende werkoverleg. Dat wordt inspirerend.
Richt je op je talenten. Dat is veel leuker om te ontdekken. Je maakt gemotiveerde stappen met iets waar je al goed in bent. En als je nog niet precies weet waar je goed in bent, komen we daar samen best achter. Aandacht geven is een talent! En een van mijn talenten. Ik gun je deze echte aandacht.