Jaag jij op geluk?

Jaag jij op geluk?

Jaag niet op geluk

 

De laatste weken heb ik tijdens mijn coaching veel te maken gehad met het begrip geluk. Als ik het zo mag noemen tenminste. Van werkgeluk tot intens privé geluk. Ik heb werkelijk geen idee of er een rangschikking in is. Mensen omschrijven het vaak met “in een flow zijn”. “Ik was erg geconcentreerd bezig”. Met je werk of  hobby, spelen met je kinderen. Verzin jij het maar. Een ding hebben ze allen gemeen; je hebt echt je volle aandacht bij wat je aan het doen bent. In het moment zijn, noem ik dat.  Maar hoe kom je in dat moment,  waarop alles goed voelt? Jaag niet op geluk en zoek er niet naar.

Jagen

Het geluk zoeken is wat mij betreft dan ook erg overschat. Ik schreef daar eerder al eens over. Het krampachtig najagen van geluk, staat het geluk in de weg. Een uitzondering als dat jouw geluk is, om steeds te stretchen naar iets wat je net niet kan krijgen. Masochistisch trekje,  maar vooruit. In mijn beleving ben je dan bezig met het bestrijden van symptomen. Door steeds te streven of  actief zoeken naar het eeuwige geluk,  ga jij je niet beter voelen. Geloof me, I’ve been there. Het zorgt wel voor een korte opleving, vergelijkbaar met een “shot”. Voor degene die het herkent, wat gebeurd er na die korte opleving? Precies, alles begint opnieuw.

 

Kwetsbaar?

Het zijn allemaal pleisters op de krassen op van je ziel. Die je in de loop van je leven hebt opgelopen. Je bouwt er een muur omheen. Lekker veilig dan hoef je niets te voelen. Niks binnen te laten. Niets menselijks is ons vreemd. Maar wat als je moedig genoeg bent, om echt te laten zien wie je bent? Dat maakt je kwetsbaar, tenminste zo voelt het. Je kwetsbaarheid tonen heeft met acceptatie te maken. Niet omwille ervan, maar omdat jij jezelf echt accepteert zoals je bent. Met al je goede en minder goede eigenschappen. En hoe vreemd het ook klinkt mensen zullen dan naar je toe komen. Dat was een soort openbaring toen ik dat zelf meemaakte.

Herkenning

Het maakt je menselijker voor anderen. Mensen herkennen zichzelf in je. In je openheid waardoor ze het gevoel krijgen bij je te horen. Goh, hij heeft dat ook! Ik dacht dat ik de enige was die het zo ervoer. Nee dus! We zijn in de kern vaak met hetzelfde bezig. Als je bijvoorbeeld niet die ideale pitch laat zien waar je op gehoopt had. Toch is je verhaal prachtig, ook al kom het er niet helemaal goed uit. De waarde zit in jouw juiste intentie. En dat zien, merken en voelen mensen bij elkaar. Daar mag je op vertrouwen. Als jij dat inziet, merkt en voelt, verander jij ook. Kwetsbaar krijgt ineens een andere betekenis voor je.

Verzamelen!

Hoe doe je dat dan vraag jij je af? Kijk, neem waar, en stel vragen. Uit interesse, omdat je oprecht geïnteresseerd bent in een ander. Authentiek anders val je zo door de mand. We zijn als sociaal dier bewust en onbewust getraind op het oppikken van signalen. En het oordeel is zo geveld in ons hoofd. Dus wees jezelf en accepteer je goede en slechte kanten. Verzamel je talenten en eigenschappen, ontwikkel je vaardigheden. Ze maken je beiden tot wie je bent. Als jij jezelf kunt accepteren, kun je dat ook bij een ander. Dat is het begin.

Authentiek

Wat ik hier mee wil zeggen is dat wanneer je dicht bij jezelf blijft je meer in staat bent om te genieten. Genieten van jezelf met alles wat je bent. En ook van de kleine dingen die je een goed gevoel geven. Je eerste kop thee of koffie ‘s morgens. Je partner die je aankijkt met die blik waardoor je verliefd werd tot het bereiken van je doelen op je werk. Het kan van alles zijn maar … ga er niet op jagen. Heb vertrouwen en het komt vanzelf naar je toe, geloof me. Geloof in jezelf en anderen geloven jou. Jaag niet op geluk. Verzamel liever momenten en koester ze.

Ik gun je veel geluk en als je me niet gelooft, is dat ook goed!

Top