Geluk zit in jezelf!

Geluk zit in jezelf!

 

Geluk zit in jezelf

Zondag kon ik mijn geluk niet op. Ik mocht een van de gelukssprekers zijn op een middag in Doesburg, bij het Arsenaal. Judith Reuling heeft de organisatie in handen. Haar doel was om mensen met verschillende achtergronden elkaar te laten inspireren. En ze heeft mij gevraagd. Helemaal top om gevraagd te worden. Dat zorgt al meteen voor een gelukzalig gevoel. Geluk zit in jezelf en laat het stromen, denk ik dan. Eerder schreef ik op LinkedIn een uitspraak van Ewout Kieckens: Geluk is als water: je houdt het niet vast, maar je kan het tot je nemen of laten stromen.

Onderzoek

Wat er met mij gebeurt als iemand, in dit geval Judith, me vraagt om iets te vertellen over geluk? Ik ga op onderzoek! Bij mijzelf. Wat betekent geluk voor mij? Ik stelde de afgelopen weken ook anderen de vraag wat is geluk voor jou. Gewoon bij de kassa van de supermarkt bijvoorbeeld. Overigens is dat een geweldige ervaring. Kan ik iedereen aanraden om gewoon eens een gesprek te beginnen met een wildvreemde. Ik doe het al jaren.

Mannetje

Net voor Sinterklaas stond er zo’n grappig mannetje van een jaar of drie voor me in de rij met zijn moeder. Blauw ski-jack aan blond haar met van die spikes op zijn hoofdje. Met zijn azuurblauwe ogen kijk hij me guitig aan. Ik kon een grijns al niet onderdrukken. Links voor de kassa stonden dozen met Sinterklaas inpakpapier. Hij huppelde er naar toe en riep: “Sinterklaas mama!” Dat vind jij wel leuk zeker?” Vroeg ik hem. “Ja, antwoordde hij spontaan.” “Wat is daar dan zo leuk aan?” ”Dan krijg ik lekker cadeautjes.” lachte hij. “Ja, zegt hij, want ik ben papa’s lieve mannetje.” We keuvelden nog lekker door over Sinterklaas en over de rommel die speelgoed maakt thuis. En dat mama het dan niet leuk vind. Mama greep in. Het was blijkbaar genoeg. Wat ik niet door had was dat er twee rijen wachtende mensen hadden toegekeken en zelfs de caissières deden niets meer. Klein geluk verpakt in een blauw jasje en een coupe spike met prachtige blauwe ogen.

Beïnvloedbaar

Daarnaast vraag ik me af of daar onderzoek naar gedaan is? En zo ja waar leg ik dan de nadruk op? Ik vroeg me af of geluk beïnvloedbaar is, is er een duidelijke relatie is tussen rijkdom en geluk. Geluk is vrijheid hoor ik regelmatig. Is dat dan ook zo? Ik ben geen wetenschapper en probeer zeker niet om de wijsheid in pacht te hebben maar ik heb toch best opvallende dingen gevonden. Alles staat of valt met keuzes die je maakt. Ik kies ervoor om een gesprek aan te gaan om te kijken wat een ander mens doet of zegt. Vanuit interesse of zomaar omdat ik merk of zie dat het kan. Geluk is van niemand dat is het mooie. En volgens mij kun je het overal vinden. Maar hoe dan?

Genotzoekers

Mensen zijn van nature genotzoekers en als we eenmaal aan dat genot zijn gekomen willen we meer. Is dat bij iedereen zo? Ik denk van wel. Kijk maar naar het voorbeeld van een kind dat je iets laat proeven wat het lekker vind. Ik liet een voorbeeld zien van citroen en chocolade. Nou de gezichtsuitdrukking van het kind zei genoeg. Meer chocolade, iets wat mijn dochters nu nog steeds roepen.

Hersenen

De hersenen spelen een belangrijke rol. Ze maken hormonen aan die ons een prettig gevoel kunnen geven We maken allemaal endorfine ook wel menselijk morfine genoemd, Serotonine een rustgevend hormoon dat je een kalmerend gevoel kan geven. In tegenstelling tot Dopamine wat je juist gemotiveerd en alert houdt. Ik las (en zag) een stuk van Dan Gilbert een onderzoeker op Harvard over de evolutie van het menselijk brein. In twee miljoen jaar van 550 gram naar bijna anderhalve kilo gegroeid. Groter betekent ook hier meer functies. We mensen kunnen iets wat geen enkel wezen op aarde kan; reële ervaringen in het hoofd hebben, voordat we ze het in het echte leven gaan uitproberen. De pre-frontale cortex zorgt hiervoor. Wat mij betreft fascinerend. Maar wat kan ik hiermee? Weten dat je zoektocht naar geluk door jezelf bedacht kan worden, lijkt mij een geruststellende gedachte. En bovendien doen we in mindere of meerdere mate allemaal.

Vormen van geluk

Een andere gedachte uit zijn onderzoek was het verschil in kunstmatig en authentiek geluk. Het verschil hierin is dat authentiek ontstaat in het moment en kunstmatig iets is dat wordt opgezocht. Heel veel reclamecampagnes zijn gebaseerd op de zoektocht naar geluk. Als je dit product gebruikt dan ben je echt wel een stuk gelukkiger! Echt wel ! Al zeker in vergelijking met je buurman. Daar werd in het verleden nogal neerbuigend over gedacht. Misschien nu nog wel? Het blijkt dat het effect van het geluksmoment hetzelfde is. Dus of iemand nou in een vette sportwagen rijdt waar hij of zij gelukkig van wordt of dat er iets spontaan gebeurt bijvoorbeeld tijdens een gesprek met een kind. Het effect van geluk is hetzelfde. Echter, het is maar net wat je keuze is, of niet? Zoek je het op of laat je het je overkomen.

Vrijheid

Keuzevrijheid is dat geluk makend? Uit verschillende onderzoeken blijkt van niet. Ik hoor steeds ondernemers om me heen. Heerlijk die vrijheid. Ik kan zelf beslissen wat ik doe. Maar is dat wel zo? Steeds de keuze moeten maken. Is dit de juiste beslissing voor mij. Ja, het voelt goed! Maar heb ik alle in formatie dan wel. Is dit de beste optie? Doe ik het beter dan mijn concurrent.
Twee groepen studenten werd tijdens een cursus zwart-wit fotografie gevraagd op uit twaalf foto’s van hun favoriete Harvard plekken te maken. Twee van de foto’s werden uitvergroot. Ze moesten een van de foto’s kiezen die moest als bewijs naar het “hoofdkantoor". De andere mochten ze dan houden. De studenten werden verdeeld in twee groepen; de ene groep moest meten een keuze maken". Bij de andere werd gezegd je hebt nog vier dagen om besluiten welke je weggeeft. Vervolgens werd ze gevraagd te voorspellen welke foto ze zouden gaan waarderen vergeleken met de foto die werd achtergelaten. Duidelijk hé. De mensen met tijd waardeerden hun foto steeds minder. Omkeerbaarheid is niet bevorderlijk voor geluk.

Aandacht

Maar wat is dan wel bevorderlijk voor geluk? Bewustzijn van de dingen die gebeuren helpt in ieder geval. Opgaan in het moment. Het is ook logisch dat wanneer je geconcentreerd met iets bezig bent je niet aan andere dingen denkt. Toch zijn we vaak afgeleid van de dingen die we aan het doen zijn. Alweer bezig met de vergadering van die middag of je kinderen moeten nieuwe winterkleding. Uit onderzoek blijkt dat we 47% van de tijd aan iets anders denken dan dat we aan het doen zijn. En vaak zijn de gedachten dan niet positief. Ik moet zo nog dit doen en dat en ik heb geen tijd. Ja kan ik dat wel, het lukt me niet. Herkent je dat? Wanneer gebeurt dit het meest? 65% wanneer je aan het douchen bent en 50% van de tijd op het werk. Nou hoor je mij niet zeggen dat dagdromen of afdwalen niet goed zou zijn, maar voor het vinden van geluk is het niet zo handig. Blijf aandachtig in het moment dus. Geluk zit in jezelf, als je dit kiest.

Keuze

Hier blijkt dan ook al uit dat jij je geluk kunt beïnvloeden, want je bepaalt zelf wat je doet.  Geluk zit in jezelf. Je maakt (hopelijk) een bewuste keuze. Die keuzes zijn vaak wel afhankelijk van de ruimte die je hebt om ze te maken. Dat het kiezen best lastig is schreef ik al in het experiment met de foto’s. Ik zeg tegen mijn coachees zoek de dingen op die je energie geven. Activiteiten die je leuk vind en die bijdragen aan hoe jij in het leven staat. Dus als je ergens van droomt, ga er dan voor. Blijf er niet in hangen maar ga het gewoon doen. Stel je eens even voor dat het lukt.
Zorg goed voor jezelf. De kraamverzorgster riep bij ons altijd rust, reinheid en regelmaat. Je bent nu geen baby meer maar,  er zit wel wat in. Ik zou daar dan aan willen toevoegen beweging en gezonde voeding en je basis om vol voor geluk te gaan is er. Het is trouwens ook bewezen dat bewegen in de natuur je geluksgevoel in grote mate positief beïnvloedt. Biophilia heet dit.

Mild

En als dat een dag of een langere periode niet lukt? Wees dan mild voor jezelf. Je doet wat je kunt. Betekent dat dan dat je niet ontzettend boos mag zijn dat je met je auto langs de reling van IKEA hebt geschampt zoals in mijn geval vanmiddag? Natuurlijk wel, stomkop kijk dan beter uit. Ik weet zeker dat het straks wel over is. De reactie van mijn vrouw was heel prettig. “Ja,  dat kan gebeuren even de verzekeraar bellen straks! Het kan mij ook gebeuren.” Dit ongeluk zorgt voor een moment van geluk bij mij door deze reactie. Authentieker geluk ken ik niet.

Ik gun je veel geluk, het zit in jezelf. Neemt het tot je of laat het stromen.

Top