Keuzes maken wordt leuker met deze handige tips!
Keuzes maken
In 2020 mag ik weer keuzes maken. Jij ook? Doe jij dat ook met net zo veel plezier als ik? Net voor kerst sprak ik een jongeman die vroeg wat ik dan precies voor werk doe. Om een lang verhaal kort te maken antwoordde ik: “Ik help mensen bij het maken van goede keuzes.” "Keuzes maken? Hebben mensen daar moeite mee dan?” Antwoordde hij spontaan.“Ja, best wel”, zeg ik hem. “Nou, ” oppert hij “als mij het werk niet bevalt, ben ik gewoon weg naar een andere werkgever! Laat me toch niet gek maken.” Voor hem is het blijkbaar erg eenvoudig. Als ik hem de vraag zou stellen; wat zou leiden tot hét moment dat zijn werk hem niet meer bevalt, vraag ik me af of het antwoord ook zo snel zou komen. Ik besloot het hier maar bij te laten. Er is genoeg gewerkt het afgelopen jaar en hij had een goed humeur. Toch boeit dit thema mij mateloos. Ik heb een aantal tips voor je verzamelt, handig en leuk!
Perfect
Regelmatig maak ik mee dat mensen moeite hebben met het maken van keuzes. Nou ja, de goede keuzes dan. Alleen al de vraag, wat een goede keuze is, leidt tot emoties. Wat wil je nu echt? Waar ga je met je onderneming naar toe? Welke investering ga je doen en wanneer dan precies? Moet ik nog even wachten op het beste moment? Of toch niet? Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Dat moment bestaat niet. Het perfecte moment is er gewoon niet! Er is altijd wel iets dat jij kunt bedenken, waarom het dat niet is. Doe dit dan ook niet. Mijn overtuiging is wel, dat het antwoord altijd bij je zelf ligt. Of liever gezegd in jezelf. Het is best lastig om daar een antwoord op te vinden. Het proces om daar te komen verschilt van mens tot mens en dat maakt het lastig. Toch zijn er overeenkomsten die ik, bij een groot aantal mensen, zie.
Verliezen
Ten eerste wil niemand iets verliezen. Aanzien, respect, uitstraling aan de zachte kant en geld, inkomen of macht aan de harde kant. We beschouwen verlies of iets verliezen als iets negatiefs. Wat mij betreft, kun je daar op verschillende manieren naar kijken. Als jij bijvoorbeeld je baan verliest na een reorganisatie is dat niet prettig. Als je focus ligt op het snel vinden van een nieuwe leuke baan is je verlies ineens onbelangrijk. Zeker als je de baan ook hebt gevonden. Het verlies is dan verandert in winst en waarschijnlijk in meer dan één opzicht.
Belonen
Dat brengt me tot een tweede aspect namelijk beloning. Want dat willen we graag allemaal meteen. Beloont worden voor je inspanningen. Ja toch! Wanneer merk ik nu die (blijvende) verandering? Coachees zijn ook net mensen en willen ook meteen. Motivatie prima, maar hé je moet wel de meters maken. In de sport heet het trainen. Of verwacht je dat je gelijk over twee meter springt na twee trainingen? Ik leg het voorbeeld van € 1000 nu meteen of € 2000 over een paar jaar vaak voor. Kies jij dan ook voor boter bij de vis? Of ga je onderhandelen over wanneer je het krijgt en in hoeveel delen? Dat laatste vertelt me ook weer over jou trouwens.
Jouw filter
Heb je gelijk het onderhandelingsgesprek voor je gezien dat ik net noemde? Wie voerde het gesprek? Je keuze wordt namelijk ook beïnvloedt door de manier waarop je informatie krijgt of tot je neemt. Hoe filter jij je informatie? Dat is persoonlijk. Laat ik het verduidelijken met een voorbeeld: Als jij een bericht leest over een vermeende affaire van koningin Maxima met Marco Borsato bij Boulevard en de RVD spreekt via de NOS dit bericht tegen, wie geloof je dan? De NOS als geloofwaardige journalistieke organisatie of Boulevard die alle roddels altijd het eerst heeft? Ik zou geneigd zijn om voor de NOS te gaan. Tegelijkertijd heb ik genoeg onderzoeken gelezen die zeggen dat levendige informatie een beslissing beïnvloedt. Dat is misschien een onderwerp voor een andere blog. Ik schreef er al een keer een over.
Bewuste keuze
Wat zorgt nu echt voor een goede keuze. Tja dat is nogal een discussie tussen de geleerden. Als ik je vertel dat keuze maken met verandering te maken heeft. Een mens wil helemaal niet veranderen. 95 tot 98 % doen we immers op de automatische piloot. De ene stroming beweert dat we geen bewuste keuze kunnen maken en de andere betwist dat. Nou lekker dan! Persoonlijk weiger ik te capituleren. Jij kunt wel degelijk invloed kunt uitoefenen op de keuzes die je maakt. De wetenschap discussieert wat mij betreft over een meer existentiële vraag over vrije wil. Nu ben ik in het verleden wel vaker uitgemaakt voor Socrates. Waarbij ik dan liever over de Braziliaanse middenvelder fantaseerde dan de filosoof, enfin ik wijk af.
Doorleef je keuze
Het positieve trekt mij meer dus ik ga opzoek wat een verandering oplevert, zonder het aspect van directe beloning te groot te willen maken. Stel jezelf vragen als; vind ik dit leuk, word ik er gelukkiger van en voor mij persoonlijk voeg ik waarde toe aan... mijn cliënt, bedrijf en de wereld? Denk groot, waarom niet? Stel je zelf voor dat je in de situatie komt die je wilt bereiken. Wat doe je dan? Hoe voel je je? Wat denk je dan? Doorleef die situatie eens en vergelijk het dan met jouw startpunt. Zo krijg je een betere indruk van wat het je kan opleveren. Zie je, het materiële is niet aangeroerd. Maar als je dat ook wilt, kun je het ook vertalen naar opbrengst in euro's. Wat zou die verandering jou aan geld, klanten of voorspoed moeten opleveren? Vul het maar in.
Tips
En ga dan aan de slag. Begin met een taak die ervoor gaat zorgen dat je de verandering realiseert. Keuzes maken is stap één, de uitvoering is stap twee. Hieronder heb ik nog een aantal eenvoudige tips, die je helpen bij het maken van jouw juiste keuze:
- Verzamel zoveel mogelijk relevante informatie voor jouw vraag.
- Noem bij elk verzameld punt één voordeel of één nadeel. (niet meer dan één)
- Schrijf dit op een vel papier zodat je het voor je kunt zien.(Letterlijk!)
- Blijf niet hangen bij het beslissen. Een beslissing is binnen een minuut gemaakt! Ook één zoals ik hierboven heb beschreven bij het doorleven.
- Maak geen analyse van je analyse. Voor je het weet slaat je hoofd op hol.
- Jij kunt een beslissing altijd bijsturen. Niets is permanent.
- De perfecte keuze bestaat niet.
Keuzes maken wordt leuker
Je zult merken dat wanneer jij je hier aan houdt, je een stuk prettiger keuzes leert maken. Zonder te veel stress of spanning. Dan ben je klaar voor stap twee; het gaan doen! Keuzes maken wordt leuker zo, echt waar. Als je er meer over wilt weten.... kies je toch om contact met mij op te nemen. Je weet nu hoe je het kunt aanpakken met deze eerste stap.