Drie tips om je werkgeluk te vergroten

Werkgeluk

 

Vorige week had ik een gesprek met een coachee in Arnhem over het verschil tussen effectief en efficiënt zijn in het werk. De redenering was dat als je efficiënt werkt dit toch het beste is. En dan beleef je veel plezier aan je werk.Er was een tijd dat ik op voorhand altijd koos voor effectief. Resultaatgerichtheid is een eigenschap die je als verkoper nu eenmaal met de paplepel krijgt ingegoten. De laatste jaren is mijn blikveld behoorlijk ruimer geworden en ben ik van mening dat deze twee manieren elkaar goed kunnen aanvullen. Uiteindelijk bleek uit het gesprek dat werkgeluk de onderliggende vraag was.

Efficiënt vs effectief

Wat is nu het verschil tussen deze begrippen of woorden zo je wil? Als je doelgericht bezig bent, werkt je effectief. Je doet alleen wat nodig is om je doel te behalen en laat je niet afleiden door andere werkzaamheden als het beantwoorden van mails, checken van social media of meedoen aan irrelevante vergaderingen of discussies op de werkvloer. Met efficiënt bedoel ik dat je probeert om zoveel mogelijk te doen binnen de tijd die je hebt. Voor een beter resultaat leer je de meest praktische manier om jouw werk af te krijgen. Die vergadering kan er dan nog wel bij en kan dan van je lijst af.

Gen

Dat kan prima samen of niet? Herkenbaar denk ik. Toch krijg ik wekelijks de vraag hoe het anders kan. Of dat echt iets met effectief of efficiënt te maken heeft vraag ik me hardop af. De beleving van mensen en gevoel speelt hierbij een grote rol. Jouw patronen en belemmerende gedachten hebben grote invloed bij het zoeken naar het ultieme werkgeluk. Als dat er al is. Het zoeken naar het ultieme, leidt in mijn ervaring vaak tot teleurstelling. Een cliënt van me maakte een mooie opmerking onlangs: “Ik mis het gen om alles tot in de perfectie uit te voeren” Ik gloeide ervan.

Hoofd of hart

Je gemoedstoestand heeft invloed op hoe je met werkgeluk omgaat. Denk maar eens na over het moment dat jij lekker in je vel zit. Als ik je dan vraag om op te schrijven wat er de afgelopen tijd goed is gegaan wordt dat een mooie lijst. Heb je net een discussie gehad met je collega en je hebt de pest in je lijf, doe het dan nog eens. Of nog duidelijker neem die positieve lijst er dan eens bij. Wedden dat je die ineens een stuk minder mooi vind. Leuk hé, de werking van je hersenen. Nu ga ik nog even je beleving beïnvloeden. 🙂 Wist je dat bijvoorbeeld een ruzie met je partner ervoor zorgt dat genezing van een wond vertraagd? En als je lacht terwijl er niets te lachen valt je hersenen toch endorfine aanmaken waardoor je ineens een stuk opgewekter en vrolijker voelt?

Gevoel

Als je dus je werkgeluk wilt verbeteren kun je volgens mijn denktrant beter je gevoel aanpassen dan je werkwijze. Of dat dan efficiënter is of effectiever is minder relevant. Het resultaat zou dan worden (het effect) dat jij lekker in je vel zit door positievere gedachten. Zit je steeds meer in de positieve flow, ga je makkelijker om met de uitdagingen die je voorgeschoteld krijgt. Als je dat niet herkent, zou ik je willen uitnodigen tot een gesprek met mij. Dat brengt me gelijk ook bij je rol hierbij. Wacht je af of bepaal je zelf wat je leuk vind? Als je zorgt dat jezelf regie houd kies je de leuke taken. Kun je dat voorstellen? Het is niet 100% waterdicht, deze theorie want aan sommige taken ontkom je nu eenmaal niet. Maar ook die worden dan toch makkelijker om te doen.

Wat kun je nu zelf doen om je werkgeluk te vergroten?

# 1

Laat ik beginnen met een aantal wat ik dan inkoppers noem: zet je telefoon uit, werk geconcentreerd een taak af, stel je eigen deadlines. Ja, dat doen we toch allemaal? En open je mail niet meteen als je op je werkplek bent. Je kunt beter een overzicht maken van je taken, dan een prioriteitenlijst en die uitvoeren. Je opent je mail dan een paar uur later. Dan zijn alle belangrijke taken al weggewerkt. Is dit nu trouwens effectief of efficiënt? Of heb ik nu een combinatie van beiden te pakken? Test even bij jezelf wat je gevoel zegt.

# 2

Geef jij richting aan je aan je eigen handelen? Maak jij zelf de keuzes? Pak jij je eigen ruimte? Noem het autonomie. Mijn klanten benoemen dit ook vaak; “ Ik wil zelf bepalen ….. En misschien is het soms een gevoel dat ze missen. Eerder had ik het ook al over je gevoel. Als je lekker in je vel zit weet je nog? Hoe doe je dat? Ingesleten patronen veranderen is niet makkelijk, maar wel mogelijk. Bedenk eerst welke behoefte er nu onvoldoende aan bod komt. Schrijf eens op waar je meer ruimte voor zou willen. Welke behoefte schreeuwt dan het hardst om aandacht. Is dat bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf, liefde en warmte, persoonlijke ontwikkeling, inspiratie of iets anders?
Hierboven noemde ik ook nog flow. Je mag het de beste ervaring of het optimum dat je kunt bereiken noemen Kijk maar eens naar een topsporter die net gewonnen heeft. Daar merk je dat het vaakst bij. Je herkent de volgende uitspraak vast wel: “We zitten nu in een flow of een goede fase en alles klopt.” Dat komt doordat ze zelf beter worden. Persoonlijke groei en daardoor stijgt de werkvreugde en ook je productiviteit. Als je je lekker voelt dan gaat het … bijna vanzelf. Neem jij de verantwoordelijkheid voor je persoonlijke ontwikkeling? Dat kan op allerlei manieren.

#3

De laatste tip die ik voor je heb is ook de meest lastige. Coachees vertellen me regelmatig dat het werk dat ze doen, er echt toe moet doen. Woorden als belangrijk, impact, betekenis, overtuiging, toegevoegde waarde en ga zo maar door. Fantastisch om te horen en vooral de passie te voelen. De intrinsieke motivatie duidelijk in beeld hebben is een geweldige stimulans voor werkgeluk. De vraag; “Hoe doe ik dat dan?” volgt veelal daarna. Hoe pas je je zingeving want daar heb ik het over toe in mijn dagelijks werk. Ik zeg al langer stel vragen. Onderzoek hoe dat bij je voelt, wat denk je er bij, komen er emoties op. Vraag jezelf daarna af of dat is wat je wilt dat er gebeurt. En alles wat je hoofd of lijf zegt is goed. Accepteer wat er komt.

Efficiënt deze tips? Of vind je ze effectief? Of helemaal niet? Dat kan ook natuurlijk. Toch heeft het lezen ervan ook voor jou zin gehad. Als meer over geluk wilt lezen ik schreef er ook iets over in: Jaag jij op geluk?   Wil je er met mij mee aan de slag? Kom dan maar.

Top