Geluk
Wat is geluk? Is het echt te definiëren? Ik zit nu achter mijn bureau in Duiven en ben getriggerd door de volgende zin: “Mensen hebben veel verlangens maar hun grootste verlangen is geluk.” De laatste jaren heb ik veel mensen horen vertellen over wat geluk voor hen betekent. Eén definitie is “de situatie waarin je diepste verlangens zijn verwezenlijkt. “ Nu zijn geluk en liefde de meeste beschreven en bezongen emoties ter wereld. Ga zelf maar eens na hoeveel liedjes je kent met geluk of liefde in de titel. Toevallig of niet zag ik van de week een filmpje van Emily Estahani Smith over geluk. Ze sprak over een aantal pijlers die uit haar onderzoek naar voren waren gekomen. Als coach sprak het mij aan. Ik neem jullie hier graag in mee vanwege de interessante invalshoek. Is er een definitie van geluk?
Vier pijlers
Als eerste heeft ze het over ergens bij horen. Bij een groep vrienden, een club of een geloofsgemeenschap. En dan niet omdat je daar bij hoort. Nee omdat je bent wie je bent. Dus geen status of beroep. Gewoon uit liefde voor je als mens dus. Daarnaast stelt ze, als tweede pijler, vast dat je een doel moet hebben. Dat is niet alleen je baan of hobby. Nee, dat wat je echt belangrijk vind. Ik interpreteerde het als je “Inner Why”. Wat is jouw doel op aarde? Je roeping, noemt een ander het. Bijvoorbeeld een vader die zijn kinderen groot wil brengen. Een dochter die haar moeder verliest aan een ziekte en daardoor dokter werd. Of een reddingswerker die vluchtelingen wil helpen. Een coach die anderen wil helpen zichzelf te zijn. Hierbij je vaardigheden of talenten belangeloos in dienst stellen van anderen.
In het verlengde hier van is zelf overstijgend vermogen is de derde pijler. Je verbonden voelen met iets waarbij je het gevoel van tijd en ruimte even kwijt bent. In "the zone" zijn. Topsporters hebben het altijd over “de flow”. En daardoor helemaal opgaan in wat je doet. De laatste pijler is een verrassende namelijk; storytelling. Voor mij niet zo vreemd meer toen ik haar uitleg aanhoorde. Kern is dat je zelf bepaalt hoe jij jouw verhaal vertelt. Ik zal het toelichten met een voorbeeld uit mijn eigen leven.
Boventallig
Vijf jaar geleden werd ik gevraagd weg te gaan bij mijn toenmalige werkgever. Boventallig heet dat.
Mijn leven voordien was goed. Prachtig salaris, leaseauto, premievrij pensioen, interessante klanten, status, mooie kostuums etc. Mijn definitie van geluk op dat moment. Een gouden kooi werd het uiteindelijk. Tijdens de laatste jaren van mijn werk voelde ik al wel iets knagen van binnen. Klopt het allemaal nog wel? Is dit wat ik ben? Wil ik dit zijn? Is dit het nu? Mijn laatste leidinggevende had dit wel door, denk ik achteraf. Hij liet het me zelf ervaren en ontdekken. Daar ben ik hem nu nog dankbaar voor.
Nadat ik was weggestuurd voelde ik me verdwaald, stuurloos en zelfs nutteloos. De periode van rouw duurde bij mij best lang en alle gevoelens kwamen voorbij. Woede, verdriet, angst, schaamte, trots en blijdschap. Op dat moment had ik nog niet het vermogen om in te zien dat dit een prachtige nieuwe kans was. Ik mocht uitzoeken wie ik ben en wat ik wil. Ik mocht gaan experimenteren, iets creëren. Dat had ik op dat moment nog niet helemaal door! Hoeveel mensen kunnen en durven dat? Hierdoor was mijn verhaal destijds op zijn zachtst gezegd geen bestseller. Mocht je zelf in deze situatie komen, pak die kans dan met beide handen aan. Maar doe het niet alleen! Gun jezelf hulp van anderen. Vraag er om en je zult het krijgen. Waarom hulp? Heel eenvoudig: Je kunt jezelf niet kietelen. Een ander kan dit wel.(Je probeert het nu hè?)
Kalf
Wat ik geleerd heb, is om het geluk niet na te jagen. Is dat ook een definitie van geluk? Er niet naar op zoek te gaan. Hierdoor loopt het dan alleen maar voor je uit en jij loopt er als een losgeslagen kalf achteraan. Heb je wel eens een boer gesproken die net achter dat kalf aan gerend heeft? Nee, wees lief voor jezelf en leer jezelf te waarderen om wie je bent. Met dat leren bedoel ik dat jij je gedachten helemaal zelf kunt beheersen. Hoe jij denkt over dingen bepaal jezelf. Waar het op neer komt, is dat jij kiest welke richting je gaat. Ik stel coachees de vraag: “Heb je onderzocht of wat je beweert, ook klopt?” en vervolgens, “Helpt het bij wat je wil bereiken?
Jezelf deze vragen stellen helpt enorm bij je ontwikkeling. Door reflectie leer je bewust nadenken en hiermee vergroot jij je flexibiliteit. Ik durf zelfs te beweren dat je daar door onafhankelijker wordt. En hoe vreemd het ook klinkt, daarmee openheid uitstraalt. Je bent meer in verbinding met anderen. Ze zien je als een mens, gewoon zoals je bent. En dat voelt goed. Voor mij is dat geluk. Nou ja een van de geluksmomenten. Er zijn er nog zoveel meer.
Mildheid
Hoe is het nu, met wat Emily beweert, bij mij gesteld. Niet dat ik het meteen als graadmeter neem, hoor. Maar het zette me wel aan het denken. Ergens bij horen. Mijn gezin, mijn collega coaches, ondernemers, mijn sportvereniging. Ja dat is er. Daar voel ik me verbonden mee. En zij ook met mij merk ik. Ik heb ook een duidelijk doel met het helpen van mensen zichzelf te ontwikkelen en te zijn wie ze willen zijn. Voel de verbondenheid wanneer zij hun talent verder willen ontwikkelen. Voel empathie wanneer zij worstelen met hun transitie.
Waar ik vooral blij mee ben is dat mijn verhaal (laatste pijler) anders is geworden. Geen bitterheid meer over wat er is gebeurd, wat me is “overkomen”. Daar verander ik niets meer aan. Richting geven aan wat er nu is, is mooier. Er is een vorm van tevredenheid. Ja, zelfs geluk over wat ik nu heb bereikt. Er is alleen het zijn in het heden en de manier waarop ik nu omga met uitdagingen. En het gaat met horten en stoten. Niemand is perfect. Net als in sport moet je blijven trainen om je vaardigheden op niveau te houden. Met de juiste mildheid. Dat is mijn definitie van geluk, voor nu.
Die mildheid gun ik jou ook.