Verbinding: Voel jij je wel eens verkeerd verbonden?
De laatste weken hoor ik steeds het woord verbinding terugkomen bij de mensen die ik ontmoet. De coach in mij voelt een vraag opwellen: Hoe voel jij je verbonden met een ander? Wat is dat voor jou? Zoek je dan naar overeenkomsten in je leven? Dingen die je hebt meegemaakt, die je leuk vond? Een gebeurtenis die je raakte toen er over gesproken werd? Is dat de klik die je met iemand hebt? Dat zijn veel vragen en heb ik het antwoord? Nee, ik denk het niet. Het antwoord ligt vooral in jezelf. Hoe zorg je zelf dat je verbinding hebt met iemand? Verbinding is een vorm van liefde, liefhebben van jezelf
Wat doe jij?
Om een ander te begrijpen is het van belang om jezelf goed te begrijpen. Waarom doe je de dingen die je doet. Welke reacties heb je als iemand bijvoorbeeld tegen je zegt dat je niet aardig bent of dat je opmerking niet gewaardeerd wordt? Word je boos, verdrietig of ga je in de verdediging? Dan heb ik het nog niet over wat zo’n opmerking fysiek met je kan doen. Een gevoel van misselijkheid, of pijn in je buik, druk op je hoofd. Let ook eens op je ademhaling wanneer dit gebeurt. Vaak zal je adem hoog zitten en voel je onrustig. Er zijn tal van reacties mogelijk die bij ieder mens anders zijn. Ga maar eens na bij jezelf wat er gebeurde toen iemand je zo aansprak. Ik kom daar nog op terug.
Leren
Wat doe je dan om dit te veranderen. Zoals ik al eerder schreef, is het zaak jezelf goed te kennen. Wat doe je precies wanneer je in een situatie beland die je niet prettig vind? Hoe jij jezelf ziet of vindt heeft behoorlijk invloed op je gedrag en uitstraling. Positief betekent vaak dat je lekker in je vel zit. Negatief geeft een gevoel dat je er niet toe doet in het leven. In het laatste geval zal je dat wat je goed kunt, niet inzetten. En dat versterkt dan weer het negatieve gevoel. Je eigen waarde speelt dan ook een grote rol bij het in contact zijn met jezelf. Hoe meer verbinding met jezelf hoe makkelijker jij contact maakt.
Aandacht
Een gezegde, ik weet niet meer waar ik het precies hoorde, is: “Wat je aandacht geeft groeit.” Geef jezelf dus aandacht! Simpel toch? Vraag je eens af hoe vaak je dingen bewust doet. Bewust aandacht geven aan jezelf. Of, nu in dit voorbeeld je gesprekspartner. Dan bedoel ik niet op tijd op een afspraak zijn. Nee kijk, eens echt naar de ander. Hij of zij lijkt gespannen en ongemakkelijk in een stoel te zitten. Wiebelt wat heen en weer. Is het echt spanning of is er iets anders aan de hand? Als je daar aandacht aan besteedt, geef jij je gesprekspartner jouw volledige aandacht. Ik sta nu niet uitgebreid stil bij wat je precies zou kunnen doen. Dat is een onderwerp voor een andere keer. Je besteedt aandacht aan het gesprek en laat hem ontspannen. De ander voelt jouw aandacht en de kans is groot dat er verbinding ontstaat. Concentreer je op het moment en laat je gedachten niet afdwalen bijvoorbeeld naar de vergadering van later die dag.
Oefenen
Je kunt dit zelf oefenen door helemaal de aandacht bij je jezelf te houden. Doe het maar eens. Neem eens vijf minuten de tijd om tot rust te komen. Ga op een stoel zitten en adem een aantal keer rustig maar diep in. Diep naar je buik toe. Span je spieren in je lichaam een paar keer allemaal aan en laat ze dan los. Geef je dan eens een cijfer van 0 tot 10 over hoe je jezelf waardeert. En wees eerlijk naar jezelf. Waar geef jij jezelf een hoge waardering en waar een lage waardering? Automatisch zal je denken aan situaties waarin je de waardering voelde en juist niet voelde. Je vraagt je wellicht af hoe dat komt. Vooral als een lage waardering bij jou de boventoon voert. Dat is heel normaal. Het helpt je alleen niet bij het waarderen van jezelf!
Positief ontwikkelen
Je kunt je beter richten hoe de waardering tot uiting komt bij je dagelijks handelen. Ga na of je een bepaalde handeling herkent. Waar je vaker dezelfde reactie hebt, bijvoorbeeld in lastige situaties zoals hierboven omschreven. Het kan best zo zijn dat je juist onrustiger wordt van deze oefening. Zeker als je dit nog nooit gedaan hebt. Dat is niet erg! Concentreer je weer op je ademhaling. Laat je adem weer zakken naar je buik. Neem hier weer even de tijd voor. Neem waar wat er in je lijf gebeurt. Je zult zien dat de rust weer terugkeert. De ervaring die je nu hebt gevoeld, doorleeft als het ware, helpt je beter met jezelf in verbinding te blijven. Bij een volgende situatie herken je eigen signalen sneller. Zo kan je makkelijker jezelf blijven.
Als je meer wilt leren, over hoe je ervoor zorgt niet meer verkeerd verbonden te zijn, dan nodig ik je uit contact met mij op te nemen.
Ik gun je een goed gesprek met jezelf.