Waarom, coach ik?

Waarom coach ik?

Waarom coach ik?

 

Vandaag nog kreeg ik de vraag; “Waarom coach jij eigenlijk, Remco?”  Waarom coach ik? Omdat ik die vraag regelmatig krijg, wil ik daar graag iets over kwijt. In coaching hebben we een grote afwijking van wat er dagelijks in bedrijven tussen mensen gebeurd. Weet iemand wat ik bedoel? Nee, ik ga geen ellenlange opsomming geven. Het is niet gebruikelijk te vragen naar het waarom. Coaches weten vast wel waarom ik dat zo specifiek noem! Misschien leest u dit en vraagt u zich af; Waarom niet? Het is te confronterend, als je iemand vraagt waarom je iets doet of zegt of je op een bepaalde manier gedraagt. Het woord waarom vertaalt zich snel in een oordeel. Ga zelf maar eens na wanneer je die vraag gebruikt. Waarom heb je dat gedaan? Dit vraagt om verantwoording! Het kan nogal snel botsen dus als coach zet je dat niet gauw in. Of toch wel?

Kracht

Tja, dat is misschien een afwijking. Mensen die bij mij in de stoel gaan zitten stellen zichzelf, en ook mij, vaak de vraag waarom gebeurt dit? Waarom bij mij en ook zo’n sterke: Waarom nu? Herkent je dat? En daar komt bij, dat waarom verwijst naar het verleden. Daar willen wij als coach niet graag in blijven hangen. Nee, het gaat om het hier en nu, daar ligt ook de kracht van coaching. En tegelijkertijd is stelligheid juist iets waar ik als coach en mens niet altijd vrolijk van wordt.

Waarom coach ik?

Mijn centrale vraag is er toch één met het woord waarom: Waarom ben ik een coach geworden?
En vooral, nu ik hier toch begonnen ben: Waarom moet u mij hebben? Vooral uit mijn oude werkkring krijg ik die laatste vraag nog regelmatig. Je was toch goed in wat je deed, hoor ik er vaak achteraan. Mensen die me kennen weten het antwoord al, maar om zeker te zijn dat iedereen die het interesseert het ook weet beantwoord ik de vraag met alle plezier nog een keer.

Plezier

Ik ben iemand die graag wil helpen. Meer duidelijkheid Remco! Helpen bij het bereiken van het doel van een coachee. En dat wil ik met humor en plezier doen. Luchtigheid vind ik heel prettig en dat vertellen mijn cliënten ook regelmatig. Ik merk dat de onderwerpen zelf best zwaar kunnen zijn. Zelfontplooiing, stress/burn-out, ongelukkig in privé situatie, zoekend naar balans, problemen met collega’s en zo zijn er nog meer voorbeelden. Bij elk gesprek zie ik dingen die wringen bij mensen. Persoonlijk en zakelijk verlangen of verdriet. En dat kan anders. Makkelijker, mooier, handiger, effectiever. Humor en provocatief coachen helpt dan om je bewust te maken van jouw talent en kracht.

Gelukkig kwetsbaar

Hoe vaak, waarschijnlijk ontelbare keren, ben ik daar zelf tegenaan gelopen. En ik stelde vragen, zocht hulp. Op instrumenteel niveau, vaardigheden zo u ze wil noemen, kreeg ik die hulp. Het leren van trucs is ook makkelijker. Druk op deze knop, neem dit dossier als voorbeeld en een offerte is zo gemaakt. Maar als het je gedrag betreft, je emoties, je mentale overtuiging en nog dieper je zingeving betreft, waren er maar weinig mensen die thuis gaven. Te persoonlijk, te dichtbij, te kwetsbaar. Maar ik was oh zo dankbaar als ik wel dat antwoord kreeg. Die aandacht dat moment van begrip, van verbinding,  was zo dierbaar. Gelukzaligheid is een schaars goed denk ik nu.

Energie

En dat gevoel van gelukzaligheid breng ik mee in mijn coaching. De aandacht en oprechte interesse in een ander schept zoveel ruimte en energie. Het is een bijna magisch moment als die verbinding er echt is. Het raken van elkaar en het overgeven van energie zet alles in beweging. Zet mij in beweging, zet mijn coachee in beweging. Soms mag ik dat leiden en soms word ik geleidt. En lukt het altijd precies zoals het hoort. Nee, hoor maar dat is prima. Het mag zijn wat het is.

Nu

Dit is wat coaching doet voor mij en wat ik breng als een mens naar een ander mens. Zonder reservering, zonder vooroordeel accepteer ik dat wat het nu is. En dat is oké! Alle talenten die ik bezit inzetten om een ander zo goed mogelijk te helpen. En weet je wat het mooiste is; ik heb nog een heel leven om er nog zoveel bij te leren. Nu is het goed en het wordt steeds beter. En die verbetering gun ik jou ook.

Tot binnenkort?

Top