Verandering, zonder wrijving…geen glans!

Verandering begint bij jezelf

Verandering-begint-bij- jezelf!

Zonder wrijving

De afgelopen tijd heb ik, bij diverse gelegenheden, herhaaldelijk de opmerking gekregen: ”Waarom moeten mensen door diepe dalen voordat er verandering plaatsvindt?" Zo ook weer in Arnhem bij een netwerkgelegenheid. Tegelijkertijd vraag ik me dan af; moet het altijd iets vervelends zijn waardoor je wilt veranderen? Dat kan toch ook gebeuren wanneer je ergens blij van wordt? Bijvoorbeeld het ontdekken van een nieuw talent of het hebben van een verlangen. Als positief ingesteld mens sterk ik me bij deze gedachte. Verandering begint bij jezelf. Maar onthoud: zonder wrijving geen glans.

Leerstijl

Nu kan ik beginnen over David Kolb en zijn leercirkel waarbij hij vier leerstijlen onderscheidt maar omdat ik niet weet wat jouw voorkeur heeft ga ik me hier niet aan wagen. Een vraag hierover dan. Ken jij je eigen leerstijl? Iedere leerstijl heeft zijn voor- en nadelen. Wist je dat, om echt goed te leren, je ook alle stijlen gaat toepassen? Het resultaat is dan het meest optimaal. En optimaliseren is toch te toverwoord van de laatste jaren merk ik. Als je er meer over wilt weten volg dan de link hier. Het geeft een mooie samenvatting

Veranderen begint bij jezelf

Mompelaar

Terug naar mijn vraag over de manier waarop mensen blijkbaar veranderen. Tijdens het netwerkgesprek dat ik had kreeg ik deze opmerking opnieuw te horen en automatisch ging de coach aan in mij.” Wil je er wat meer over vertellen? Nee, niet doen!” dacht ik nog “ hou je mond”. Mensen die mij goed kennen, weten dat dit een prestatie van formaat is voor mij! Ik zwijg dus en hoor aandachtig het verhaal aan. Maar enkele minuten later mompelde ik zonder dat ik erg in had: “ Zonder wrijving geen glans.” Het antwoord stelde me gerust: “Ja soms moet het gewoon zo zijn en moet je eens kijken waar het me gebracht heeft!” Er is veel geleerd, wow!

Instinct

Wanneer de druk hoger wordt, gebeurt het vaak dat mensen kiezen voor hun instinct; vluchten, vechten of bevriezen. En daar is ook niets mis mee Dat hoort bij verandering. Het is wel bijzonder handig om te weten welk gedrag je dan hebt. Niet meteen om het te verklaren, daar zijn hele bibliotheken vol over geschreven, maar wel om te bepalen wat je vervolgens met die informatie doet. Je hebt zelf de keuze. Een eigen verantwoordelijkheid om te bepalen wat jij wilt doen.  Bewust of onbewust. Jij kunt jezelf uitdagen om beter om te gaan met een situatie die je niet ligt, er niets aan doen of ze uit de weg te gaan.

Glans

Hoe dan ook, als je er bewust over nagedacht hebt is dat al een mooi begin. Voor mij is prachtig om te zien dat de kracht die ieder persoon heeft wordt losgemaakt en ingezet om te veranderen. De verandering die ik noem is de kracht van binnenuit, vanuit waarden. Niet omdat de omgeving, zoals een werkgever, er om vraagt maar omdat iemand de behoefte heeft om te groeien. Ja, de omgeving heeft hier invloed op dat is duidelijk maar dat glans geven doe je toch echt zelf! Verandering begint immers bij jezelf. Ik gun iedereen veel wrijving !
Top