Standpunt van belang.
Standpunt van belang.
Deze week bij een van de netwerkborrels in Arnhem, het is er de tijd voor, had ik een mooie ervaring. Je herkent het wel een geanimeerd gesprek en ineens komt de stelligheid. En voor je het weet kun je verstrikt raken in standpunten. Niet mijn meest favoriete bezigheid op een kerstborrel maar goed. Daag me maar uit zeg ik met enige regelmaat.
“Ik vind persoonlijk dat ……… en zo hoort dat”. Dan vraag ik me meteen af, wat het belang zou kunnen zijn om dit zo overtuigd te brengen. Wat is de gedachte er achter? Hieruit kan ook het “Why” van een persoon naar boven komen. Gezien de samenstelling van de groep en de setting vond ik het niet zo gepast om door te vragen. Een bewuste keuze. Maar als het nu wel de setting of omstandigheid is? Nou dan zou je toch eens door kunnen vragen naar het belang.
Ik vind, ik moet
Ik had een klant die zei heel vastbesloten tijdens een intake: “Ik vind dat ik altijd hard moet werken, dat is de enige manier om echt resultaten te boeken”.
Vraag : Wat is er zo belangrijk waardoor je altijd hard moet werken?
Belangen: Als ik hard werk voor mijn klanten dan waarderen ze mijn inzet. Ik wil ze wel graag tevreden houden.
Hier zou je dan verder over door kunnen vragen. Je zou kunt bijvoorbeeld vragen of dat echt zo is. Heb je het hen wel eens gevraagd? Zeggen ze dat zelf tegen je? Als coach zie ik er nog wel een laag of twee onder liggen die ik kan aanspreken, maar dat is in dit voorbeeld niet nodig.
Experimenteer
Wat ik je graag wil geven als tip: Sta eerst eens stil bij je eigen belangen en dan bij die van anderen. Verplaats je in de gedachten van hen. Vraag door en je zult merken dat de stelligheid een stuk minder wordt. Oefen hier eens mee.
Benoem zelf eens een standpunt. Het liefst een waarbij je zelf ook de energie voelt. Je hebt bijvoorbeeld net een lastig gesprek gevoerd op je werk. Vraag je dan af welke belangen voor jou hier achter schuil gingen. Schrijf ze eens op en zet ze in volgorde van belangrijkheid. Doet het daarna eens vanuit de gedachte van je gesprekspartner. Waar zit de match of juist het verschil? De volgende keer kun je dit misschien al tijdens het gesprek doen. Het zou dan sneller leiden tot wederzijds begrip en tot het vinden van een goede oplossing voor het probleem. Als je samen een probleem kunt oplossen verstevigd dit ook de band met je collega of klant. En laat je niet uit het veld slaan als het niet meteen lukt. Practise makes perfect.
En mocht je willen oefenen, kom dan eens kennismaken in Duiven.
Ik gun je veel gesprekken met standpunten.