Wat doet een coach voor je?

Wat doet een coach voor je?

Wil jij mij coachen?

Vorige week nog, in Arnhem,  kreeg ik de vraag: “Wat doet coachen eigenlijk voor je? En zijn er mensen gek genoeg om daarvoor te betalen?” Ik moet eerlijk bekennen dat ik even geparkeerd stond. De uitdager in mij kon ik met moeite in bedwang houden. Voor mensen die mij kennen; een behoorlijke opgave. En met 45.000 coaches in het land toch een aardige vraag. Het zette me wel aan het denken en daarna schoot ik in actie. Niet alleen in dat gesprek trouwens. Ik wil hieronder toch nog eens op een rij zetten wat coachen kan betekenen voor jou en jouw organisatie.

Allereerst is het voor jezelf van belang om af te vragen wanneer je coaching nodig hebt. Is daar een duidelijk antwoord op? Nee, ik denk het niet, verrassend genoeg. Als je onderneming goed draait en je ziet je verkoopresultaten stijgen, denk je dan aan een Sales training? Waarschijnlijk niet. Ik vind het juist dan belangrijk om je processen verder te optimaliseren. Zo ook met coaching. Je hebt de positieve energie die daar bij helpt. Zeg nou zelf, vanuit een positieve insteek verbeteren is toch veel prettiger.

Energie

Een voordeel van coaching is de nieuwe energie die een coach meebrengt. Iemand die van de zijlijn meekijkt en vanaf de basis met jou of jouw mensen aan de slag gaat. De regie hou jezelf, je hebt immers afspraken gemaakt over jouw doelstellingen. Maar wel een frisse blik. De coach geeft ruimte, luchtigheid noem ik het zelf. Dat geeft energie en die zet je dan weer in als ondernemer of medewerker in je bedrijf.
Je hebt vast wel eens een moment op je werk of privé dat je denkt: “En nu? “ Heb jij wel een stil gestaan bij wat je echt wil in je leven of carrière? Een coach helpt je duidelijk te maken wat voor jou een gevoel kan zijn. Iets wat borrelt, kriebelt of schuurt maar waar je maar niet de vinger op kunt leggen. Heb je een missie in je leven? Wat dit is dan? Het vinden hiervan en de concrete doelen die hier bij kunnen horen worden duidelijker door een coach.

Verlangen

Mensen willen graag gelukkig zijn. Het verlangen naar geluk is vaak groter dan het geluk zelf merk ik regelmatig. Coaching laat je inzien dat je gelukkig wordt door het maken van bewuste keuzes. De eerste stap is met jezelf aan de slag te gaan. Coaching maakt je bewust van je mogelijkheden en ook de beperkingen. Je talent in kaart brengen is een mooi begin. Bewust zijn van je kwaliteiten en daar op de juiste manier mee omgaan zorgt voor groei van je zelfvertrouwen. Hetzelfde geldt ook voor zaken waar je minder in uitblinkt. Zodra je dat beseft, kun je er beter mee omgaan. Zie het maar als een spiegel die je voor wordt gehouden en waarin iemand je laat zien wat er is. Ook als jij het zelf niet ziet.
In de periode hierna onderzoek je wat dit betekent voor wat je wilt veranderen. En dat luidt een fase van experimenteren in. Het mooiste stuk wat mij betreft, waarbij grote groeispurten worden gemaakt. Doen, doorleven en reflecteren. Weggooien wat niet helpt en behouden wat goed is. Hierin krijgen ook de meeste nieuwe inzichten zoals ik dat noem een vast vorm. De interactie met klanten en collega’s op het uitproberen van gedrag dat past bij deze inzichten speelt een grote rol. Als het lukt, is dat prachtig. Spannender wordt het als het niet goed uitpakt.

motivatie
Motivatie

Een coach helpt je ook als het nou eens een keer niet lukt met je plannen. Je had het zo mooi uitgedacht maar het werkte averechts. Dan is een coach de bekende stok achter de deur. Je motivatie moet vanuit jezelf komen. Een coach helpt en motiveert je om vol te houden. En niet op te geven. Niet iedereen is hetzelfde maar toch is het belangrijk om een plan te hebben. Je daar op te richten en doelen te stellen. En als een doel, hoe klein ook, is bereikt vier dat dan. Zoals ik al eerder schreef vanuit positieve energie creëer je makkelijker. Als jij je doelen hebt bepaald, je talenten en valkuilen kent kan er samen een concreet actieplan worden gemaakt. Je coach helpt je om je aan dit plan te houden. Zodat er geen excuses te bedenken zijn, waardoor je dit plan niet realiseert. Het zorgt voor meer richting en vasthoudendheid.

Veilig

In veel bedrijven zijn leidinggevenden ook steeds meer bezig met coachend leidinggeven. Het zo optimaal mogelijk benutten van capaciteiten van werknemers is erg belangrijk. Of je leidinggevende ook echt oordeelloos kan kijken, vraag ik me oprecht af. Een coach doet dit wel. Dit zorgt voor veiligheid in het contact. Je voelt je snel op je gemak en kunt alles delen. Van dromen, angsten, twijfels tot schaamte. Alles wat je vertelt, blijft vertrouwelijk en discreet waardoor je volledig vrij kunt zijn.

Jouw coach

Daarnaast,  bewust als laatste genoemd, is het belangrijk om een klik te hebben met je coach. Als je coach je niet aanspreekt(en omgekeerd) ga dan niet verder. Kijk bij het uitzoeken van je coach naar de expertise die jij nodig hebt. Vraag er gewoon naar. Dit schept duidelijkheid. En als het de goede is gelijk verbinding. Die verbinding helpt bij je creativiteit. De juiste energie in jouw contact met je coach doet stromen. Creëert ideeën en mogelijkheden die je in een coachtraject nodig hebt om jouw doelen te bereiken. Uiteindelijk draait het bij coaching om jou en niemand anders. Dus ik draai mijn vraag nu om. Mag ik jou coachen?

Ik gun je een goede keuze! En bij twijfel, laat je coachen.

Weet jij niet waar je aan moet beginnen?

Wil je meer structuur bij het maken van keuzes?
Top