Coachen geheimzinnig: hou toch op!
Hou toch op!
Voor sommige mensen heeft coachen iets geheimzinnigs. In gesprekken met coachees merk ik dat er veel moeite wordt gedaan om het logische van coachen te doorgronden. Terwijl ik vind dat het helemaal niet logisch hoeft te zijn. Als het maar zorgt voor verandering. En zoals ik al een tijd verkondig: “Veranderen begint met bewustzijn.” Goedemorgen deze maandagmorgen.
Die verandering is gelijk het lastigste. Veranderen betekent nieuwe overtuigingen, gedachten en gedrag. Dat is op zich niet zo moeilijk toch? Een glimlach kan ik niet onderdrukken nu ik dit opschrijf. Het gaat namelijk gepaard met loslaten van huidige overtuigingen, gedachten en gedrag. Ik kan me nog gesprekken met leidinggevenden herinneren waarin ik beterschap beloofde. En toch liet ik me verleiden om mijn oude gedrag te tonen aan die ene irritante collega. Je herkent hem of haar vast wel. Teleurgesteld over mijn eigen gedrag droop ik af. Zonder resultaat. Ook dat nog!
Loslaten
Vraag jij je wel eens af hoe het komt dat je soms net niet dat bereikt wat je graag zou willen? Doet die collega dat of ben je het zelf? Het antwoord ligt altijd in jezelf. Hoe je het er uit haalt, is een andere vraag. Het loslaten van oude gewoonten gaat gepaard met het loslaten van je eigen gedachten. Die gedachten belemmeren je om een volgende stap te maken naar waar je gewenste resultaat. Opvallend is het dat die belemmeringen gevoed worden door je omgeving. Of is dat niet opvallend? Hoe dan ook je kunt het er maar mee doen. En dan komt een coach van pas omdat die richting kan geven aan je oplossingen. Niet meer en niet minder. Coachen geheimzinnig, hou toch op!
Persoonlijk
Voor ieder mens zijn die belemmerende gedachte persoonlijk. En toch zijn er ook best veel overeenkomsten te zien. In bedrijven hoor ik regelmatig dat iets nieuws toch niet werkt. Hoe weet je dat als je het nooit hebt geprobeerd? Of “Het past niet bij onze cultuur!” Als iets aan verandering onderhevig is, is het wel cultuur. “Mijn collega’s vinden het vast raar als ik gecoacht wordt.” Ik denk dat ze zelf ook wel eens willen stilstaan bij wat ze willen en waar ze naar toe willen. Een leidinggevende fluisterde mee eens toe, “Straks raak ik mijn gezag kwijt.” Ik fluisterde terug : Nou en dan? Kom maar op!
Patroon
Door alle ervaringen die een mens opdoet tijdens zijn leven maakt je keuzes. Het gedragspatroon vormt zich en veel doen we op de automatische piloot. “Dat doe ik al jaren zo. Als ik het anders ga doen ben ik bang dat het niet lukt” of “Dan krijg ik niet de resultaten die ik altijd al bereik.“ Een favoriete reactie voor me is: “ Ik hou niet van dat zweverige gedoe.“ Toch zit je met mij te praten omdat het niet helemaal lekker gaat met je?! Heb je dat al eens geprobeerd dat zweverige. Of als je dat een vervelend woord vind. Heb je het al eens op een andere manier geprobeerd.
Helpen
Coachen helpt je bij deze vragen als je het toelaat. Nu zou ik kunnen komen met een hele lijst van voordelen van coachen. John Whitmore zegt daarover het volgende: ”Waar verwarring heerst, kan coachen klaarheid brengen. Waar angst heerst, kan coachen vertrouwen opbouwen. Waar bezorgdheid heerst, kan coachen hoop brengen. Waar sprake is van isolement, kan coachen verbondenheid brengen. Waar rivaliteit heerst, kan coachen samenwerking brengen.” 1) Coachen geheimzinnig? Concreter kan ik het niet verwoorden.
Als je nu nog steeds het gevoel hebt dat coachen iets geheimzinnigs heeft vind ik dat prima. Soms is geheimzinnig best spannend. Laat het je alleen niet belemmeren om een coach op te zoeken als je die nodig hebt. Hou niet op je zelf te ontwikkelen omhels leren en experimenteren in jouw zoektocht naar jouw droom. Hoe dat werkt kun je hier vinden.
1)Uit: Succesvol coachen, John Whitmore. 10e volledig herziene druk 2014, uitgeverij boom/nelissen