Denken of doen? Wat denk jij?
Denken of doen? Wat heeft jouw voorkeur? Kun je dat eigenlijk zo zwart-wit stellen? Ik weet het niet, exact. Gelukkig maar! Ondanks dat ik dagelijks met gedrag en communicatie werk, pretendeer ik dit ook niet. Een Chinees gezegde vertelt: “Het probleem is niet dat de mensen dingen niet weten, maar dat ze zoveel dingen weten die niet waar zijn.” Een geruststellende gedachte waarover je ook lang over kunt nadenken. Je bent er nu al aan begonnen of niet? Denk je ook niet?
Beleven
Zou je een gedachte of een gebeurtenis ook kunnen voelen. Beleven als het ware. In onze huidige wereld gebruiken we hoofdzakelijk (toepasselijk?) ons hoofd om te ervaren. En ook in een ontzettend hoog tempo. Dat hebben we zo geleerd. Was dat altijd zo? Nee natuurlijk niet. Als kind stak je alles in je mond om te zien wat het was. Honger of niet. En dat kon je uren volhouden. Of wie vergeet het kraaltje in je neus? Die kon de huisarts er dan weer uit peuteren. (Komt daar misschien het woord peuter vandaan?)
Denken of malen
Met denken op zich is niets mis. Dat denken is goed, maar het kan je ook in de weg zitten. Want stel dat denken piekeren wordt. Als jij je voortdurend zorgen maakt. Uiteindelijk raak je zo oververhit dat de stoom bijna letterlijk uit je oren komt. De ene gedachte lijkt tot de andere. Je springt van de hak op de tak. Of je blokkeert volkomen en er komt helemaal niets meer uit je handen. Ik denk dat ik niets vreemds vertel hier. “ Ja, maar ik kan er niets aan doen het gaat vanzelf!” Dat is ook gelijk de richting van een oplossing. Als het vanzelf komt, gaat het ook vanzelf. Nou ja, je moet er wel wat voor doen. Niets gaat vanzelf, behalve vanzelf gaan. Je zult daarom iets moeten gaan doen om van het denken af te komen. Ik schreef al eens eerder; alles wat je aandacht geeft, groeit. En jij bepaalt wat je aandacht geeft. Wees je daar echt van bewust. Jij kiest denken of doen.
Beelden
Een van de oplossingen is het visualiseren van je keuzes. Denk in beelden. Misschien ben jij ook wel een beelddenker. Stel jezelf voor wat er gebeurt bij de door jouw gekozen oplossing. Let dan vooral op wat je lichaam je vertelt. Voel je ergens spanning of zelfs pijn. Let op signalen als tintelingen of een brok in je keel. Druk op je borst, vlinders in je buik. Die uitdrukkingen zijn niet zomaar verzonnen. En als je de oplossingen daarna met elkaar vergelijkt. Wat voelt dan beter? Het ligt voor de hand om de oplossing die het fijnste voelt te gaan uitvoeren.
Wat ook werkt is om eens helemaal uit het probleem te stappen. Schrijf of teken het eens uit. Dat uitschrijven geeft je al snel ruimte. Leg het dan eens op de grond voor je. Loop er om heen en bekijk het dan ook echt letterlijk van alle kanten. Grote kans dat je dan ervaart alsof het niet meer jouw probleem is. Stel je voor dat je het als project hebt gekregen van een collega. Schrijf dan eens op welke oplossingen je kunt bedenken en laat je niet weerhouden als er gekke oplossingen tevoorschijn komen. Wie weet kan het nog wel verrassend leuk worden ook!
Aandacht
Wat ik als laatste wil aandragen is Mindfullness. Trend of niet? Het werkt wel degelijk om je brij aan gedachten te ordenen en tot rust te komen. Je leeft met volle aandacht in het heden. Niet denken aan de vergadering die je zo hebt Of zelfs niet aan de afspraken van de volgende dag. Nee, je richt je aandacht op nu. Het zorgt voor scherpte en betere resultaten. En als je volledig de aandacht geeft aan je gedachten, je gevoelens en je lichamelijke sensaties oordeel dan niet. Ook niet als het je niet meteen lukt. Wees mild voor jezelf.
Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om je hoofd eens wat meer rust te gunnen. Het is ook voor iedereen anders. Als je op zoek gaat naar een methode die voor jou werkt kom je veel varianten tegen. Probeer het maar eens uit en ervaar wat het best bij je past. Het onderzoeken hiervan alleen al kan je veel opleveren. Zelf werk ik op mijn manier.
Meer weten over hoe je beter leert omgaan met lastige gedachten en stoppen met piekeren? Minder denken door doen. Neem dan contact met me op. Ik help je graag.