Zoektocht naar bewustzijn.

Zoektocht naar bewustzijn.

Zoektocht

 

Een vraag die regelmatig bij mij in Duiven voorbij komt. Is het goed zo? Op de een of andere manier denken mensen dat ik de wijsheid in pacht heb. Mooi, maar de werkelijkheid is anders. Ik kan de vraag met een wedervraag beantwoorden: “Wat wil jij?" Dit is een eenvoudige heldere vraag, of niet? "Wat wil jij?" Steeds merk ik dat er een enorme diepte in het gesprek ontstaat, als je hierover nadenkt. Je wordt gedwongen om helemaal stil te staan bij jouw leven en vraagstuk. Je hebt best een globaal beeld van hoe jouw leven er uit moet zien. Een leuke zingevende baan, een aantrekkelijke partner, lieve kinderen, een leuk huis en goede vrienden. Herkenbaar? Je hebt een rijk leven. Of niet? Er knaagt al een tijd iets. Ontbreekt er nog wat?

Sta eens stil.

Er zijn ook mensen die het helemaal niet weten. "Wat wil jij?" Geen idee! Op de vraag waar ze blij van worden weten ze geen duidelijk antwoord te geven. Dat zorgt dan voor zweetdruppels op het voorhoofd. Waarom weet ik hier geen antwoord op? Is er iets mis met me? Nee natuurlijk niet! In een maatschappij waar alles steeds sneller lijkt te moeten gaan, is stilstaan bij deze vraag niet makkelijk. Of wel? Er knaagt toch niets. Er ontbreekt nergens iets. Toch? Dit is ook helemaal goed. Sta er dan nu in dit gesprek eens bij stil. Start met je zoektocht.

Stopverf

Je zoektocht is geboren als je dit herkent. Een zoektocht naar wat dan? Zul je denken. Of nog beter hoe  kan  ik dat "wat" bereiken? Daar zit nu ook net de crux van het verhaal. Je kijkt steeds naar wat je al hebt of hebt bereikt. Dan zet je het af naar wat je nog mist of wilt bereiken. Dat lijkt logisch maar wanneer sta je dan stil bij het moment. Er zit namelijk steeds verschil in wat je hebt en wat wil hebben. Een gat en wat doen we bij gaten? Ja dichtmaken, of niet dan? Als je dan het gat hebt gedicht, dus die nieuwe baan, partner, huis of wat je ook wenst, wat dan? Dan blijkt dat je iets anders wilt. Het gat tussen wat je hebt en wat je wil is er weer. Wordt je misschien wel weer onrustig van. Je mist weer iets en hup op zoek naar stopverf om dat gat te vullen.

Voldoende

Wat mis je nu eigenlijk? Het antwoord is voldoening. Alle zaken die je wil bereiken zijn een doel op zich geworden en als je er goed over nadenkt, zul je vaststellen dat het je daar niet om ging. Het zijn slechts uitingen van voldoening, misschien nog wel meer voor die buitenwereld dan voor jezelf. Wat wil je nu zelf? Ik heb zelf gemerkt dat wanneer het minder goed met je gaat, je andere zaken belangrijker vind dan voorheen. Niet alleen in materiele zaken maar vooral ook in mentale zin. Ik kan nu meer genieten van de "zogenaamde" kleine dingen. Je kent vast die reclame wel van een bekende creditcardmaatschappij. Sommige dingen zijn onbetaalbaar maar hebben grote waarde. Ze bieden voldoening en houden mij op koers. Het bijzondere is dat die momenten voor iedereen verschillend zijn. Het gevoel dat daarbij hoort is vaak hetzelfde.

Beweging

Alles om je heen verandert voortdurend, is constant in beweging. Dat betekent dat je gevoel van tevredenheid, van voldoening ook kan veranderen. Er worden andere dingen van je gevraagd. Iemand overlijdt, je wordt ontslagen, krijgt ander werk, je krijgt kinderen en dan kan dat gevoel zomaar veranderen. Als jij je dan niet zo goed in je vel voelt zitten, kun je daar ook een tevreden gevoel van maken. Je denkt bijvoorbeeld terug aan de fijne tijd die je met iemand hebt gehad of die gave baan die je had. Dit is minder makkelijk maar als je het toch bereikt kun je dat wel tevredenheid noemen. Je realiseert je op dat moment ook dat voldoening niet hetzelfde hoeft te zijn als je lekker voelen.

Het bewustzijn dat je op dat moment hebt, is voor mij het belangrijkst. Dat je jezelf niet de vraag stelt wat wil ik nog allemaal bereiken. Je vraag kan beter zijn wat je nodig hebt om je tevreden te maken. Je gaat dan aan de slag met je kwaliteiten en talenten om je werk en leven zo in te richten als jij dat nodig vind. In overeenstemming met jouw waarden en normen. Je leeft je leven bewuster omdat je nu leeft. Wanneer is het dan goed? Dat bepaal jij toch helemaal zelf…. met wat hulp af en toe!

Ik gun je een mooie zoektocht.

Top