Zeven praktische tips voor een groei mindset.
Heb jij een groei mindset? Zo eens in de zoveel maanden, weken of dagen vliegt er weer een inzicht mijn hoofd binnen. Dat zorgt voor groei. Herken je dat? Dat is wel fijn met al die, over het algemeen, negatieve berichten de laatste tijd. Ik voel ik mij positief over de toekomst. Vorige week nog zei iemand nog: “Je lijkt wel een Omdenker!” Nou, Berthold zal er blij van worden. De aanleiding was een leuke omvangrijke opdracht die net aan mijn neus voorbij ging. Buiten mijn invloedssfeer. Hoe doe jij dat toch? Mijn antwoord was even simpel als spontaan: “Ik kies er niet voor.” Een verbaasde blik achterlatend liep ik naar mijn volgende afspraak. In deze blog vertel ik je meer over hoe jij zelf kunt zorgen voor positieve keuzes door een groei mindset.
Nieuwe ervaring.
Eerlijk gezegd was ik ook verbaasd over het antwoord dat ik gaf. Maar het was oprecht. Zelfreflectie was nodig om het te doorgronden. De laatste maanden merk ik steeds vaker dat ik andere keuzes maak. Ik bekijk zaken van wel drie of vier verschillende kanten en leer daar veel van. Door die leermomenten wordt mijn denken anders. Groeit mijn mindset eigenlijk. Zo maakte iemand een vervelende opmerking naar me. En die kwam best wel binnen. In plaats van te reageren zoals verwacht, bedacht ik me. Het leerde me dat mijn gedrag deze reactie blijkbaar opriep. Deze reactie zou ik zelf niet zo geven. Was dit onzekerheid, een gevoel van bedreiging of misschien afgunst bij de ander? Het is wat het is. Ik koos ervoor om er ook niet op in te gaan. En het gevolg was dat ik me prima voelde. Niet zoals vroeger afgewezen of gekwetst.
Leren.
Dit zette me aan het denken. Wat gebeurde er nu precies? De persoonlijke analyse laat ik achterwege maar ik las veel onderzoek over keuzes, groei en mindset, prestaties en succes. Uiteindelijk kwam ik terecht bij vast en groei denken. Ook wel fixed(vast) en growth(groei) mindset genoemd. Dit wordt vooral in het onderwijs toegepast. Ik herinner me ook nog dat mijn dochter hiermee bij me kwam. Iedereen heeft beide soort gedachten en kan het toepassen. En je kunt met enige inspanning wisselen van mindset. Dat vind ik een geruststellende gedachte. Er groei is mogelijk, niet alleen bij kinderen.
Vast
Wat is een fixed mindset? Kort gezegd: Je bent een vasthouder. Alle ideeën die je hebt over wie je bent geworden, jouw talent en vaardigheden staan vast. Je kent je eigenschappen en die hebben gezorgd voor succes in je leven. Dat is voor jou een feit. Uitdagingen of veranderingen zie jij niet zitten. “Veel te bedreigend, stel je voor dat het niet lukt. Dan ben je echt een dombo! En als een ander het wel kan is het hek helemaal van de dam." Als je deze gedachten herkent, is de kans groot dat je een fixed mindset hebt. Je vind nieuwe kennis en vaardigheden opdoen erg moeilijk of gaat het zelfs uit de weg.
Groei
Als je gelooft in groei en ontwikkeling van jezelf, heb je ervaren dat zaken als intelligentie, kwaliteiten of zelfs wie je bent niet helemaal vast staan. Je hebt een groei mindset. Iedereen kan veranderen dat wil ik geloven. Mijn ervaringen met mijzelf en coachees sterken mij in die gedachte. Als de wil er echt is, kun je het ook realiseren. Stap voor stap. Het helpt daarbij om jezelf te belonen voor de stappen die je maakt. Een mijlpaal vieren, hoe klein ook, bestendigd het gevoel groei en succes. Terugkomend op de school van mijn dochter, drie taarten en een chocoladereep. Zelfvertrouwen groeit en verbindingen worden sterker. Toch is het wel relevant om die beloning in het juiste perspectief te plaatsen. Je wil voorkomen dat de beloning een doel op zich wordt.
Hoe dan? Ik heb zeven praktische tips voor je.
Tip 1: Leer genieten van kansen.
Elke uitdaging die je ziet is een mogelijkheid om te beginnen met leren. Leg je aandacht niet bij het realiseren van het doel. Focus je op wat je nu hiervoor aan het doen bent. Bijvoorbeeld: Als je werkgever je vraagt voor een project en je zegt meestal nee. Om de voor jou bekende plausibele reden, natuurlijk. Zeg dan nu eens ja. En ervaar, door het te doen, wat je hiervan kunt leren. Je focus ligt dan op wat je leert en je voorkomt hiermee dat je belemmeringen je gedachten overnemen.
Tip 2: Leer je vaste mindset te herkennen.
“Ik kan dit niet! Ze lachen me uit. Ik kan nooit iets nieuws leren. Wat denken ze van me? En die collega kan dat natuurlijk weer veel beter. Ik doe het al jaren zo” Zo maar wat gedachten die naar boven komen. Herken je ze ? Dit is het moment van herkenning. Dan weet je dat je vastzit in die gedachte. En nu je het herkent kun je een begin maken.
Tip 3: Jij maakt zelf de keuze.
Als je de moed hebt verzamelt omdat, je meer of anders wilt, besef dan dat jij die keuze kunt maken. Jij wil dit graag want zoals het nu gaat bevalt het je niet echt. Of echt niet? En elke keuze die je maakt kun je ook weer wijzigen. Realiseren dat niets helemaal vaststaat geeft je vrijheid. Toch? Voel je de vlinders in je buik al?
Tip 4: Neem een andere gedachte.
Als je beseft; Hé, ik doe het weer. Bijvoorbeeld: "Ik kan dit echt niet!” Vraag je af of die gedachte wel klopt. Wat word er precies gevraagd en is dat te leren? Heb ik zoiets soortgelijks al eens gedaan? Ja, natuurlijk kun jij dat dan ook leren. Als je het niet probeert weet je het niet zeker. Het is verbazend hoe je soms jezelf kunt beperken als het gaat om het ontwikkelen van je eigen kwaliteiten en vaardigheden.
Tip 5 Handel naar je gedachte.
De gedachte alleen is al een flinke stap. In je hoofd heb je al een voorstelling gemaakt van wat je dan doet. Misschien heb je het succes zelfs al gevierd in je hoofd. Dat mag maar het is beter om in actie te komen. Begin met de eerste taak die bij je uitdaging hoort. Aan de slag en ervaar wat er gebeurd bij het uitvoeren. Focus op de uitvoering.
Tip 6 Wees realistisch.
Ik merk nog wel eens dat Pippi Langkous soms een te grote rol speelt. Als je een uitdaging neemt die echt niet reëel is begin er dan niet aan. Bijvoorbeeld als je altijd administratief werkt hebt gedaan en nooit direct met klanten hebt gewerkt kan een buitendienstfunctie dat een te grote stap zijn. Je zou dan bijvoorbeeld eerst op een commerciële binnendienstfunctie kunnen starten met leren. Zo voorkom je teleurstelling die je groei kunnen belemmeren.
Tip 7 Wees mild.
Ik zeg het wel vaker en dat geldt hierbij ook. Gun jezelf de tijd om van een vaste naar een groei mindset te komen. En dat gaat met vallen en opstaan. Dat is niet erg. Je leert veel van het maken fouten. Ik noem ze ook liever vergissingen. Leermomenten zijn bedacht om te groeien dus wees niet zo streng naar jezelf. Er zijn al genoeg mensen die je streng toe kunnen spreken.
Met deze tips kun je zelf werken aan het veranderen van jouw gedachten. Leren en ontwikkelen is zoveel makkelijker met een positieve gedachten. Probeer het maar eens. Je zult ervaren dat wanneer de bovengenoemde tips gebruikt het steeds beter gaat. Wil je meer weten over de werking van groei mindset kijk dan eens naar dit filmpje.