Zelfvertrouwen vergroten? Zo leer je het!

zelfvertrouwen-vergroten

Stemmetjes

Zelfvertrouwen vergroten is wel een dingetje bij me hoor!”, verzucht ze. “Het kost me zoveel moeite om mezelf wijs te maken dat ik ertoe doe”. Herken je dat? Dat stemmetje in je hoofd: “Je kan het toch niet, het lukt je toch niet?” Of, “Wat stel ik nu eigenlijk voor. Ik zou toch hard werken maar ja er kwam weer iets tussen? Watje, waarom zeg je dan ook geen nee?” Die stemmetjes kunnen een grote rol in je leven spelen. Vooral als dit vaak gebeurt. Iedereen heeft er wel eens last van. Dat is ook niet erg, het houd je scherp. Als het je meer dan dagelijks bezighoudt dan is het verstandig om het eens tegen het licht te houden. Zorg dat je zelfvertrouwen op peil blijft. Zelfvertrouwen vergroten, daar kun jij zelf al veel aan verbeteren.

Streng zijn? 

Om terug te komen op de uitspraken hierboven. Jezelf naar beneden halen is een van de makkelijkste dingen om te doen. Je stoot een glas om en hup je bent een onhandige sukkel. Streng zijn voor jezelf is ons met de paplepel ingegoten. Het is een tweede natuur geworden. Maar wat bereik je er mee? Precies, niet veel. Je voelt je er alleen slechter door en je zelfvertrouwen wordt steeds kleiner. Laat jouw stemmetje eens positief reageren. Bijvoorbeeld: “Hee, weer een leuk blog geschreven, goed van je. Ga zo door! Als je het vaak genoeg doet merk je dat steeds vaker kijkt naar wat er goed gaat. Wees dus eens wat milder naar jezelf.

Inspiratie

Je kunt jezelf ook motiveren door je eens af te vragen wat je voorbeeld of bron van inspiratie tegen je zou zeggen. Misschien is het jouw partner die je onvoorwaardelijk steunt. Voor een ander is dat een beste vriend of vriendin. Het kan ook een voorbeeld zijn van iemand die je bewondert. Hoe zouden zij je motiveren? Stellen ze je vragen om je te helpen? "Jij kunt het, het gaat je gewoon lukken, je maakt ons trots".  Als ik dit in mijn verbeelding voorstel voel ik me gelijk steeds optimistischer worden en groeit mijn zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen-balans

Balans

We moeten allemaal zoveel van iedereen en vooral van onszelf. Het lijkt af en toe wel alsof de hele wereld perfect is of perfect moet zijn. Ik denk dat altijd aan de barst van Leonard Cohen:  “there is a crack in everything that is where the light comes in”. En zo is het. We mogen de lat soms best wel wat lager leggen. Het is onmogelijk om steeds maar beter, sneller, groter te willen worden. Accepteer wat er is en laat wat niet belangrijk is los. Als je dat niet doet wordt alles op den duur belangrijk. Vervolgens daalt je motivatie want jouw gewenste resultaten blijven uit. Zorg dan ook voor balans tussen gas geven en rustiger aan doen. Ambities zijn goed het geeft sturing maar zorg dat jij ze zelf aanstuurt.

Realistisch

Dat brengt me bijna automatisch bij die resultaten. De doelen die jij jezelf stelt, zijn die realistisch? Ik merk vaak dat de doelen van mensen zo ambitieus zijn dat het realiseren vaak onmogelijk wordt. Leuk voor jouw motivatie en super voor het torpederen van jouw zelfvertrouwen. Streven naar het beste is prima maar zorg wel dat je ambities in overeenstemming zijn met de werkelijkheid. Ik houd zelf meer van het je richten op de inspanning die je levert om het resultaat te bereiken. Dan ben je actief aan het werk. Door de acties aandachtig en goed uit te voeren, al dan niet in kleinere stappen, zorg je voor directe positieve bevestiging. het is niet zo moeilijk om je zelfvertrouwen te vergroten.

Bevestiging

Die positieve bevestiging kun je ook inzetten als wat ik een mantra noem. Een zin of een woord die je helpt herinneren en je zelfvertrouwen vergroot. In de psychologie noemen ze dat positieve affirmaties. Ik gebruik zelf: Ik ben oké, jij bent oké. Niet bijster origineel maar voor mij werkt het. Het zorgt voor een positieve kijk op mijzelf en hoe ik naar anderen kijk. Het is een positieve suggestie aan jezelf, een soort motivator, die je een aantal maal per dag tegen jezelf kunt zeggen. Het effect ervan is dat je jezelf een boost geeft en je zelfvertrouwen verstevigt.

Zelfvertrouwen-uitstraling

Herhaling werkt

Herhalen van alle positieve tips die je in dit blog leest zorgt ervoor dat je ze als het ware in je dagelijkse leven vlecht. En dat is gewoon nodig. Je kunt toch ook niet verwachten dat je een tenniswedstrijd op een grandslamtoernooi wint, wanneer je nog nooit een racket in je hand hebt gehad. Als dat wel zo is bel mij dan op dan word ik je manager. Experimenteren, uitproberen of testen. Hoe jij het ook wilt noemen, is de manier om jezelf te bekwamen. Dus doen en je vergroot daarbij gelijk jouw daadkracht.

Ontdek zelfvertrouwen

Ontdek ook waar je echt goed in bent. Als jij ergens goed in bent beleef je er veel meer plezier aan. De kans dat je zelfvertrouwen stijgt is enorm groot. De mensen om je heen zien dat jij er plezier aan beleeft. Je hoort dan dat je sprankelt of dat je een twinkel in je ogen hebt die aanstekelijk is. “Ik zie gewoon dat je het leuk vindt!” Blijf leren en ontdekken wat je leuk vindt om te doen. Zo blijf jij je talent en kennis ontwikkelen. Zal ik nog vertellen wat er dan gebeurt, nee je snapt het nu vast wel.

Als je nog meer tips wilt om jouw zelfvertrouwen te vergroten neem dan contact met me op. Ik help je er graag bij.

Top