Zelfvertrouwen is een vaardigheid!

Zelfvertrouwen ontwikkelen is een vaardigheid!

Het ontwikkelen van zelfvertrouwen is een terugkerend thema dat ik dagelijks tegenkom. “Remco, je moet mij helpen om mijn zelfvertrouwen terug te winnen.” Tja daar zit ik dan met mijn overschot aan zelfvertrouwen, sommigen noemen het een grote mond, te kijken naar de vraagsteller. Alsof zelfvertrouwen te verdelen is door er een stukje van mij af te snijden. Dat is toch onzin of toch niet? Zelfvertrouwen ontwikkelen is een vaardigheid, eens? Sporters hebben het vaak over the flow. The flow is een mentale toestand waarbij iemand helemaal opgaat in wat die doet. Hoe kom je in die flow is dan de logische volgende vraag.

Flow

Om in de flow te komen zijn twee zaken nodig. Ten eerste voldoende uitdaging om je doel te willen bereiken. Dat betekent dat jij je volledig inzet om te bereiken wat je wilt. Wil je bijvoorbeeld gitaar leren spelen moet je daar volledig voor willen gaan. Ten tweede zal je voldoende vaardigheid moeten bereiken om de uitdaging te kunnen uitvoeren. Met andere woorden oefenen tot je de vaardigheid beheerst. Akkoorden steeds maar weer oefenen totdat je ze kunt dromen en eelt op je vingers krijgt. Dan komt de volgende stap Barré-akkoorden en vingers die in de knoop zitten. En dit blijf je herhalen en herhalen. zelfvertrouwen-ontwikkelen

Herhaling

Dat herhalen is belangrijk. Dat geldt ook voor het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen. We hebben de neiging wanneer het even niet lukt om jezelf flink onderuit te halen. “Zie je wel loser, je kon het vroeger al niet en nu dus weer niet he knuppel.” Ik put even uit eigen werk over het leren gitaar spelen toen ik een jaar of 14 was. En soms komt het nu nog wel eens boven als mijn vingers niet meewerken. Het negatieve praatje in je hoofd motiveert je niet en zorgt er zelfs voor dat je zelfvertrouwen verlaagt. Net als een vaardigheid die je herhaalt is een bevestiging naar jezelf ook voor herhaling vatbaar. En dan uiteraard niet die negatieve bevestiging. Daar is een oplossing voor.

Mindset

Gedachten beïnvloeden jouw gedrag. Ben je dat met mij eens? Heb je negatieve gedachten is de kans erg groot dat je negatief of ondermijnend gedrag vertoont. Zorg er dus voor dat jij positieve gedachten verzamelt. Op het moment dat jij je goed voelt, misschien heb je net een compliment gekregen, schrijf dan op wat je goed deed. Schrijf het in een brief naar jezelf. Ik noem het wel eens gekscherend mijn wetboek. De eerste keer dat ik zelf zo’n compliment kreeg sprak in met een advocaat. Sindsdien heb ik verschillende bevestigingen die ik kreeg of zelf gevonden heb bewaard. Als dan de negatieve gedachten opkomen pak ik het er even bij. Dan verandert mijn mindset niet meteen hoor, dat moet je blijven herhalen.

Mantra

Ik lees en zie de laatste maanden veel bewijs dat het herhalen van positieve gedachten helpt. Overal op het web vind je podcast en video’s over affirmaties, zoals die genoemd worden. Ik merk dat het maken van deze korte positieve zinnen goed helpen bij de moeilijke momenten. Die zinnen werken als een soort mantra, dat komt voort uit Yoga. Voor de één is ”Ik ben de beste of ik mag er zijn” de zin die helpt, voor een ander ”ik ben sterk”. Je kunt ook de verschillende mantra’s uit Yoga gebruiken. Als het jou helpt bij het veranderen van jouw gedachten naar een meer positieve mindset is het helemaal prima.

zelfvertrouwen-positief

Ik ben

Bij het ontwikkelen van je zelfvertrouwen is het verstandig om afstand te nemen van negativiteit. Mensen die je proberen onderuit te halen bijvoorbeeld. Dat kost je zoveel energie en uiteindelijk helpt het jou niet. Besteed hier zo weinig mogelijk aandacht aan. Weet je wat het is fouten maken we allemaal en dat weet je zelf ook wel. Dan hoef je het niet nog eens te horen van anderen. “Ja Remco, je zei dat net wel maar dat is toch echt niet handig hoor!” En dan het onvermijdelijke en ongevraagd goedbedoelde advies: “Weet je wat ik zou doen als ik jou was.” Dank je! Ik ben wie ik mag zijn. Zelfverzekerd als ik me voelde.

Geloof

Blijf je focus houden op het positieve aspect van groei. Namelijk dat je door het maken van fouten leert. Dat je weet: "Hé dit werkt blijkbaar niet in deze situatie of bij deze mensen. De volgende keer doe ik het anders."Je hebt dan weer een extra vaardigheid geleerd. En dat is toch mooi daar mag je trots op zijn. Dat brengt me bij wat mij betreft de belangrijkste opmerking van deze blog: geloof in jezelf! Als jij niet gelooft in jezelf gelooft niemand je! Dus geloof in jezelf en zorg dat je in een flow komt.

Top