Werkgeluk: Hoe maak jij je werk leuk?
Hoe maak ik mijn werk leuker? Hoe houd ik mijn werk leuk? Deze vragen stelde een coachee van me. Noem het maar werkgeluk. Ik heb er mijn gedachten over op een rij gezet voor je en die vind je hieronder. Voor mij als coach is de vraag ook: Hoe zet ik mijn werk meer naar mijn hand? Tja, dat is een leuke vraag en eigenlijk niet zo heel moeilijk. Het vergt wel lef! Lef om voor je zelf op te komen. Je zelfredzaamheid vergroten en leiderschap te tonen. Uiteindelijk wil je toch liever fluitend naar je werk dan met tegenzin. Ook al werk je in de baan van je leven. Het is natuurlijk niet zo dat jij je baan voor 100% naar je hand kunt zetten. We leven niet in een sprookje ondanks dat sommige ondernemers je dat willen doen geloven. In de praktijk is dat vaak niet helemaal niet waar. Of misschien helemaal niet. Er zijn altijd deadlines en opdrachten die je moet uitvoeren. Administratie ach, noem de zaken maar op waar je een hekel aan hebt. Als je dit kunt accepteren is er een hoop gewonnen in de manier waarop jij je werk ervaart en beleeft. Daar begint het mee. Werkgeluk: Hoe maak jij je werk leuk?
Langer werken
We mogen tegenwoordig allemaal langer doorwerken. Laten we jouw werk dan wel leuk maken toch! Wat doe jij zelf als jouw baan je niet helemaal bevalt. Ga je solliciteren? Dan zou net nog drukker worden op de arbeidsmarkt. Voor sommigen is dat de oplossing. Zelf denk ik daar genuanceerder over. Vertrekken lost vaak een probleem op. Tijdelijk zeker, daarover een andere keer. Maar er is altijd dat wat ik de vrije ruimte noem. De uren op een dag waarbinnen je zelf kunt bepalen wat je wilt doen. Een moment waarop je relativeert en je toegevoegde waarde erkent. Waarin jij zelf zin kunt geven aan je werk en toch ook niet in strijd raakt met de bedrijfsdoelstellingen. Sta jij er wel eens stil bij het terugbrengen van het plezier en uitdaging in je werk?
Jouw plan
Zoals een bedrijf zijn plan maakt om te werk te gaan kan jij dat ook. Dus als een bedrijf herstructureert, precies dan kan jij dat ook! Heb je wel eens zelf een plan gemaakt om je werk te verbeteren? Met verbeteren bedoel ik dan leuker maken. Door zelf wijzigingen aan te brengen in jouw taken, relaties en context, verander je jouw gedachten over je werk. Inspiratie voor andere gedachten kun je ook lezen in dit gedicht. Hierdoor bouw je zelf aan je ideale baan. En natuurlijk bedoel ik niet dat je ineens een andere functie, die van je leidinggevende zeker, hebt. Nee, ik heb het over kleine taken die zelf kunt aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld taken net iets anders verrichten of werkzaamheden met andere werknemers samen uitvoeren. Als een andere collega die taak wel leuk vind, is de kans aanwezig dat je er zelf ook anders over gaat denken. Je kunt je werk naar eigen inzicht veranderen door bijvoorbeeld een proactieve houding aan te nemen. Door werkprocedures aan te passen omdat deze niet goed werken, of het voorstellen van innovatieve oplossingen voor uitdagingen op jouw werk. De meeste van dit soort aanpassingen zijn waardevol voor een organisatie omdat ze de kans op het overleven van veranderingen in werkomgeving vergroten. En daar leer je veel van.
Jouw opbrengst
Voor dat ik je uitleg hoe je dat kunt doen wil ik vertellen wat het je oplevert. Je vormt als het ware je eigen baan en dat zorgt voor het vergroten van je zelfkennis en pro-activiteit. Als je goed weet waar je goed in bent, wat je leuk vind, herken je de kansen meteen. Je maakt ruimte voor het ontwikkelen van jouw talent. En ook niet onbelangrijk dat van anderen. Een werkgever zal dit blij maken. Je ontwikkelt een duidelijke richting en leert je sneller aan te passen aan veranderingen. Iets wat wij mensen lastig vinden. Dus niet alleen je taken maar ook het sociale aspect van werk kun je hier mee veranderen. Het hangt van jouw intentie af wat je precies wilt bereiken . Voor de een is dat verandering in betekenis van het werk bijvoorbeeld het helpen van de collega's, terwijl een ander alleen nuttig werk wil doen. Misschien wil je een betere verhouding tussen werk en privé. Het maakt op zichzelf niet uit maar, het gevoel verandert naar je werk. Zodra jij je werk naar eigen inzicht hebt aangepast, zul je ook het nut zien in de werkzaamheden en het werk anders ervaren. Ook zal jij meer identificeren met je werk. Onthoud wel; je doet je werk, je bent het niet. Een valkuil waar ik vroeger nog wel eens in trapte. Werkgeluk maak jezelf.
Hoe dan?
Maar hoe begin je daar mee? Schrijf voor jezelf op wat je precies doet. Dat klinkt voor de hand liggend, maar je zult versteld staan. Maak dan een top tien of top vijf van je taken. Dan zie je de taken waar je het meest tijd aan besteedt. Je belangrijkste activiteiten of zelfs je nummer één taak! Geef per taak aan of je tijdsbesteding is toegenomen, gelijk gebleven of juist is afgenomen. Welke van deze taken doe je het liefst. Hoeveel plezier heb je bij de uitvoering? Je kunt dan een indeling maken van heel graag of niet, soms graag, met tegenzin of zelfs met plezier. Maak daar een een volgorde in. Enfin, je begrijpt het principe nu, verwacht ik. Als laatste, en dat wordt nog wel eens vergeten, kijk eens kritisch naar je kunde en aanleg. Wat gebruik je nu helemaal niet en is wel een talent van je. Dat zou je kunnen gaan inzetten bij nieuwe taken. Een talent waarvan jij denkt dat iedereen dat kan. “Ach ja dat doet toch iedereen." Toch is dat vaak niet zo! Herken je dat? Dat zou je in een gesprek met een leidinggevende kunnen bespreken. Of, laat ik eens iets geks zeggen, met een coach. Die kan je ook helpen met het (her)ontdekken van talenten. Met wat aanpassingen zou jij jouw werk weer zinvoller en daarmee leuker kunnen maken. Werkgeluk dus.
Hulpvraag?
Als je mijn hulp hierbij wilt inschakelen kan dat natuurlijk. En er zijn verschillende manieren om er ook nog subsidie voor te krijgen. In december 2020 staat NL leer door! weer open voor nieuwe kandidaten. Je kunt hier over meer lezen op NL Leert door. Misschien heeft je werkgever wel een potje voor opleidingen voor je klaar staan. Vraag er eens naar. Daarnaast zijn opleidingskosten fiscaal aftrekbaar. Heb jij nog leuk werk lijkt mij een mooie vraag om mee te beginnen. Werkgeluk, hoe maak jij je werk leuk?