Wat jij moet weten over zelfwaardering.

Stemmetje in hoofd van vrouw
Het stemmetje

Zelfwaardering is een mooi thema. Speelt bij jou dat stemmetje ook regelmatig? Ken je dat: “Je kan het niet. Lukt het weer niet, sufferd, sukkel dom van je hoor! “ Ik heb daar eerder al eens bij stil gestaan. Een coachee van mij kreeg een inzicht dat ik je niet wil onthouden. “Weet je Remco, ik denk vaker negatief over mijzelf dan positief, terwijl ik me wel een positief persoon vind. Hoe komt dat toch? En dan ervaar ik dat ik me negatief voel”. Je hoofd maakt je veel dingen wijs. Maar lang niet alles is waar. Daarnaast is het zo dat je vaker negatieve gedachten hebt dan positieve gedachten. Wat je daaraan kunt doen leg ik je uit.

Positief

Zelfwaardering heeft het woord zelf in zich. Hoe kijk jij tegen jezelf aan? Wat vind je goed aan jezelf? Dat is de belangrijkste vraag die je aan jezelf mag stellen. Vind jij jezelf oké, met al je gebreken? Want die heb jij vast en zeker. Iedereen heeft nu eenmaal goede en minder goede eigenschappen. Waar leg je de nadruk op in je leven? Want alles wat je aandacht geeft groeit dat schreef ik al in eerdere blogs. Positieve gedachten helpen je bij het verhogen van jouw zelfwaardering. Hierdoor maak je positieve keuzes en doe je dingen op jouw manier.

Negatief

Waar komen de negatieve gedachten dan vandaan? Die vraag krijg ik vaak gesteld. Het antwoord daarop is relatief simpel. Het zijn jouw ervaringen die je in de loop van je leven hebt opgebouwd. Zelf ben ik vroeger op de middelbare school vaak gepest dat ik te klein en mager was. Ja, bij mij duurde het gewoon wat langer voordat ik de groeispurt kreeg. Het beeld dat ik daardoor van mijzelf had was niet zo geweldig. Ik bleef vaak op de achtergrond en keek de kat uit de boom. Hoe anders is dat nu. Andere ervaringen hebben mij geleerd dat ik er best mag zijn. Door het ontwikkelen van zelfkennis en durf te tonen, merk je dat de gedachten die je had in de praktijk niet overeenkomen.

Autonomie

Doordat je zelfvertrouwen en waardering groeit kun je beter omgaan met kritiek die je krijgt. En kritiek krijg je elke dag wel. Dat is helemaal niet erg. Laat je niet uit het veld slaan. Je kunt kritiek prima benutten om hiervan te leren. Je luistert en neemt dan een bewuste keuze om te veranderen of niet. Jouw eigen waarden blijven het belangrijkst om naar te luisteren. Het vermijdt dat je anderen tegemoetkomt wanneer je hen te veel naar de zin wil maken. Het gaat er trouwens niet om dat je halsstarrig vast moet houden aan jouw mening. Je maakt je los van anderen en laat je niet verleiden om te veel te pleasen.

Unieke groep

Ieder persoon is uniek. Er zijn uiteraard overeenkomsten, niet voor niets dat groepen zich vormen en mensen ergens bij willen horen. Het omgaan met gelijkgestemden is ook fijn. Je krijgt erkenning en waardering en daardoor voel jij je op je gemak. Niks mis mee. Hoe mooi zou het zijn als je helemaal als jezelf bij een groep hoort. Ik hoor je nu denken; hoe doe je dat dan? Geef dan antwoord op een heel eenvoudige vraag: Wie ben je? Die kun jij heel makkelijk beantwoorden, toch?

Zelfwaardering onderzoeken

Deze vragen kun jij aan jezelf stellen:

  • Waar ben ik trots op?
  • Wat zijn mijn kwaliteiten?
  • Waar liggen mijn verbeterpunten?
  • Wat voor werk doe ik? Wat wil ik doen?
  • Hoe ontspan ik het best?
  • Wie ben ik?

 

Verzamel

Gedachten zijn heel krachtig en kunnen je helpen. Tenminste als je positieve gedachten hebt. Dat klinkt logisch of niet? Zoals ik eerder al schreef over de oorsprong van negatieve gedachten is het zinvol om een positieve verzameling van gebeurtenissen aan te leggen. Onthoud de momenten van trots, overwinning en gelukzaligheid. Een deal die doorgaat waar je hard aan gewerkt hebt, een sportprestatie na veel training, de eerste stapjes van je kind of een compliment van je partner. Koester die herinneringen door ze als krachtige positieve gedachte op te roepen wanneer je twijfelt aan jezelf.

Controleer

Als laatste tip raad ik je aan om je gedachten te toetsen. Wees je meer bewust van je interacties met anderen. Wees meer assertief bij lastige situaties. Reageer niet meteen zoals je altijd doet. Als bijvoorbeeld je leidinggevende of een collega je vraagt om extra opdrachten aan te nemen terwijl je helemaal overloopt. Je eerste gedachte is ja hoor daar gaan we weer of ja ik moet dit doen want anders heb ik een probleem. In plaats van meteen ja of nee te antwoorden, kun je ook samen bepalen of het echt nodig is. Dan maak je een afweging en kunt die motiveren. Je kunt je voorstellen dat jouw zelfwaardering stijgt. Bijkomend voordeel is dat collega’s twee keer nadenken alvorens ze bij jou komen.

Top