Van intentie naar daad.

Van intentie naar daad!

Confucius intentie

Van intentie naar daad.

Het moeilijkste aspect bij coaching is het doorbreken van wat er doorbroken mag worden. Ik zeg bewust mag. Naar mijn mening is het accepteren dat dit mag, een versnelling van het proces. Moeten heeft een meer noodzakelijk karakter en associeer ik teveel met drang. Elke week komen er mensen bij me die willen veranderen. Prachtig om die energie te voelen. Ze willen verandering omdat ze vastlopen, zich niet lekker voelen, problemen ervaren of iets missen in hun leven.“Het moet nu echt anders, ik wil echt veranderen, het kan zo niet langer doorgaan:” Herken je het?

Motivatie.

Moeten, willen, kunnen zijn mooie woorden en dit kan ook als een sterke motivator werken.
Hoe kom je dan van de wil tot daadwerkelijke verandering? Want daar draait het volgens mij om. Ga bij jezelf maar eens na hoe vaak je hebt voorgenomen om “het”nu eens echt aan te pakken. Anders blijft het bij de intentie of goede bedoelingen. Wat zorgt er nu voor dat je het echt gaat doen? Is het je aanleg of je motivatie. Hoe groter het probleem wordt hoe sneller je geneigd bent om te bewegen.

Motor.

Belangrijk hierbij is, dat als je wilt veranderen, om er achter te komen wat zorgt ervoor dat jij wil veranderen. Het is  zo makkelijk om te zeggen; je moet het zo aanpakken of zo doen. Haal eens een situatie naar voren waar je wilde veranderen. Wat was je motivatie om te veranderen? Werd het gelijk een succes? Waarschijnlijk niet. Wat heb je gedaan zodat het daarna wel lukte? Hoeveel tijd zat er tussen die twee momenten? Met het stellen van deze vragen, aan jezelf, krijg je een beter inzicht in wat jouw motor is om te veranderen. Hierdoor wordt het bereiken van je doel makkelijker.

Coachee

Zo vroeg ik een coachee om zich bij een acquisitiegesprek nu eens een keer niet zo goed voor te bereiden. Deze coachee had de neiging om alles tot in de kleinste details voor te bereiden. En tijdens het gesprek bijna meedogenloos de regie te houden. Ga het gesprek met een open houding in en laat het gebeuren. Stel vragen en probeer een overeenkomst te vinden. Gesperde ogen keken me verward aan. Lang verhaal kort; er volgde een gesprek op een dieper niveau doordat de ander veel meer ruimte kreeg in het gesprek.  Het gevolg hiervan was een beter resultaat. Loslaten van controle en empathisch vragen stellen kan helpen zo bleek hier.

Experiment.

Doe het vanaf nu anders dan je gewend bent. Durf te experimenteren. Pas je stijl aan. Benader het op een andere manier. Ervaar wat dat je brengt, wat dat bij je doet. Mentaal, emotioneel en misschien zelfs fysiek. En bekijk ook wat het effect op anderen is. En wat doet dat met jou? Is er wat is er verandert? Wat leert je dit? Hoe zet je het geleerde bewust in en bekwaam je jezelf. Hiermee stijgt ook je zelfvertrouwen, Moet je dan maar altijd veranderen? Nee helemaal niet.  Het gevolg is dat je door meer stijlen te hanteren  gevarieerder, positiever en waardevoller voor anderen bent. En dit kan je helpen bij het bereiken van jouw doel. Van intentie naar daad!
Ik gun je veel daden!

Top