Talentontwikkeling is cruciaal voor jouw bedrijf!

Talentontwikkeling-leuk-werk

 

Doe jij of jouw bedrijf aan talentontwikkeling? Bij veranderingen zijn we snel geneigd om ons te richten op wat er beneden verwachting verloopt. Ga het bij je zelf maar eens na. Het is makkelijk jezelf af te branden als het jou niet lukt. Ik zie en hoor het zo vaak bij mijn coachees. En een compliment geven aan jezelf is er vaak al helemaal niet bij. Ik moet altijd denken aan een lezing van Ben Tiggelaar. Hij geeft het voorbeeld van het kind met het rapport; twee achten, drie zevens, twee zessen en een vijf. Wat zegt de ouder dan zonder pardon: “Toch jammer van die vijf, wat ga je daar aan doen?” En eigenlijk weet je wel beter, want een compliment voor die twee achten, zou veel meer motiveren. Kanttekening is wel dat het ontvangen van een compliment is ook een kunst op zich is. In dit blog vertel ik je meer over talentontwikkeling.

Leuk werk.

Als je naar een bedrijf kijkt zie je eigenlijk hetzelfde. De ontwikkelpunten worden vaak gemaakt op basis van wat er nog niet is. Je hebt jouw baan omdat je iets kunt en niet omdat je iets niet kunt? Het lijkt onzinnig maar het gebeurt voortdurend. Terwijl je echt meer energie krijgt als je werkt aan taken die je ook echt leuk vind. Uit onderzoek blijkt dat slechts 15% van de werknemers zijn werk echt leuk vind. (1). Dan is er nog veel te doen lijkt me. Werkplezier is een steeds belangrijker wordend thema in Nederland. Beloningen zoals telefoon en lease-auto wordt onbelangrijker gevonden bij de motivatie van werknemers. Denk even terug aan mijn voorbeeld van je rapport waar jouw ouder echt trots op waren. Je ziet jezelf nog glimmen van trots. Talentontwikkeling zorgt voor trotse en betrokken medewerkers.

Stress.

Wanneer je bedenkt dat werkdruk en stress door steeds meer mensen wordt ervaren,  dringt de vraag zich op wat we kunnen doen om dit tegen te gaan. 22 % van de werknemers ervaart nooit stress of te hoge werkdruk(2).  Als ik mensen vraag of ze werk doen dat ze echt leuk vinden, is het vaak even stil. Daarna volgt iets als: “Ja wel hoor, alleen af en toe is het gewoon niet leuk.“ Het komt vaak voor dat het talent van mensen slecht word benut. Het heeft veel te maken met de cultuur van het bedrijf en zelfs de volksaard. Nuchter volkje zijn we toch. Tenminste,  zo papegaaien we elkaar lekker na! Ik hoor het tijdens mijn werkoverleg nog zeggen: “ Ja, dit gaat goed dus daar hoeven we verder niets over te vinden, maar jouw retentie moet echt beter!” Dat wat goed ging had ik mijn ziel en zaligheid in gelegd en was trots op het resultaat. Dat andere was ook niet zo leuk. Talentontwikkeling zorgt voor minder stress.

 

Talentontwikkeling-stress

Compliment.

Dat compliment bleef dan ook uit. 23% geeft aan  nooit een compliment te krijgen(1). Een gemiste kans want het positieve gevoel dat je door waardering krijgt is enorm. Topsporters praten over "de Flow."Het gevoel dat ineens alles lekker gaat.  Een welgemeend compliment doet hetzelfde. Dat gevoel ontstaat sneller bij taken die je leuk vind. Als je een accountant, die het heerlijk vind om fouten in de cijfers te vinden, ineens collega's laat motiveren om meer klanten te werven vraag ik me af of dit een succes wordt. Je kunt met training en extra ondersteuning stappen maken. Toch zullen zijn collega's merken dat hij/zij dit niet prettig vindt. Benut het potentieel van jezelf beter en laat het horen aan je werkgever. Jouw motivatie om jouw talent te ontwikkelen zal een werkgever best kunnen waarderen omdat het helpt bij het realiseren van de bedrijfsambities.

 

Talentontwikkleing-boetseren

Boetseren.

Een andere opvallende uitkomst die ik in meer onderzoeken tegenkwam is dat 42% vind dat ze niet of nauwelijks invloed hebben op ontwikkelingen op hun werk. In een eerdere blog schreef ik al over het boetseren van jouw ideale baan in jouw bedrijf. Jobcrafting, noemen ze dat. Hier probeer je samen met collega's elkaars talenten beter te benutten. Door goed te kijken waar je voorkeur en talent ligt en waar mogelijk taken uitruilt. Door deze afstemming verhoog je werkplezier en verbeteren daarmee resultaten. Een verstandige werkgever, een voorloper in zijn branche, zal jou de kans willen geven om te groeien. Talentontwikkeling zorgt dat je voor de markt uitloopt.

Experiment met je talent.

Hoe weet je wat jouw talenten zijn? Als je dat echt niet weet heb je nog een leuke opdracht voor jezelf om dit uit te zoeken. Weten wie je bent, wat je leuk vind en waar je echt goed in bent is een mooi experiment om uit te voeren. Maar hoe doe je dat? Je zou als eerste, de beste momenten uit de afgelopen twee weken, voor je geest kunnen halen. Dat mag privé en zakelijk zijn. Wat deed je precies in dat moment? Probeer dat zo precies mogelijk terug te halen. Wat veranderde er door jouw handelen? Stel je de vraag wat dit zegt over jouw specifieke talenten. Je kunt met deze en andere vragen, relatief snel in beeld krijgen wat je talenten zijn. Als je moeite hebt met het stellen van die vragen kun je mijn vragenlijst gebruiken. Talentontwikkeling zorgt verhoogd bewustzijn.

Talentontwikkeling-experimenteer

Controleer.

Met de antwoorden van jouw zelfonderzoek ontstaat jouw talentenlijst. Als je twijfelt aan je eigen antwoorden kun je ze ook voorleggen aan een collega of een kennis. Herkennen ze jouw bevindingen of juist niet? Het is geen uitzondering dat dit gesprek leidt tot de ontdekking van een nieuw talent. Zelf dacht je daar helemaal niet zo over. Je kunt dat dan wel heel goed maar: ” dat kan iedereen toch wel!” Wat een talent is. Ik vond een mooie omschrijving hier. Je krijgt zo een steeds completer beeld van en over jezelf. Daarmee is een eerste stap in de ontwikkeling van jouw talent gezet.

Concreet maken.

Maak vervolgens zo concreet mogelijk duidelijk wat je talenten zijn. Dus niet ik ben creatief of kan goed... etc. Maar als je vindt dat je creatief bent laat zien waarmee of waardoor. Ik voel me creatief wanneer ik werk aan het maken van nieuwe businessplannen. Op die manier breng je beweging in je talent aan. Formuleer zo een aantal van je talenten. Ik zou het bij maximaal vijf laten. Gebruik die talenten bij het formuleren van je doel voor de komende periode. Verbeter je op die vlakken waar je talent ligt en waarmee je een groot effect hebt op het bereiken van je doel.

Cruciaal.

En de minder goede en vaak ook minder leuke taken laat je voor wat ze zijn. Mits het mogelijk is natuurlijk. Wel realistisch zijn, als het echt moet van je leidinggevende ga je het gewoon doen. Het effect, van het verleggen van jouw energie en aandacht, is vaak wel dat de minder leuke onderdelen van jouw werk, en ook minder vervelend worden om te doen. Iets met mindset is dat! Talentontwikkeling met de juiste werkgever is cruciaal voor jouw ontwikkeling. Je kunt elkaar fantastisch versterken met de juiste samenwerking.

Wil jij jouw talent helder in beeld brengen?

Wil jij ook voorop lopen in talentontwikkeling?

Gebruikte bronnen: (1)Grote werkonderzoek van Nederland 2019) (2) Intermediair 2019: salaris wordt minder belangrijk....)

Top