Succesvol ondernemen is ook rust nemen!

Succesvol ondernemen is ook rust nemen!

Succesvol ondernemen is ook rust nemen!

Succes is

"Druk, druk ,druk. Ik bel je nog."  De zaak loopt als een dolle." De perceptie leeft dat druk ook succesvol zijn betekent. En dat je altijd moet gaan om te winnen. Maar is dat ook echt zo? Het werd mij vorige week allemaal ineens veel. Ik merkte aan mijn lijf dat het zijn tol begon te eisen. De momenten dat ik rust zou moeten nemen werden gevuld. Met allerlei zaken waarvan ik nu denk: “ Hee, wat ben je aan het doen?” Herken je dat? Iedereen vraagt van alles aan mij. Klanten, ondernemers, netwerkcollega's en niet op de laatste plaats mijn gezin. Wie komt er nu eigenlijk eerst? Ja, ik en de familie natuurlijk. He Remco,  jij bent toch zo bezig met bewust leven en keuzes maken?Persoonlijk leiderschap noem jij het toch? Jazeker, en toch verslap ik af en toe. Gelukkig maar , ik ben ook maar een mens. Ik nam bewust rust. Ik heb ervan geleerd.  Niet altijd met het gaspedaal ingedrukt. Succesvol ondernemen is ook rust nemen! Succes is leren.

Patroon voorkomen

Dat verslappen heeft altijd wel een reden. Als mijn energieniveau daalt, heb ik meer moeite om de dingen bewust te doen. Zeker als je zo'n drukke gast bent zoals ik. Het voordeel van snel denken en schakelen is duidelijk. Maar als het teveel wordt dan blokkeert het mij gewoon.  En gaat mijn hoofd met me aan de haal. Werk ik langer door en sta ik in de aan-stand. Dan lig in bed nog een tijd te malen waardoor ik een kortere nachtrust heb. Nou ja dan is er een patroon aan het ontstaan. Gelukkig ben ik tegenwoordig wel weer snel bij de les. Dat zelfde geldt 's ochtends aan het begin van je werkdag. Voorkom dat je geleefd wordt door je agenda of social media. Of door maatschappelijk bepaald succes. Je bent succesvol als je wint. Toch? Van mij mag het wel genuanceerd worden.

Hersenen als flighsimulator

Vluchtsimulator

Wat ik dan doe, behalve het hier opschrijven, vertel ik je zo. Beide benen zijn weer op de grond nu. Had ik stress dan? Nee, eigenlijk niet. (stiekem een klein beetje) Het gaat best lekker met mij. Tevreden klanten, nieuwe klanten, leuke gesprekken en nieuwe samenwerkingsverbanden die me gaan helpen om mijzelf verder te ontwikkelen. Maar omdat mijn hersenen allerlei signalen moeten verwerken en ik een groot verbeeldingsvermogen heb, kost mij dat tijd en energie. Mijn vluchtsimulator springt dan regelmatig aan en de droom begint. Als je het kunt dromen kun je het ook realiseren. Dat dan weer wel. Maar niet allemaal tegelijk. Dat kan geen mens.

Hormonen in je hersenen

Hormonen

De drukte van de afgelopen weken zorgde ervoor dat mijn hormonen opspeelden. Hormonen is niet iets exclusiefs van vrouwen. Ik hoor het de heren al hardop denken. Ik doel op cortison, adrenaline en noradrenaline. Heb je momenten waarop je stress voelt, is dat op zich niet erg. Het houdt je scherp en zorgt ervoor dat je alert reageert. Als het lang aanhoudt dan is er wel wat aan de hand. Je kunt de signalen vaak herkennen bij jezelf. Ik noem er een paar; hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn, overmatig zweten, klamme handen en hyperventilatie. Dat kan behoorlijk vervelend zijn. Vaak komt er dan weinig meer uit je handen en je voelt je moe, lusteloos of opgejaagd. Als je dit herkent, raad ik je aan een bezoek aan je huisarts te brengen. Die kan andere oorzaken sneller uitsluiten.

Luister naar je lijf!

Luister

Als ondernemer ben je ook maar een mens. In feite ben je dan je eigen arbeidskapitaal. Wees er dus zuinig op. Luister naar de signalen die je lijf je geeft. Je mag er nog zo lang mee doen. Dus af en toe is een onderhoudsbeurt niet onverstandig. Je neemt vakantie bijvoorbeeld. Heb jij dan al na een paar dagen erna al weer behoefte aan een nieuwe vakantie? Dan mag je iets doen aan je werkomstandigheden en regie terug pakken. Ik schreef er al eens iets over vorig jaar.

Wat kun je dan doen om rust te nemen als ondernemer en toch het gevoel van succes te houden? Deze tips wil ik je geven:

#1 Minder hard zijn voor jezelf.

Als die uren hard werken is geweldig maar is het echt nodig? Het lijkt wel alsof even nadenken en een verstandige keuze maken verboden is. Ik hoor vaak in mijn praktijk ik moet snel dit, ik moet snel dat. Van wie dan? Van jezelf? En daarna ineens was je moe en lusteloos?  Haal eens adem. Wees mild voor jezelf. Doe het daarna goed, het liefst in één keer. Dat voelt ook gewoon goed.

#2 Beweeg vaker op een dag.

Loop eens naar een collega in plaats van een mail te sturen. Maak een wandeling in de omgeving(liefst een park). Denk jij dat de wereld vergaat als je een ommetje maakt van een halfuur? Welnee, zo belangrijk is niemand. Tenzij jij vindt van wel natuurlijk. Dat mag ook.

#3 Doe één ding tegelijk.

Multitasking klinkt mooi, maar ik geloof er niet in. Het is ook recentelijk onderzocht las ik ergens. Nee, ik weet niet meer waar. Ik scan teksten tegenwoordig wat vaker dan dat ik ze diepgaand onderzoek. Anders doe ik twee dingen tegelijk.

#4 Lees op een andere manier.

In mijn vorige baan moest ik veel stukken lezen. Ik leerde snellezen. Dat werkt echt goed. Kort gezegd; Je scant dan als het ware een tekst en na regelmatig  oefenen wordt het steeds makkelijker. En je leert op je leesvaardigheden vertrouwen. Hier door levert het je weer tijd op om  iets anders te doen. Hier vind je meer informatie over snellezen.

#5 Las vaker korte pauzes in.

Je hersenen mogen ook rusten. Het verhoogt je productiviteit, ook dat is onderzocht. En met rust bedoel ik zo'n moment waarbij je gedachteloos naar buiten staart en ontspant. Als iemand je roept dat het dan niet hoort. Heerlijk moment dat ik je ook gun.

#6 Focus op wat op dit moment belangrijk is.

Moet het nu en is het van belang? Dan afwerken die opdracht. Of het nu een planning is voor het komend kwartaal of een specifieke taak. Scan je werk, zorg voor overzicht en neem een beslissing.
Is dat nu een tip in een tip? Focus nu,  kom op!

#7 Sluit je van je omgeving af en werk geconcentreerd.

Een inkopper? Persoonlijk vind ik het heerlijk om te luisteren naar vogels in het bos. Ik haal het bos met YouTube binnen. Een onbewerkte film met 8 uur vogels en water. Het filtert alle omgevingsgeluiden weg en ik kan in mijn "bosbubbel" heerlijk werken.

Als ik die taken bewust heb gedaan doe ik iets heel geks. Ik geniet even van het moment. Het moment dat ik mijn werk heb volbracht. Idioot hé? Het is af, mijn bureau is leeg. En mijn hoofd ook. En dan neem ik even rust met een kop thee of koffie. Opladen om weer klaar te zijn om iets nieuws te gaan leren. Bewust rust nemen, dat is ook ondernemen. Ik hou ervan. Jij ook?

Wil jij meer tips?

Of wil jij gewoon meer weten over waarbij ik jou kan helpen?
Top