Succesvol ondernemen? Hier zijn vijf tips!
Succesvol ondernemen
Wat zorgt er voor dat jij een succesvol ondernemer bent? Deze vraag krijg ik vaak als ondernemerscoach. Genoeg omzet, is het meest logische antwoord. Zonder inkomsten geen onderneming. Dat is toch duidelijk! Alleen is het niet zo eenvoudig om meteen voldoende omzet te maken. Dat is ook herkenbaar? Termen als volhouden, focus en richting hoor ik alle, zich al dan niet zelfbenoemde, businessgoeroes van deze tijd roepen. De een na de andere funnel vliegt mij om de oren. Doe er mee wat bij je past, is mijn idee. Volgens mij gaat succesvol ondernemen dan ook over veel meer dan alleen omzet.
Overeenkomsten
In de afgelopen jaren heb ik als coach veel overeenkomsten gevonden tussen mensen en bedrijven die succesvol zijn. Ik noem bewust mensen want die maken het verschil in het toevoegen van waarde. Het heeft naar mijn idee te maken met wat je als mens meebrengt. Jouw energie, passie, talenten en vaardigheden. Toch zijn er ook eigenschappen en/of activiteiten te noemen die bijna alle ondernemers gemeen hebben. Ik heb de belangrijkste voor je op een rij gezet.
Effectief
Als eerste wil ik effectiviteit noemen. Persoonlijke effectiviteit is een belangrijk onderdeel van je scala aan vaardigheden of talent. Ik verkondig het al een tijd. Essentieel hierbij is het geloof in je eigen capaciteiten en het kennen van je beperkingen. De juiste mate van zelfverzekerdheid vergeleken met anderen vergaar je door te experimenteren. Doe dit bij ieder contact dat je hebt. Neem mee wat goed is en analyseer wat minder goed ging. Zo vergroot jij je zelfvertrouwen telkens weer. En dat helpt bij je aantrekkingskracht op je klanten.
Vertrouwen
Het moment dat je helemaal vertrouwd op je eigen kracht komt zo steeds dichterbij. Hoe sneller of makkelijker jij bij je doel komt, hoe duidelijker het wordt voor je. "Je gaat het pas zien als je het doorhebt." zei ooit iemand. Ook in relatie tot anderen, die jij belangrijker vind of mogelijk jouw grote voorbeeld zijn, breng je meer zelfvertrouwen mee. Dit gaat niet altijd in een rechte lijn. De pieken en dalen horen ook bij dit proces. Je leert daar ontzettend veel van. Vergroot je effectiviteit en je wordt steeds succesvoller.
Blokkade
Wat ik zojuist omschreef bij een belangrijker iemand, kun je ook zien als een belemmering of blokkade. Het is belangrijk om je blokkades op te heffen. Ga uit van het positieve in je. Natuurlijk kun jij een geslaagd gesprek voeren met die persoon. Als je zelf denkt dat je dit niet kunt kost het je veel meer moeite om jouw doel te bereiken. Zet die negatieve gedachte om naar een helpende gedachte. En laat die gedachte je helpen tijdens je gesprek. Schrijf het desnoods op je kladblok als je dat gebruikt bij je gesprek. En zet door. Ga de uitdaging met jezelf aan en je groeit.
Focus
Een volgende overeenkomst die ik wil noemen is het verlangen naar zelfstandigheid. Niet voor niets begint iemand een bedrijf voor eigen rekening en risico. Wat de onderliggende drijfveer ook is om een eigen onderneming te starten, laat ik hier even in het midden. Vaak hoor ik zeggen: “ Ik neem mijn eigen beslissingen en dan ga ik er ook voor. Ik laat me dan niet meer afleiden en ik krijg de zaak gedaan.” Maak jij je eigen beslissingen of laat je ze aan een ander over? Maar hoe hou jij focus als je alleen werkt?
Samenwerken
Moet je dan echt alles alleen doen als (startend) ondernemer. Nee, zeker niet! Gebruik je netwerk om wijzer te worden of om anderen wijzer te maken. Het is dan ook goed om je regelmatig te laten zien op netwerkbijeenkomsten. Niet alleen voor een goede kop koffie, maar om je bedrijf te presenteren. Zet je eigen behoeften even op de achtergrond en denk in het belang van jouw bedrijf. Ga te rade bij andere, meer ervaren ondernemers. Dat hoeft niet perse in dezelfde branche te zijn. Juist niet zou ik zeggen. Praat met ze en stel veel vragen. Dat helpt jou om betere en completere beslissingen te nemen. Zo neemt de kans op het behalen van jouw succes toe. Succesvol ondernemen mag je ook samen doen.
Prestatiegericht
Als succesvol ondernemer ga je doelgericht te werk. Je wilt jouw bedrijf en prestatie neerzetten en gaat "de strijd" aan met anderen. Omdat je alles zo goed mogelijk wilt doen, leg je de lat steeds hoger. Die drive komt van binnenuit. Presteren voor je klant. De wetenschap is hier hier ook duidelijk is. Jij hebt je hebt je doel en werkt met veel wilskracht en energie aan het bereiken hiervan. Jij werkt echt aan jouw eigen bedrijf en voelt je verantwoordelijk voor het resultaat. Herkenbaar? Mooi dat het klopt hè!
Doorzettingsvermogen
Soms lukt het toch niet helemaal. Wat doe je dan? Nog harder werken natuurlijk. Zo hoort dat! Of ga je slimmer werken? Rust en reflectie. Is dit nu wat ik voor ogen had? Is dit waar je klanten mee geholpen zijn? Vind je dit leuk om te doen zo? Ook herkenbaar? Verandering begint met bewustzijn. Het antwoord op deze vragen kun jij zelf het best geven. Zeker als jij je herkent als prestatiegerichte ondernemer. En wat doe je met die antwoorden? Doe je er überhaupt iets mee? Als jij je inzichten omzet naar acties merk je dat deze succesvoller worden. Zonder dat je het gevoel hebt dat je harder werkt. Het gevoel om te moeten presteren neemt hiermee eveneens af. Hou jouw stip op de horizon in de gaten.
Kunst
Naast de talenten die jij al hebt als mens en ondernemer is het de kunst om de juiste antwoorden te vinden zodat jouw bedrijf succesvol is. Welke vragen stel jij jezelf dan om die te vinden? Per slot van rekening wil jij waarde toe aan je klanten toevoegen. Als je daar geen antwoord op hebt nog een laatste tip. Een ondernemerscoach kan je helpen richting te geven met het stellen van de juiste vragen. Zo kan jij de keuzes maken om succesvol te ondernemen. Hoe jouw succes er ook mag komen te zien.