Sterk zijn: Sterke mensen vallen niet om!

sterk- pot-openen

Ben jij sterk?

Ken jij sterke mensen op je werk of in je privéleven? Van die mensen die nooit last lijken te hebben van werkdruk of stress. Ze blijven altijd kalm en beheerst. Ze gaan door het doel is bereikt. Persoonlijk bewonder ik deze mensen wel. Altijd maar aan het werk ’s avonds en in het weekend want plichtsgetrouw als ze zijn zetten ze door. En dat kunnen ze ook want ze zijn sterk en dat laten ze dan zien ook. Dat dit een keerzijde heeft lijkt mij wel duidelijk. Die werkweken van zestig uur in de week zijn mij niet vreemd. Toch is het best lastig om dit zomaar te veranderen. Hoe je dat kunt aanpakken vertel ik je in dit blog.

Niet zeuren

“Kom op joh, niet zeuren gewoon doorwerken” dat zei mijn vader ook altijd tegen mij. Of ”Ja het moet toch gedaan worden.” En als het echt niet ging “Ga maar even aan de kant, ik doe het wel” en daar schoot de helper in actie. Daarover een andere keer meer. Bij iemand die altijd sterk wil zijn, is behoefte om controle te hebben groot. Misschien herken je ze wel in je leven? Mensen die alles zelf willen doen. Zij voelen zich alleen comfortabel wanneer ze de boel onder controle hebben. En daarvan afwijken is niks voor sterke mensen.

Aanpakkers

Je zou ze kunnen omschrijven als analytisch en methodisch. Het zijn echte aanpakkers die niet piepen en het werk gedaan krijgen. En dat doen ze wel het liefst alleen. Dan weten ze zeker dat het goed komt. En als ze dat niet lukt, laten ze dat jou echt niet weten. Ze durven namelijk niet snel om steun te vragen. Dat is toch niet sterk, om hulp vragen.  Dan doen ze het maar liever zelf, desnoods tot in de late uurtjes.

Gedreven

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat jij zwaktes vertoont. Daar is jouw gedrevenheid te groot voor en het voelt als falen. Falende mensen zijn niet sterk, dus dat komt in jouw woordenboek niet voor. Dat betekent wel dat jij jouw energie gebruikt om die gevoelens te onderdrukken. Ondanks dat jijzelf denkt dat je alles goed kunt, is de werkelijkheid natuurlijk anders. Gevoelens zijn lastig voor je en leiden af van jouw doel. Namelijk de beste oplossing te maken voor de uitdaging die voor handen ligt. Dat is logisch. Wat gebeurt er met jouw energieniveau vraag ik me dan af?

Logisch

Logisch denken dat is ook jouw kracht dus wat heb je aan de rest. Dat zie jij ook in andere mensen terug. Die geven best wel snel op he? Dit doe jij niet. Nee, jij gaat door waar anderen opgeven want jij bent sterk. Herken jij iemand of jezelf al in deze beschrijvingen? Ik vermoed van wel. Misschien vraag je je al af of je hier iets aan moet doen? Jij neemt namelijk graag verantwoordelijkheid voor je daden en hebt een groot plichtsbesef. Naar jezelf, je collega’s en je familie. En je ziet de problemen natuurlijk al wel verschijnen als je heel lang zo doorgaat. Gelukkig ben je stressbestendig en gebeurt dat bij jou toch nooit.

wees -sterk-logica

Er horen een behoorlijk aantal positieve eigenschappen bij sterk zijn zoals:

  • logisch nadenken
  • doorzetten
  • stressbestendig
  • nemen van verantwoordelijkheid
  • een hoog plichtsbesef
  • nemen van  initiatief

Wat je meer aandacht mag geven is:

  • Vragen om hulp van anderen
  • delegeren van werkzaamheden
  • geef ruimte aan anderen
  • laat je gevoel vaker toe
  • luister echt naar anderen
  • stel meer vragen
Stel vragen

Om je alvast één tip te geven. Vraag eens hoe anderen jouw ervaren wanneer je met ze samenwerkt? De kans is bestaat dat ze vertellen dat je helemaal niet samenwerkt. Dat je werk overneemt omdat je het meestal toch beter weet. Die mensen die maar aan iedereen raad vragen vind je maar zozo. Doodmoe word je daarvan of niet dan? Zo haal je de deadline nooit. En jullie hebben afgesproken dat je die gaat halen.

Waarheid

Het moment van de waarheid komt wanneer je realiseert dat je beter zonder anderen kunt werken. Samenwerkingen zorgen voor verschillende meningen. Hierdoor ontstaan spanningen. Spanningen zijn te veel lastige emoties. Dat leidt veel te veel af en dan kun jij je kwaliteiten niet optimaal gebruiken. Enfin de cirkel is rond. Hoewel laten we niet vergeten dat anderen ook kwaliteiten hebben die je dan onbenut laat. Ze zijn niet zo goed als die van jou natuurlijk, maar toch. Je collega’s zijn niet gek. Die merken dit echt wel en escalatie hangt in de lucht. Om dit te voorkomen is het op zijn minst handig om collega's te betrekken bij jouw werk.

Onsympathiek

Het is mooi dat jij als sterke collega de collega’s op sleeptouw kunt nemen. Jouw kwaliteiten zijn goed voor een bedrijf of team. Alleen het wringt nogal vaak. Als je geen menselijke trekken wil tonen, kom je erg onsympathiek over. En jij maakt ook echt fouten en levert soms slecht werk! Niet iedereen kan overal goed in zijn dus die gedachte klopt niet. Voor de sterke is het maken van fouten of vragen om hulp een vorm van zwakte. Vraag dan ook vaker om hulp. Begin maar eens met het vragen naar een mening.

Kwetsbare kracht

Het vragen om hulp staat bij mij voor jezelf willen ontwikkelen. Dat is kracht! Je laat daarmee zien dat je een mens bent. Anderen kunnen zich herkennen in jouw vraag. Hierdoor zijn ze sneller geneigd om je te helpen. Tegelijkertijd laat je zien dat je de deskundigheid van een ander erkent. Dat je respect geeft en de mening van een ander ter harte neemt. Jezelf openstellen voor anderen is spannend, maar het levert zoveel op. En het voorkomt dat je door je eigen gedrag op de langere termijn tegen hevige gezondheidsklachten aanloopt. Maar dat is toch logisch!

Top