Spiegelbeeld, vertel eens even.

Spiegelbeeld, vertel eens even.


Spiegelbeeld, vertel eens even

Ooit zei iemand tegen me: "Remco, wie schrijft, die blijft!"
Dit was in het begin van mijn tweede carrière, de wereld van sales. Het is gezegd in de context van het opschrijven van handtekeningen onder contracten en aanvragen tot verzekering. Dat was toen. Hoe anders is dit nu. Het opschrijven van nu hoort bij het verwerken van informatie uit voor mij belangrijke situaties. Dat kan overigens nog steeds een situatie, als hierboven genoemd, zijn. Ik bepaal zelf, net als jij, wat ik belangrijk vind. Of niet? Destijds was ik niet bewust bezig met wat er met mij, of liever gezegd, in mij gebeurde.

Schrijven

Wie schrijft die blijft, betekent dat je reflecteert op wat je hebt mee gemaakt. Ik doe dat nog steeds. Ouderwets, nou ja retro's klinkt beter. Ik gebruik een pen en een schrijfboekje. Sinds kort heb ik een Bambook schrift. Dat is beter voor het milieu. Als de app handig blijkt, blijf ik het gebruiken. (Lucienne nog bedankt voor je cadeau trouwens.) Voorheen had ik diverse schrijfblokjes door het huis slingeren. Soms gebruikte ik een achterkant van een enveloppe of iets dergelijks.  Als iets opborrelt, schrijf ik het meteen op. Creativiteit en emoties zijn er altijd.

Momenten

Zo verzamel ik momenten. Momenten van succes, verdriet, verbazing, boosheid of geluk. Door ze op te schrijven kan ik het beter zien, voelen en beleven. En als het kan,  mag ik er iets van vinden. Niet alle momenten zijn even waardevol of bruikbaar natuurlijk. Vaak geeft het me wel een inzicht, energie of een idee. Dat gebruik ik dan voor het schrijven van een verhaal. Of het is nuttig tijdens gesprekken, die ik voer met coachees. En als daardoor groei ontstaat is het fantastisch om te beleven. Immers groei van mij en mijn bedrijf zorgt voor groei bij mijn cliënten. En vice versa.

Fases

Reflecteren is bewust nadenken over je eigen handelen om op die manier je professionaliteit te vergroten Het helpt je te verduidelijken wat je anders zou willen. Bij verandering doorloop je verschillende fases. Denk bijvoorbeeld aan een schok of boosheid, ontkenning. De een gaat sneller door een fase heen dan de ander. Het wordt eerst donker voordat je het licht ziet gloren. Je weet wel die lichtgevende stip op de horizon. Daar waar jij graag naar toe wilt.

Vertragen

Ik vind reflectie erg waardevol. Sterker nog ik ben er van overtuigd dat dit voor jou ook zo zal zijn. Je hoort zo vaak dat alles zo snel gaat. "Ik heb het zo druk op mijn werk" of "Ik moet de kinderen naar voetbal brengen en zelf amper tijd voor mijzelf." Herkenbaar? Reflectie is een effectieve manier om te vertragen. Stil te staan bij wat er gebeurt. Hoe jij je hierbij voelt en wat je met dit gevoel kunt doen. Het zorgt ervoor dat jij effectiever wordt bij wat je doet. En op het moment dat je dat doet staat alles even stil.

Wil jij weten hoe reflectie werkt? Wat het voor je kan betekenen? Of wil je hierover even praten maak dan eens kennis met me. Laat mij jouw spiegel zijn. Ik gun het mezelf van harte.

Top