Schiet nou eens op!

schiet-op-TGV

TGV

Ken je van die mensen die altijd vol gas gaan? Termen als: “Ik hou het kort, Ik moet verder, laten we dat een keer apart uitgebreid bespreken maar niet nu! En naar anderen schiet eens op!" Ze gaan als de een TGV door het leven en krijgen veel werk voor elkaar in korte tijd. Dat is bewonderingswaardig. Net als bij een TGV vliegt het landschap aan je voorbij en neem je details, de finesses van het leven of werk, niet waar. En als de druk, waar ze normaal gesproken mee floreren, te groot wordt dan is het te laat. In deze blog lees je meer over wat er gebeurt als je deze drive hebt en wat je eraan kunt doen.

Peter "schiet op" 

Hij komt binnen, gaat zitten en zit gelijk klaar voor ons gesprek. “Wil je een bakkie koffie, vraag ik? “Nee, geen tijd joh ik heb hierna nog een afspraak en daar wil ik op tijd dus we moeten wel even opschieten.” Hij ratelt zo nog wat door. “Ik wel hoor," zeg ik abrupt en ik loop naar de keuken om koffie te halen. “Weet je het zeker? Vraag ik nog eens. “Ja nou ja, als jij het toch neemt, doe dan maar.” Op mijn dooie gemakje ga ik koffie halen. Als ik terugkom zegt hij: “Ja eh, ik heb nogal haast. “Hij haalt wat papier uit zijn tas en zit alweer in de aanslag. De reden dat hij mij komt is dat hij toch wel moeite heeft om zijn werk te structureren en nou ja, heeft wel wat last van stress.

Energie

Het positieve van deze dynamische mensen is dat ze een hoog werktempo hebben veel initiatief tonen. Ze scheiden snel hoofd- van bijzaken en richten zich snel tot de kern van de zaak. Dit is vooral gunstig gedrag wanneer er veel tijdsdruk op een activiteit staat. Dan zijn ze extra productief en gaan efficiënt met hun tijd om. Stress zorgt dan bij hen juist voor meer energie. Dat schiet wel op!

Haat-Liefde

Het snelle denken zorgt voor het makkelijk leggen van verbanden. Met snelheid ontstaat er wel een haat-liefde verhouding. De liefde zit in het snel kunnen schakelen en uitvoeren van de noodzakelijke stappen om de taak succesvol af te ronden. De haat vormt zich door de grotere kans op het maken van fouten. En, daar kom ik nog op terug, de minder prettige interactie met anderen.

Afhaken

Door de enorme drive vergeten deze mensen dat je niet alle beslissingen zelf kunt nemen. Nog los van de hiërarchische structuur die in een organisatie bestaat. Om mensen mee te krijgen in een team of bij een project zul je goed contact met elkaar moeten houden. Door de snelheid van handelen wordt dit geen makkelijke opgave. Een vol gas type heeft een hekel aan discussie want dit remt het tempo af. Het contact met anderen doet dat ook en dus zal dit een vluchtig contact zijn waarbij verbinding met anderen ontbreekt. Het gevolg is dat collega’s afhaken. Dat schiet natuurlijk niet op.Tijd-isTijd is 

Contact maken met anderen is slecht mogelijk wanneer je steeds ruzie hebt met je horloge. Geen tijd betekent korte zinnen, staccato en oneliners. Tijd is schaars en we moeten door want: " Ja, het werk moet af." Rust is ook vervelend omdat je de kans krijgt om stil te staan. Stilstaan bij wat je gedaan hebt en wat je nu doet. Mensen die zijn afgehaakt omdat ze zich niet gezien voelden, vertellen dat dan aan je. De confrontatie met jezelf gaat, in jouw hoofd, toch niet helpen. Die opdracht moet af hé. Dus kom opschieten. Totdat je hele team je niet meer pruimt. En dan is het te laat.

Nu

Verstandiger is dat je de tijd neemt om echt te luisteren naar je team, collega’s of opdrachtgevers. Even slenteren in plaats van vol gas. Blijf, langer dan dat je gewend bent, in het nu. Dat betekent dat je ruimte (in jouw beleving tijd) geeft de mening van anderen. En dat komt dan heel dichtbij en gaat over gevoel. Voelen is voor jou maar zweverig gedoe. Het draagt niet bij aan het halen van je doelen. Het besef dat je niets helemaal alleen kunt zal je toch niet vreemd klinken.

Leren

Stilstaan betekent dat je kijkt naar zaken die niet goed gingen. Het verleden en wat je daarvan kunt leren. Gatverdamme, ik maak toch geen fouten! Nee, jij niet natuurlijk. Mensen diens aandacht je verloor gedurende het project, kritiek op jouw perfecte gedrag. Kortom noodgedwongen uit jouw comfortzone van rennen en vliegen om maar niet te hoeven voelen. Of het andere waar je de confrontatie niet mee aandurft. (Zelf)Reflectie zorgt voor groei en bij dit type mens zeker.

leren
Goed zo

De drive om maar tempo te maken en daarbij goedkeuring van anderen te verkregen. “Kijk eens, hoe hard ik werk, gaat je uiteindelijk opbreken. Je merkt dat je steeds geagiteerder gedrag gaat vertonen. En je loopt ook steeds vaker tegen problemen met anderen op. De vraag ”Waar doe ik het allemaal voor? “Stel jij jezelf steeds vaker. Als je dat herkent betekent het dat je op jezelf moet gaan letten. Mijn belangrijkste tip, begin met vertragen.

Experiment

En bij dit vertragen geef je niet alleen ruimte aan jezelf maar ook aan anderen. Maar gebruik van die ruimte door te leren over jezelf van anderen. Je bent chaotisch, te snel of je luistert niet. Dat is niet prettig om te horen, realiseer je wel dat mensen de tijd nemen om jou te helpen. Probeer het maar eens. Praat bijvoorbeeld eens wat langzamer dan je normaal doet. Doe eens echt gek en lever een taak eens te laat aan. Gewoon voor de fun om te ervaren wat er dan gebeurt.

Doen!

Maak eens echt tijd voor een ander. Blijf wat langer hangen na een overleg om even te kletsen over schijnbaar onbelangrijke dingen. Die zijn niet zo onbelangrijk maar dat merk je vanzelf als jij je verdiept ineen ander. Vraag dan oprecht door op wat ze jou vertellen. Je laat dan zien wie je echt bent. Wederzijds begrip zal hierdoor groter worden. Met een beetje geluk hoef jij minder tempo te maken omdat ze dat weer van jou kunnen leren. En dat schiet nou echt op!

Top