“Ik denk dat ik een pleaser ben”, verzucht ze. Alsof ze net te horen heeft gekregen dat ze een enge ziekte heeft. “Oh ja, doe jij aan pleasen?” Ik kijk haar met een schuin oog aan. “Ja joh, ik merkte het laatst alweer. Wie ging de boel weer sussen tijdens die vergadering? Ik. En uiteindelijk was ik de gebeten hond en waren mijn collega’s nog boos op mij ook. Ik hou gewoon niet van die nare sfeer en wil dat we gezellig samenwerken." “Tja, dat kan niet altijd hé “zei ik plagend. “Nee ik denk het niet.” Zij zorgt er op het werk, nou eigenlijk overal dat de sfeer goed is. Ze haalt koffie en wat lekkers en vergeet nooit een verjaardag. Wat ze wel vergeet is voor zichzelf te zorgen. Herken jij de pleaser in jezelf, lees dan mijn blog.
Sfeer
Ze is erg veel bezig met het anderen naar de zin te maken. Dat gebeurt dan vaak ten koste van zichzelf. Het is echter onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken. Er zijn altijd mensen die ontevreden zijn. Dus hoe goed jij je best ook doet. Maar de pleaser wil daar niets van weten en wil het toch proberen. Het gevolg is dat je de problemen naar je toehaalt en te veel hooi op je vork neemt. Dan ben je lekker bezig met allerlei zaken die je ontzettend leuk vindt. (Ja, ik ben cynisch nu) Maar je angst voor meningsverschillen of een conflict ga je zo mooi uit de weg. Pleasen heeft ook voordelen.
Geen afwijzing
Het aardig willen doen zorgt er vaak voor dat jouw mening er niet toe doet. Eenvoudigweg omdat je nooit een mening geeft. Dat zou alleen maar voor conflicten zorgen. Dan moet jij op enig moment een grens stellen of partij kiezen. Misschien moet je zelfs nee zeggen. Nee, is de grootste afwijzing die je kunt krijgen. Dan kun je die zeker niet aan een ander geven. Nee, dat mag niet bij pleasen. Hierdoor ontstaat wel het beeld dat jij geen mening hebt. Anderen maken daar dankbaar gebruik van. Ze zadelen je op met klusjes of zorgen dat jij in allerlei bochten moet wringen. Het beeld dat je niet wilt uitstralen veroorzaak je juist wel doordat je je best doet voor anderen. Dat is best tegenstrijdig.
Voordelen
Tot nu toe spreken we over de negatieve aspecten van pleasen. Anders gezegd het doen van een genoegen aan anderen. Er zijn natuurlijk ook voordelen die je hebt wanneer je een pleaser bent. Een sterk punt is een groot empathisch vermogen. Het is voor jouw relatief eenvoudig om te zien en voelen wat er bij anderen gebeurt. Daar kun je dan snel op inspelen. Een ander voelt zich door jou gezien en dat komt de werksfeer ten goede.
Teamspeler
Jouw omgevingsgevoeligheid is een andere kracht. Je hebt intuïtief in de gaten waar de verschillen en overeenkomsten tussen mensen en meningen zitten. Als geboren sfeerverhoger kun je pogingen wagen om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. De collega’s zullen dit zeker waarderen waardoor jij een verbindende factor bent op jouw afdeling of in jouw team. Een echte teamspeler dus. Maar let op de balans als pleaser.
Verbinding
Je bent makkelijk in de omgang. Logisch want dat is jouw manier om de goede vrede te bewaren. Het zorgt voor een prettige en veelal open sfeer. Voor jou is het hierdoor makkelijk om de juiste informatie te krijgen. Als mensen zich op hun gemak voelen bij jou geven ze sneller of makkelijker antwoord op de vragen die je stelt. Dit stelt jou in staat om verbinding te maken met anderen waardoor samenwerking beter kan verlopen. Zij krijgen van jou de ruimte om zelf invulling te geven aan de taak op opdracht waaraan jullie werken. Het gevoel dat je zelf verantwoordelijk bent voor je werk verhoogt betrokkenheid en versterkt daarmee het teamgevoel.
Omslagpunt
Als je merkt dat het gedrag dat je vertoont niet het gewenste resultaat oplevert zul je hierdoor minder gemotiveerd zijn. Hoewel je zal eerst natuurlijk meer pleasen dan normaal. Het omslagpunt bereik je wanneer jouw energie wegstroomt. Sterker nog; je merkt ongemakken in de vorm van spanning en andere fysieke klachten. Je hebt het steeds minder naar je zin op je werk. Dat zorgen voor anderen, zorgt niet meer voor plezier. Je gaat je afvragen voor wie je dit eigenlijk doet. En wie ben je nu eigenlijk zelf? Uiteraard wil ik je geen existentiële crisis aanpraten, maar als je niet tijdig ingrijpt, is de kans hierop aanwezig. Het wordt tijd om voor jezelf te zorgen!
En nu?
Nu heb je natuurlijk de vraag, wanneer jij je herkent in de bovengenoemde situaties, wat zou ik daaraan kunnen doen? De oplossing is eigenlijk heel eenvoudig. Je weet het zelf ook wel. Herstel het contact met jezelf? Wat vind jij belangrijk in je leven? Neem de tijd om zelf te voelen en af te stemmen op jouw wensen. Als er een mening of een opdracht wordt gegeven, wat vind jij daar eigenlijk zelf van? Zo simpel is de oplossing. Het enige dat lastig is om het daadwerkelijk te doen.
Zelfzorgzaamheid
Een ander belangrijk aspect, en dat heb ik al in eerder blogs geschreven, is om mild voor jezelf te zijn. Wees eens lief voor jezelf! Waardeer de goede kanten die jij ontegenzeggelijk hebt, in plaats dat je jezelf in allerlei bochten wringt om lief te zijn voor anderen. Je mag lief zijn voor anderen maar je moet het niet. En dat gevoel van schuld dat je ervaart laat dat voor wat het is. Je herkent dat gevoel wel, dat je voor jezelf opkomt en dan denkt dat je egoïstisch bent. Nou als jij je leven lang bezighoudt met het de anderen naar hun zin maken, zal dat heus meevallen. Dat pleasen zit diep en de gedachten daarover ook.
Stel grenzen
Sta stil bij wat jij wilt en wat je niet wilt. En nu komt ie, stel grenzen en laat het aan anderen weten. Als pleaser is dat een heel ongewoon en akelig gevoel. Grenzen aangeven en die vasthouden in contact met collega’s. Kiezen voor je eigen mening en die verdedigen is toch heel normaal. Jouw collega’s, klanten of vrienden doen dat ook. Het zal ook best even wennen zijn voor ze wanneer je nu wel voet bij stuk houdt. Maar doe het en je zult merken dat hun acceptatie er zal zijn. En zo niet dan is dat maar zo.
Nee
Grenzen stellen betekent ook dat je nee durft te zeggen. Dat is ook een lastige voor je. Maar dat doen zij toch ook! Nee, ik heb daar nu geen tijd voor. Misschien kun je in jouw meegaande aard een ander voorstel doen. “Vraag het even bij een andere collega of volgende week heb ik weer tijd hiervoor.” Zo kom je nog steeds collegiaal over als je nog niet helemaal overtuigd bent van je eigen daadkracht. Geef jezelf de ruimte om te veranderen. Het zou raar zijn als je van de een of de andere dag ineens onwrikbaar bent geworden.
Wees origineel
Als laatste tip is het goed om te stoppen met nadenken over de mening van anderen. Wat zullen ze dan wel van me denken. Denken doe ze toch wel, waarom zou jij je daar druk over moeten maken. Het kost bakken met energie en je wordt er gespannen van. Wat je beter kunt doen als je wilt leren van anderen is te vragen wat ze vinden van jou of je werk. Dan weet je het en kun je er iets mee. En misschien denken ze wel heel erg positief over je. Krijg jij gelijk de bevestiging dat jij er mag zijn gewoon zoals je bent. Mensen zijn dol op originele mensen, dus stop met pleasen. Wees jezelf!