Wat is persoonlijk leiderschap in je carrière?

persoonlijkleiderschap-wereld-aan

Wat doe jij aan persoonlijk leiderschap ?

Je zit op je werk en je doet je ding.  Nou ja,  je ding dat is het nu net. Is dit nog wel je ding? Toen je hier een aantal jaar geleden bent komen werken vond je het werk en het bedrijf super tof. Maar na de veranderingen, die in elk bedrijf voor komen,  doe je eigenlijk helemaal niet meer waarover je toen zo enthousiast was. En de motivatie en betekenis die het werk je gaf is ook zo langzamerhand verdwenen. Als jij dit ook zo ervaart is het tijd om je carrière eens tegen het licht te houden. Misschien heb je dit zelf zo laten gebeuren. Haal jij nog voldoening uit je werk? Is het antwoord nee? Lees dan dit blog verder waarin ik je uitleg hoe je persoonlijk leiderschap gebruikt om richting te geven aan je loopbaan.

Herkenbaar?

Ik herken mezelf best in de omschrijving hierboven. Je komt van school, solliciteert als jonge gast, wordt aangenomen en begint te werken. Ja, het is wel leuk hier! Reorganisatie,  je wilt blijven, andere afdeling en zo groei je langzamerhand in het bedrijf. Druk, druk, druk dus je gaat door. Zonder je tussendoor de vraag te stellen:” Hé wat doe ik hier nu precies? “ En als je dan blij bent dat het vijf uur is .. ! Ja precies, tijd om in te grijpen. Want het werk maakt je niet meer gelukkig. Ik noem dat het pfff-gevoel. Morgen weer werken ? Ja pfff weer, die. Proactief is anders.

Sleur?

Is dat de bekende werk sleur die je vast allemaal wel eens hebt meegemaakt ? Of is het meer? Mijn advies wanneer je dit voelt is, om pas op de plaats te maken. Stel jezelf vragen over wat je aan het doen bent. Is dit waar je energie van krijgt? Werk je volgens je eigen drijfveren? Voel jij je echt betrokken bij wat je nu doet? En misschien wel de meest tot inzicht leidende vraag; Wil jij dit doen, tot je pensioen?

Drijfveren.

Wees gerust veel mensen weten niet goed wat zij belangrijk vinden in hun werk. Drijfveren, wat zijn dat hoor ik vaak. Daar ben je niet dagelijks mee bezig. Als je er echt stil bij staat is dit vaak wel het moment waarop je voelt dat het niet lekker gaat met je. Voor een groot deel wordt dit bepaald door je opvoeding, scholing, geloof en je levenservaringen. Als je eenmaal tot dit besef bent gekomen is de  stap om hier iets mee te gaan doen best groot. We hebben allemaal gedachten gevoed vanuit je jeugd.  Die gedachten en het gedrag dat je vertoont zit diep geworteld in je brein. Doorbreken van deze patronen is lastig, Je kunt er zelf al best veel aan doen als je dat echt wenst.

Als je je bewust bent geworden dat je wel wat anders wilt doen, is dat een eerste signaal. Voor degenen die op zoek zijn naar "het waarom" noem ik hier eerst een aantal verschillende oorzaken:

Bij jezelf:

  • Geen betekenis.
    Je werk heeft geen betekenis (meer) voor je. Wat ik veel hoor is dat wat je doet ergens toe moet doen. Een maatschappelijk belang dienen, wat dat ook is voor je. Het moet voor jou meteen duidelijk zijn dat je dit doet om bij te dragen aan een betere wereld. Ik weet het is erg persoonlijk en subjectief. Zorgen voor zwakkeren in de samenleving of juist een zinvol product verkopen. Het gaat erom dat jij dit zinvol vindt om te doen.
  • Je mag er zijn!
    Hoe vaak heb jij de afgelopen maanden een compliment gehad van je leidinggevende of collega's. En doe je het zelf ook. Jij vindt het toch geweldig wanneer je waardering krijgt? We zijn hier allemaal gevoelig voor. Het geeft je een geweldig gevoel om die bevestiging te krijgen die je af en toe gewoon nodig hebt om vol energie door te gaan.
  • Verveling.
    Elke dag hetzelfde werk, dezelfde klanten dezelfde vragen en opdrachten kan je op den duur ook de keel uithangen. Ja toch? Je wilt nieuwe dingen leren en mooie projecten hebben om aan te werken. Of verdieping van je vak. Misschien wil je meer verantwoordelijkheid door leiding te gaan geven. Stilstand is achteruitgang vind jij. Dus kom op geeft die opdrachten, werkgever. Heb je dat al eens besproken met je leidinggevende? Pas wel op dat je dan wel realistische doelen stelt hierbij. Een administratief medewerker wordt niet meteen CFO van het bedrijf. Of wel?

In je omgeving:

  • Te weinig zelfontplooiing.
    In het verlengde van verveling kan een gebrek aan groei je ook tegenstaan. Je wilt je zelf graag ontwikkelen bijvoorbeeld door (interne) opleidingen en daarbij kunnen doorgroeien naar andere functies. En je wilt dat jouw werkgever dit voor je faciliteert. Als die mogelijkheid er niet is kan dit een reden zijn voor jou om je heil elders te zoeken. Niet alle werkgevers gaan hier verstandig mee om. Veel kan ook afhangen van de relatie met jouw leidinggevende.
  • Onvoldoende sfeer.
    Je relatie met collega's is erg belangrijk. Een prettige werksfeer waarin jij je veilig voelt zorgt dat jij de beste prestaties kunt leveren. Je werkgever draagt hier niet alleen de verantwoordelijkheid voor. Jij kan zelf veel doen aan het maken van verbinding met collega's. We willen ook graag ergens bij horen en dat geld op het werk net zo.

persoonlijkleiderschap-vragen

 

Ik had je beloofd om je tips te geven om je te helpen bij de knagende vragen. Wat kun je dan zelf doen:

Tip 1: Vind jouw energiegevers

Breng voor jezelf in kaart waar je echt energie van krijgt. Waar jij blij van wordt. En waar je echt verdomd goed in bent. Als je dat weet kijk dan eens goed of je werkzaamheden hierbij aansluiten. Als je talenten hebt die je niet gebruikt is dat goed om bespreekbaar te maken. Een goede leidinggevende zal dit ook met plezier willen aangrijpen. Dit is belangrijk bij persoonlijk leiderschap omdat het de basis vormt waarmee jij je ontwikkeling vorm kunt geven.

Tip 2: Wees positief

Optimistische mensen zijn gelukkiger wist je dat? Is redelijk wat onderzoek naar gedaan. Hier vind je er een. Het lijkt me ook logisch dat wanneer je overal het goede in ziet je ook steeds minder hinder hebt van negatieve invloeden. Zoek ze gewoon niet op. Het valt me ook op dat dit “soort” mensen ook veel meer geniet van kleine dingen. Zelf merk ik ook dat die verandering bij mij plaatst vindt. In het moment geniet ik steeds vaker van ogenschijnlijke veranderingen. Zo had ik gisteren: “Hoe zorg ik ervoor dat hij me begrijpt?” Vroeger dacht ik: “Man man, waarom begrijpt hij me nou niet?” En het opende een deur bij de man ook nog. Mooi om groei bewust te ervaren.

Tip 3: Zorg voor zelfstandigheid

Als je zelfstandig kunt werken ervaar je een hogere mate van vrijheid. Zorg dat jij je vak verstaat en dat collega's op je kunnen bouwen. Met goede afspraken kun jij je eigen werk op een prettige manier invullen. Thuiswerken is nu meer gemeengoed, maar je kunt ook denken aan het bezoeken van relaties of een congres waar je jezelf kunt ontwikkelen. Uiteindelijk gaat het steeds meer om het resultaat en minder over het aantal uren dat je op kantoor bent. Voor je zelf ruimte creëren is ook persoonlijk leiderschap.

Tip 4: Zorg voor balans werk/privé

Hier noem ik de term persoonlijk leiderschap met nadruk. Een drukke baan, partner en kinderen, vrienden en hobby's. We willen het graag allemaal. Als dan jouw werk meer vraagt dan de gebruikelijke uren kan je na een tijd opgebrand raken. Dat wil je toch niet, geloof me. Zorg daarom dat je weet hoe jij je leven wilt leiden? Waar wil jij je energie en tijd aan besteden? En vooral ook waar niet in! En, zoals ik al eerder schreef wees lief voor jezelf.

Tip 5: Wat doe je hier?

Dit is een prachtige vraag, al zeg ik het zelf, maar is gelijk ook moeilijk te beantwoorden. Het bevat de "waarom" component. Waarom ben je op aarde? Wat wil je bereiken? Dan leidt dat ook tot de vraag wat dat belangrijk maakt voor je. Zie je het antwoord ook terug in je werk? Dat zou toch de meest ideale situatie zijn. Jouw ultieme werkgeluk zorgt dat je vervulling voelt. Ik realiseer me maar al te goed dat het antwoord niet zomaar is gevonden en minder praktisch lijkt. Terug naar de essentie van jezelf, ook dat is persoonlijk leiderschap.

Ik heb je meegenomen naar hoe ik denk over voor jezelf zorgen. Dat wat ik ook persoonlijk leiderschap noem. Het is niet alleen zorgen dat je dingen gedaan krijgt, maar ook dat je ervan leert en geniet. Neem niet zomaar alles voor vanzelfsprekend aan. Het stellen van de juiste vragen biedt een goede basis van waaruit je jouw ontwikkeling begint. De groei die je hiermee doormaakt is prachtig. En als dat je werkgeluk bevordert zeg ik; "Ga, ervoor!" Laat je dan ook helpen door anderen die je een warm hart toe dragen.

En nu tijdelijk kun je loopbaanadvies met subsidie ontvangen. Hier lees er meer over!

 

Meer weten over loopbaancoaching?

Hoe pas je persoonlijk leiderschap toe?
Top