Hoe ga jij om met tegenslag?

Over mentale weerbaarheid en groei.

Tegenslag-Zwaar-weer
Wat doe jij?

"Zeg het maar wat ga je doen dan?""Hoezo wat ga ik doen?"" Het zit je tegen en nu?" Een paar ogen kijken mij verwart aan. Dit is een beslissend moment. Wat ga je doen? Tegenslagen heeft iedereen het hoort bij het leven. Wat je vervolgens ermee doet is waar jouw groei vandaan komt. Dit betekent overigens niet dat je maar steeds moet doorgaan. Integendeel, ervaar de tegenslag, neem je verlies en huil het er maar even uit. Besef je wel, dat dit een moment is om te leren en te groeien. Misschien voelt het op dat moment niet zo. Daarna mag je door met dat wat je geleerd hebt. Hoe je daar mee omgaat hangt af van wie je geworden bent.

Waarom?

Niet iedereen gaat hetzelfde om met tegenslagen. Dat heeft te maken met verschillende factoren. Het zit niet in jouw karakter of je hebt moeite met relativeren. Jouw opvoeding speelt een rol en dat heeft een rol gehad op hoe jij naar jezelf kijkt. Wat er is gebeurd maakt een verschil. Verstuik jij je enkel of word je ontslagen of nog erger je wordt ernstig ziek. De intensiteit van de gebeurtenis is daarmee anders. Dit verklaart voor een groot deel jouw reactie. Klinkt logisch toch? Mooi dan hebben het waarom ook gelijk samengevat. Ik merk in mijn praktijk dat het ervaren van tegenslag zorgt voor vragen. Veel vragen waarbij het logisch is dat je ze stelt. Het stellen van vragen zorgt echter niet voor een oplossing. Ik zal daarom niet bij die vragen stilstaan maar focus leggen op de oplossing realiserend dat dit tegenstrijdig lijkt.

Tegenslag-verander
Tijdelijke tegenslag

Tegenslag is tijdelijk. Het mooie van het leven is dat niets blijft zoals het is. Elke dag verandert er wel iets. En daar glinstert gelijk het goud. Realiseer je dat je er zelf voor kunt kiezen om verder te gaan. Niet te lang blijven hangen in het verleden. Die ervaringen die je hebt meegemaakt hebben jou verandert en bieden je de mogelijkheid om het beter te doen.

Tegenslag is relatief

Over een paar jaar lach je erom. Tegenslag is op het moment dat het gebeurt heel vervelend en doet pijn. Je kunt er wel veel van leren. Bijvoorbeeld hoe jij reageert bij tegenslag. Wat je daarna doet is bepalend. Accepteer je de situatie en richt jij jezelf op? Of blijf je eenzijdig naar de ellende kijken? Het gevolg hiervan is dat je een irreƫel beeld vormt van de gevolgen van de gebeurtenis. Relativeer en betrek hierbij mensen die dicht bij je staan. Worstel niet alleen.

Richt je aandacht op nu

Focus op wat je nu kunt veranderen. Een valkuil waar veel mensen in trappen die tegenslagen ervaren. Er wordt veel teruggekeken naar het verleden. Als jij hebt uitgefilterd wat je concreet hebt geleerd van een situatie is het tijd om het verleden af te sluiten. Blijf niet hangen. Telkens als jij terugdenkt aan het verleden en die tegenslag weer voor de geest krijgt, zul je ook die negatieve emoties die je daar voelde opwekken. Dat helpt je niet om de tegenslag te verwerken. Het gaat erom dat je positieve energie vrijmaakt. Wat kan je nu doen om de situatie te verbeteren. Voor nu en voor de toekomst.

Overtuig Jezelf

Als je denkt in problemen dan krijg je ze ook. Het is dan net of je aandacht alleen daarnaar zoekt. Vergelijk het eens met het kopen van een auto. Je hebt gezocht en een mooi origineel model gevonden. Plotseling zie je overal dezelfde autorijden. Hoe dan? Dat is wat je hoofd met je waarneming en gedachten kan doen. Tenzij je een auto verder niet belangrijk vindt. Net als ik. Gisteren zag ik, heel toevallig, eenzelfde type auto, dezelfde kleur en bijna hetzelfde kenteken. Enfin, als je graag anders wilt denken over jezelf doe het dan. Hoe dan? Som je sterke eigenschappen op. Neem de prestaties waar je trots op bent in gedachten. Hoe voelde dat? Vast erg lekker of niet? Wat kun je doen om dat gevoel vast te houden bij wat je nu wilt bereiken? Vind je het fijn om dat op te schrijven? Doe het dan. En zo werkt het ook met jouw doelen. Van tegenslag kun je leren en nieuwe doelen stellen.

Leiderschap

Realiseer je dat wat je wilt bereiken moeite kost. Vooral bij de start zul je dat ervaren. Je kunt jouw energie maar een keer gebruiken. Wees daarom slim in het gebruik. Laad je op tijd op door goed voor jezelf te zorgen. Vroeger zei de vroedvrouw: de 3 R-en. Je kunt denken aan genoeg slaap, gezond eten en sporten. Samen zijn met je familie, goede vrienden bezoeken of gewoon een film pakken. Je weet zelf vast wel wat bij jou voor energie zorgt. Maar doe het wel en laat je niet verleiden om toch nog even dat ene belangrijke ding te doen.

Tegenslag heeft iedereen wel eens. Hoe je ermee omgaat bepaal jezelf. Je hebt een keuze. Het verhogen van jouw mentale weerbaarheid zorgt voor groei. En dat gun ik je.

Wil je beter omgaan met tegenslag?

Meer weten neem dan contact op.
Top