Obstakels overwinnen maakt je sterker!

Als je obstakels overwint heb jij toch persoonlijkheid? Zo maar een vraag die ik op een doordeweekse middag gesteld kreeg. Het kennen van jezelf is niet eenvoudig. Misschien is het wel echt moeilijkste dat je ooit doet in je leven. Ik stel dan graag de vraag:  wie of wat wil je zijn? Wat beteken jij? Wat wil je bereiken en wat niet? En hoe doe je dat terwijl jij jezelf wilt blijven? Het zijn vragen die je gevoel doen trillen op haar grondvesten, zo merk ik telkens weer. “Wat een moeilijke vragen stel jij, dat weet ik niet hoor.” Is dat zo, of begint het vermijden? Je kunt misschien wel honderd dingen noemen die jij wilt veranderen in je leven. Omdat jij vindt dat je dat niet goed doet. Hoe maak jij jezelf sterker en kun jij obstakels overwinnen? Daarop ga ik dieper in deze blog.

Gemak

En mens is van nature gemakzuchtig en wil het liefst geen afscheid nemen van gewoonten. Obstakels overwinnen kost veel moeite en daar zitten je hersenen niet op te wachten. Trouwens, wat wil je dan achterwege laten en wat niet? Weer een lastige vraag. Hoe bepaal je dat? Als je ontevreden met je leven bent kun je zeggen: alles! Je herkent misschien die fase in je leven wel: Alles wat ik doe mislukt!”  Herken je deze gedachte?  Alles is wel heel veel lijkt me. En wie wil nou al zijn schepen achter zich verbranden en opnieuw beginnen?

Praktisch

Dat opnieuw beginnen is niet zo makkelijk en gedoemd om te mislukken. Om gewoontes te doorbreken is het handiger om dit in kleine stapjes te doen. Je kunt bijvoorbeeld starten met het loslaten van herinneringen die je angstig of van streek maken. En behoud wat voor je werkt. Het is makkelijker om te bepalen dat het niet lukt. Maar wat levert je dat op? Bekijk het pragmatischer en denk aan welke stappen je al wel maakt. Voel welk positief effect deze stappen voor je hebben. Bewegen is vooruitgang en zo overwin je belemmeringen.

stress-duiveltje

Stressduiveltje

Hoe doe je dat dan precies? Bedenk een zinvolle aanpak die je helpt om helder naar jezelf te kijken. Hoe voorkom je dat het stressduiveltje in je hoofd ontwaakt? Laat alle gedachten die niet van jou zijn los. Geen ouders die vertellen wat je moet doen omdat zij je studie hebben betaald of omdat "de maatschappij" dit van je verwacht. Die zaken komen later wel een keer aan bod. Ondanks dat je dromen hebt, zul je toch tot op zekere hoogte rekening moeten houden met de realiteit. Dat kan ook prima samengaan. Je kunt vast genoeg voorbeelden bedenken van bijzondere en succesvolle mensen. Vraag eens aan ze hoe zij obstakels overwinnen? Leuke opdracht om te doen, trouwens.

Succesvol is?

Succesvol zijn is voor de meeste mensen in onze maatschappij een graadmeter. Huis versus thuis, dikke auto versus vervoersmiddel etc. Ik heb al vaker geschreven over het maken van definities en dus is ook deze definitie voor iedereen verschillend. Succes hebben is mooi, zolang je er jezelf niet door verliest. En dat is nu net het opvallende. Als je veel aandacht geeft aan je carrière, ben je sneller geneigd om een ander te benadelen. Kinderen, partner en collega’s. Daarmee ga je ook regelmatig voorbij aan je eigen waarden en normen. Onbaatzuchtige mensen offeren vaker delen van zichzelf op en zijn daardoor minder succesvol. Terwijl ze juist streven naar het tegenovergestelde. Waar vind je de balans door voor jezelf op te komen waar nodig en te helpen wanneer je het wil?

Jij

Het antwoord is wat mij betreft erg eenvoudig; in jezelf. Jij bepaalt het! Dan is het belang van het antwoord op de vraag wie je bent meteen duidelijk voor je. Want wie wil je zijn en hoe gedraag je je dan? Als je de bitterheid die je in je voelt, omdat het niet gaat zoals je wilt uit, word je geen prettig persoon om mee om te gaan. Ik put nu uit mijn eigen ervaring van een aantal jaren geleden. Word je te meegaand en wil je sfeer en de goede vrede bewaren bereik je zelf ook niet veel. De hamvraag is dus: wie wil je zijn en wat vind je belangrijk voor jou? Welk gedrag hoort daar volgens jou bij? En vaak komt het stressduiveltje hierbij weer om de hoek kijken. Positief naar jezelf kijken helpt je in elk geval en vergroot je zelfvertrouwen.

Tegenstelling

De metafoor van het stressduiveltje, met al zijn vervelende opmerkingen, zou je ook kunnen helpen. Als jij jezelf de ruimte geeft om dit toe te laten. De tegenstellingsaanpak noem ik het maar. Dat kan ik toch niet, word dan: wat kan ik wel? Dat lukt mij nooit wordt: wat gaat me nu wel lukken? Hoe reëel is het dat me dit wel lukt? Wat heb ik daar nu voor nodig? Hoeveel tijd en geld heb ik daarvoor? Wie kan en gaat me daarbij helpen? Je ziet dat door het stellen van deze vragen, je meteen een plan aan het maken bent. Door dit uit te zoeken en in gesprek te gaan ben je gelijk in beweging. Je hoeft je dan niet meer af te vragen of je het kunt. Je doet het namelijk al. Zo verandert je perspectief meteen.

Stralen- niet-falen

Stralen

Als laatste overweging wil ik je meegeven jezelf te gunnen om te falen. Daar leer je namelijk heel veel van. Iedereen faalt wel eens, nou wel meer dan eens als ik naar mezelf kijk. Dat geeft niets. Je kunt je afvragen hoe het kwam en wat je de volgende keer anders kunt doen. Misschien zorgt het zelfs wel voor een nieuw perspectief. Het zal niet de eerste keer zijn dat er een fantastische uitvinding wordt gedaan na een mislukking. Stralen door falen.

Zoek jouw obstakels op en neemt initiatief om ze aan te pakken. Soms frontaal en soms door er met een omtrekkende beweging naar te kijken, te reflecteren en dan toe te slaan met nieuwe inzichten. Zo overwin jij obstakels en maken ze je sterker.

Top