Wie moet?!
Ik moet dit nu toch eens schrijven. Oh shit, nu doe ik het ook al! Met het risico dat ik als een ouwe zak begin te klinken, wat moeten we toch veel van onszelf! De afgelopen jaren heb ik de lijstjes van coachees voorbij zien komen. Ik moet de beste zijn, ik moet presteren, ik moet een goede ouder zijn, ik moet een goede collega zijn. Moet, moet, moet! Herkenbaar, ik denk van wel. Ik word er altijd een beetje somber van. Als je bedenkt hoe onbevangen en creatief we op de wereld komen. Vooroordelen zijn er dan niet. Naarmate je ouder wordt worden de invloeden van onze samenleving groter en gaan je hersenen aan de slag met al die informatie. En dan vorm je daar je eigen ideeën bij en handel je daarna. Tenminste dat wil je graag. Het moet, maar van wie dan?
Druk, druk
Als ik een bekende op straat tegenkom en die ik al een tijd niet gesproken heb vraag ik hoe het gaat.
“Ja goed hoor, druk maar goed”. Druk goh, dat klinkt bekend. Vertel eens waarmee.? “Ja werk, kinderen vrouw ja dat gaat allemaal maar door he. Daar doe je niets aan.” Oke en ik kijk hem schaapachtig aan. (Ja, het is een talent) Je doet er inderdaad niets aan denk ik. “Hoe is het echt met je?” Hij begreep mijn vraag niet helemaal. “Misschien komt dat later wel”, zei ik. Hij moest lachen en zei dat hij gauw verder moest want ja druk, druk, druk hé. Komt er een moment dat deze superpapa zich voorbijloopt? Wie weet.
Wat moet?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen dat “moeten” zo ervaren en er naargelang mee omgaan. Een reden, die ik vaak voorbij zie komen, is bewijsdrang. Hoezo, dat kan ik niet, dat zal ik wel eens even laten zien. Noem het bewijsdrang, ambitie of eerzucht. Jij wil laten zien dat jouw bijdrage ertoe doet. Dat jij echt iets betekent voor een organisatie of andere mensen. Dit kan een krachtige motivatie zijn om te moeten. Anderen tekortdoen wil jij natuurlijk niet. Als deze motivatie verandert in het doel om te presteren op zich, ontstaat er een uitdaging. De motivatie is dan niet intrinsiek maar bepaald door externe druk.
Vertrouwen
Een andere reden heeft met zelfvertrouwen te maken. Of liever het verbloemen van het gebrek aan zelfvertrouwen. En daar is vaak een portie schaamte doorheen gevlochten. Je bent als de dood dat anderen dit kunnen zien. Daardoor meet jij jezelf een rol aan. En die rol perfectioneer je in de loop der jaren waardoor je prima in het plaatje past van jouw omgeving. Je kunt jezelf afvragen of dat is wat je wilt. Als jij je daar prima bij voelt, is het helemaal goed. Jij zult het dan niet als een rol voelen maar gewoon wie je bent. Je voelt dan niet dat je iets moet doen wat je diep van binnen niet wil. Maar toch, wat als jij jezelf teleurstelt (of je ouders, kinderen, collega’s of iedereen die je belangrijk genoeg vindt), wat dan?
Wie
Kiezen voor jezelf lijkt mij het belangrijkste. Als jij lekker in je vel zit maak je bewustere keuzes. Je bent vrij in je hoofd en beslissingen komen vanzelf. Voor de één betekent het leren tevreden te zijn met wie je bent of zelfs wat je kunt. Voor een ander betekent het opnieuw mogen ontdekken wie je bent. Uiteindelijk is het terug gaan naar jouw kern het uitgangspunt. Dichterbij jezelf blijven kost je minder moeite. Als je minder moet, voel jij je vrijer in je hoofd. Hierdoor kun jij een betere collega, ouder of vriend zijn. Zorg dus goed voor jezelf en zoek uit wie je bent.
Wat
Vraag jezelf af wat je belangrijk vindt in jouw leven. Je kunt jezelf vragen stellen. Neem de tijd om ze te beantwoorden. Dat zijn vragen over passie, plezier talent en vaardigheden. Ik heb ze in diverse andere blogs al beschreven. Je kunt bijvoorbeeld aan de hand van jouw reflectie duidelijk zien waar je blij van wordt. Uitgangspunt is dat je eerlijk en mild naar jezelf kijkt. Je mag best kritisch zijn maar overdrijf het niet. Het gaat er namelijk om dat je kracht put uit de duidelijkheid die je voor jezelf schept. Heb je daar moeite mee kun je altijd een coach vragen je te helpen.
Berg
Als jij antwoorden op je vragen hebt, kun je aan de slag. Maak een keuze waar je de komende periode mee aan de slag gaat. Focus op dat wat je wilt veranderen en laat je niet afleiden door bijzaken. Als je eenmaal de effecten van je verandering begint te ervaren kun je, desgewenst, een volgende stap nemen. Resultaat bereik je door het nemen van kleine stappen. Bergbeklimmen doe je niet door tegen een berg op beginnen te rennen. De kans dat je er weer keihard vanaf rolt is groot.
Beleef
Als je merkt dat de stappen die je hebt gezet het gewenste resultaat opleveren geniet daar dan van.
Ga er niet te snel aan voorbij. “Ja, dat was toch de bedoeling?” Natuurlijk is dat wat je wil bereiken maar zorg dat je snapt wat je deed. Wordt ervan bewust dat jij dat deed en dat het werkt voor jou. Ik wil voorkomen dat je dit normaal vindt. Voor je het weet verander je namelijk in superpapa. Tenzij je superpapa wilde zijn uiteraard.
Mag je willen?
Veel veranderingen zijn succesvol bij de juiste mindset. Als je goed hebt gelezen merk je dat ik aandacht besteed aan de woorden bij wat ik schrijf. Niet om te laten merken dat ik een fan ben van eloquent taalgebruik maar omdat woorden waarde kunnen geven. Ze geven waarde aan de manier waarop je over jezelf en anderen denkt. Het woord moeten kun je bijvoorbeeld vervangen door mogen of willen. Dan krijg je een heel ander gevoel bij wat jij allemaal mag van jezelf. Ik wil graag en dat mag! Merk je wat er nu gebeurt bij je? Ja, mooi dat is omdat het mag.