Je bent er maar druk mee!
Wat zijn we met zijn allen toch een lekker druk volkje. Werk, studie, sport, sociale activiteiten om van de media nog maar niet te spreken. Je zou er wel eens stress van kunnen krijgen. En in heel veel gevallen is dat ook zo. De week van de stress is op de agenda gekomen. In het nieuws spreekt men van burn-out als volksziekte nummer twee. Idee om daar een coach voor in te huren? Bij mensen tussen 25 tot 35 jaar is het aantal burn-outs alarmerend hoog. Reden genoeg om dit in de gaten te houden.
Grenzen
Maar wanneer heb je last van een drukke periode in je leven en wanneer is er iets serieus aan de hand? Hoe herken je dat je over deze grens gaat? Een van de eerste signalen is vermoeidheid. Dit is ook meteen lastig te herkennen. Je bent allemaal wel eens een keer moe. Even druk op je werk of te veel gesport. Duurt dit echter een langere periode aaneengesloten en merk je dat je moeite hebt jezelf weer op te laden. Dan kan er meer aan de hand zijn. De spanning neemt dan toe in je lichaam. Soms is een bezoek aan de huisarts nodig. Vaak zonder resultaat na eventueel onderzoek in het ziekenhuis. Je onzekerheid neemt toe en dat helpt je ook niet. Door de stress gaat je weerstand omlaag en hierdoor neemt het aantal klachten in aantal en in intensiteit toe.
Fysiek
Door die vermoeidheid kunnen fysieke klachten sneller aan de oppervlakte komen. In mijn geval; ik heb een slechte rug. Die speelt op als ik teveel hooi op mijn vork neem. En dan neem ik wat gas terug. Lijkt heel logisch om dat te doen. De praktijk is weerbarstiger. Je kunt ook denken aan concentratieproblemen, langer doen over dingen dan normaal. Sneller afgeleidt zijn is redelijk snel te merken. Veel gehoorde klachten zijn nek-hoofdpijn, slapeloosheid, oorsuizen, kortademigheid, buikpijn, hartkloppingen, slecht zicht en hyperventilatie.
Mentaal
Herken je het piekeren? Je loopt bijna letterlijk lang rond met dingen waar je voorheen helemaal niet veel aan dacht. En op je werk? Je moet het wel op tijd afkrijgen want daar rekent je werkgever op. En dan komt er een collega aan je bureau staan. Met weer een opdracht voor je die toch echt morgen af moet zijn. En nee zeggen is er niet bij natuurlijk! Jij bent een topper die heeft toch geen last van stress.
Je stemming wisselt snel. Je kunt van het ene op het andere moment vreselijk boos worden. Je omgeving is dan een goede thermometer. Als ze je aankijken met een verschrikte blik. Je herkent het konijntje en de koplampen van een auto wel. Dan is er meer aan de hand. Als je hier niet op reageert kan het uiteindelijk gebeuren dat je angst- of paniekaanvallen krijgt. Het lijkt uit het niets te komen. Opeens zweetdruppels lopen over je voorhoofd en zit je met trillende handen aan het stuur van je auto. En je wil maar een ding; heel snel naar huis. Zo zijn er nog wel een aantal indicatoren dat het niet zo maar een drukke periode is maar dat er meer aan de hand is.
Comfort
Als je deze symptomen hebt of herkent, zul je spoedig merken dat je wereld een stuk kleiner wordt. Alles wat je niet nodig acht stel je uit of vermijdt je totaal. Je hebt er geen zin in, maar naar je omgeving geef je aan dat je het te druk hebt. Of je verzint een ander smoesje. Creativiteit wordt een nieuw talent. In eerste instantie lijkt het ook goed om je voor even af te sluiten van de boze buitenwereld. Even op adem komen en prikkels vermijden. Lekker herstellen. Maar niet te lang! Hoe lang precies moet je mij niet vragen. Het verschilt per persoon en ook hoe lang dit proces al gaande is. Hoe langer je in je comfortzone blijft, hoe moeilijker het wordt om daar uit te komen. De drempel om uit je comfortzone te komen zal naarmate de tijd vordert steeds hoger worden.
Uitdagen
Daag jezelf uit om in beweging te komen. Niet figuurlijk maar letterlijk. Ga wandelen, fietsen, zwemmen, de natuur in. Dat zorgt voor een verbetering van je hormoonhuishouding en maakt je gelukkiger. Lach ook al heb je voor je gevoel niets te lachen. Het helpt echt.
Geef die presentatie op je werk ook al zie je er tegen op. Je collega’s weten toch niet wat je gaat zeggen. Er is niemand die gemerkt heeft dat je wat bent vergeten. En je stond daar toch. Met de zenuwen in je maag en toch. Trots neem je de complimenten van je collega’s in ontvangst! Bam!
Na afloop loop je nog eens bij jezelf na wat je voelde toen je de presentatie gaf. Waar je trots op bent en wat dat deed met je. Dat fijne gevoel neem je mee naar een volgende uitdaging. Zo groei je van moment naar moment tot je weer in je volledige kracht staat.
Leer van het verleden, leef in het nu, bereid je voor op de toekomst.
Als je hulp nodig hebt bij jouw uitdaging, het verlaten van je comfortzone of je zoekt een nieuwe uitdaging, neem dan contact met me op. Ik gun je rust in je drukke leven en help je daar graag bij.