Humor in coaching kan dat?

coach-serieus

Humor werkt dat bij coaching?

Ik krijg regelmatig de opmerking dat humor niet werkt als je coacht. Daar ben ik het niet mee eens. Humor bij coaching zorgt op een effectieve manier dat je lijf een positieve hormonen aanmaakt. Je komt daardoor beter in je vel  te zitten en dat leidt ertoe dat je positiever over jezelf denkt. Het mooie van humor is dat wanneer je moet lachen, je niet tegelijkertijd aan verdriet of angst kunt denken. Ga lachend door het leven en al je problemen lossen op als sneeuw voor de zon, of overdrijf ik nu schromelijk. In dit blog ga ik dieper in op wat humor bij coaching voor je kan doen en vind jij een antwoord of dit jezelf sterker kan maken.

Serieuze humor

“Ik ga naar mijn coach, dat is een serieus persoon en daar gaan we eens …” Ja coaches vinden zichzelf erg serieus. En dat is goed, begrijp me niet verkeerd. Ik neem mijn vak ook serieus. Wat mij betreft mag er ook flink gelachen worden. Door het juiste gebruik van humor ontstaat verbinding. De juiste humor wat is dat dan? Voor mij is dat humor uit het hart, vanuit empathie naar coachee.  Serieuze humor eigenlijk. En regelmatig sluiten coachee en ik een bondje. Hierdoor ontstaat onderling vertrouwen en dat helpt bij het verkrijgen van meer inzicht.

Taart

Zou had ik een coachee die een vreselijke hekel aan een collega had, omdat die altijd zo ontzettend aanwezig was. Altijd het hoogste woord in meetings, bij nieuwe kleding flaneren op kantoor, kijk mij eens. Al een beeld? Coachee kroop in haar schulp. Zonder op de persoon in te gaan hier een stukje uit het gesprek:
“En dan is ze van de week jarig. Komt ze weer met een hoop bombarie met een taart binnen. Nee, niet van de Hema maar van de banketbakker met speciale vulling.”
“Lekker toch zeg ik, gratis taart. Ze hoort me niet.
“Altijd maar die aandacht trekken.” antwoord ze.
“Misschien moeten we haar maar eens te pakken nemen?”
”Hoe dan?” vraagt ze.
“Nou die taart, ik begin al te grijnzen, wat nou als die eraan gaat voordat ze op tafel staat?”
Coachee laat een gemene glimlach zien. Ja, ze houdt die voor haar. Dan ziet ze niet wat er voor haar voeten staat.
“Heb je een handtas?” vraag ik.
Coachee begint te lachen. “Ja en dan struikelt ze en land met haar gezicht vol in die taart. Zie je het voor je alles onder de slagroom. Die speciale vulling in haar neus. Ze schatert van het lachen. Het hele bedrijf hoort ervan en iedereen lacht om haar.
En dan: “Nee, dat kan ik niet maken. Zo erg is het nou ook weer niet. “Stilte volgt. “Volgens mij moet ik het me niet zo aantrekken.” We gaan daar verder over in gesprek.

taart-humor
Ontspanning

In dit voorbeeld zorgt humor voor ontspanning. Het maakt een situatie absurd en vergroot de situatie. “Het hele bedrijf hoort ervan.” Het morele besef komt: “Dat kan ik niet maken.” Gevolgd door het besef dat “het toch niet zo erg is” en dat de uitdaging bij coachee zelf ligt. In het gesprek volgt relativering en neemt het zelfmedelijden af. We zoeken samen naar een manier om beter met zulke personen of situaties om te gaan. Groei ontstaat door het verkregen inzicht om te zetten naar acties in de dagelijkse praktijk.

Inzicht

Samen lachen werkt dus erg goed. Van lachen om het gedrag van coachee is hier nooit sprake. Bij het gebruik van humor bij coaching gaat het niet om de grappigste of de slimste te zijn. Het gaat wel om het vergroten van het inzicht in het eigen gedrag en inschatten van een situatie. Je verhoogt zo je weerbaarheid door gebruik van humor. De coachee leert een situatie op een andere manier te beoordelen en spreekt eigen talenten aan om hierop te reageren. Het (opnieuw) aanspreken van eigen kracht en jouw talent word dan weer geactiveerd.

Inzicht-humor
Slappe lach

Het lachen zelf zorgt voor een ander gevoel in je lijf. Dat komt door de endorfine die je aanmaakt wanneer je lacht. Hierdoor verlaagt je stresshormoon(cortisol) ook meteen. Door het lachen zelf gebruik je veel spieren in je lichaam. Je gezicht wordt vaak rood als je lacht door je gezichtspieren. Je buik en middenrif schudt en spant aan. Dat verklaart ook dat je soms pijn in je buik van het lachen krijgt. Dat is gewoon spierpijn. En na afloop van je schaterlach voel je je zo slap dat je amper kunt zitten. De slappe lach zorgt voor een sterk effect.

Verrassend

Humor in coaching zorgt voor ontspanning bij moeilijke situaties of bij het maken van belangrijke beslissingen. Voorwaarde is dat er sprake van gelijkwaardigheid en oprecht contact moet zijn. Mensen zijn sterker dan ze zelf denken. Ze willen zich ontwikkelen en leren. Als je respectvol humor inzet werkt dit in nagenoeg elke situatie. Je stapt als het ware in de wereld van een ander waarbij je alle zintuigen openzet om waar te nemen. Zonder oordeel, van ja maar naar wat nog meer. En iedere keer word ik weer verrast door de verbeelding en creativiteit van mijn coachees. Humor maakt het verschil. Mooi vak heb ik toch.

Top