Emoties sturen, zo doe je dat!
Emoties horen bij het leven. Maar wat als het leven ineens verandert. Hoe ga je daar dan mee om? Emoties kunnen hoog oplopen nu je elke dag thuis moet werken en de kinderen ook thuis zijn. En dan die uitzichtloosheid. Hoe lang gaat het allemaal duren? En ontspanning vinden is erg lastig. Is dit nu het geluk dat we nastreven in het leven. De overheid doet maar wat. Ze weten het niet eens. Complottheorieën ontstaan. En jij, jij zit er maar midden in en voelt je niet heel erg goed. Grote kans dat je het probleem en de oplossing buiten jezelf zoekt. In dit artikel sta ik stil bij hoe je emoties sturen kunt. En ik geef tips hoe jij daar beter mee leert omgaan.
Richting.
Emoties, of zoals sommigen ze noemen gevoelens, geven je leven richting. Achter elk gevoel ligt een behoefte en daarachter schuilt een gedachte. Ook wel een vraag aan jezelf. Bijzonder of niet? De constatering dat onze harde maatschappij eigenlijk gestuurd wordt door onze gevoelens. En dat vinden we toch allemaal lastig en gecompliceerd. In onze westerse wereld vinden we dat we de ratio moeten laten prevaleren. Juist nu zie ik een grote behoefte aan contact en intimiteit. Gevoelens zijn toch zweverig? Emoties sturen kan jij ook.
Energie van emoties.
Gevoelens zijn belangrijk. De behoefte naar verbondenheid met anderen is groot. En is dan een afspiegeling van jouw behoefte naar contact met anderen. Mensen kunnen niet zonder contact, dat blijkt nu eens te meer. Gevoelens wijzen je de weg in veel opzichten en zijn een afspiegeling van jouw werkelijke behoeften. Het helpt je bij echt contact maken met anderen. Het geeft jouw drive aan naar anderen en andersom. Menselijk energie is voelbaar en verbindt.
4-b's
In het verlengde van die gevoelens wordt er gesproken over de vier basisemoties. Ken je ze? Ja ik heb het over boosheid, bedroefd, bang en blij. In werkelijkheid zijn er veel meer emoties dan deze vier. Dat heeft ook te maken met de mate waarin je ze ervaart. Het wegstoppen van die emoties zorgt voor het overschrijden van je eigen grenzen. Dat kan al heel klein beginnen, bij voorbeeld bij het overslaan van een lunch omdat een afspraak uitliep en de volgende vergadering staat al weer op het programma. Emoties sturen is ook leiderschap nemen over jouw agenda.
Balans
Ik had het net over de onderliggende vraag van jouw emoties. Door deze te onderzoeken ontdek je waar jouw persoonlijke behoeften en waarden liggen. Die vormen de fundering van jouw bewustzijn. Vanuit deze waarden kun je makkelijker communiceren en vertoon je het gedrag waarvan jij vindt dat bij je hoort. De vraag wie ben ik en later wat wil ik, liggen hieraan ten grondslag. Dagelijks stellen coachees mij die vragen. Misschien nog wel vaker dan: “ waar word ik gelukkig van?” Het wegstoppen van deze vragen, lees emoties, zorgen voor onbehagen en onbalans. Uiteindelijk kan het leiden tot stress, lichamelijke klachten en zelfs burn-out. Je wilt toch liever zelf sturen dan dat je emoties het doen.
Emoties maakt kwetsbaar.
“Ja, maar als ik emoties toon dan voel ik me kwetsbaar en onzeker”. Los van het gegeven dat anderen dit ook zo voelen, is het tonen van emoties juist krachtig. Door deze kwetsbaarheid te laten zien, leren anderen je beter kennen. Jij hebt zelf al een fase ervoor doorgemaakt waarbij je duidelijk weet wat je wilt bereiken. Je weet ook wat je niet wil en daardoor stel je ook grenzen. Jij zoekt de verbinding vanuit jouw eigen kracht en energie. Proactief en gedurfd, dat waarderen anderen die zich herkennen in jouw gedrag. Een beter gevoel in die situatie ken ik zelf niet zo snel.
Groeien.
En dan gebeurt het toch. Je krijgt een vervelende reactie wanneer jij je nek hebt uitgestoken. De emotie die daar bij hoort kan dan onverwacht hard binnenkomen, kan je overspoelen en is totaal niet rationeel. Dan heb je de keuze om te reageren of niet. Haters zijn er altijd. Stel dat je reageert dan heb jij keuzes. Ga je de confrontatie aan, ontwijk je ze of ben je uit het veld geslagen. Als je het de moeite waard vindt kun je vanuit jouw waarden zoeken naar overeenkomsten waarmee jij de verbinding weer zoekt. Toon empathie voor de mening van een ander en luister goed. In het slechtste geval heb je weer iets over jezelf geleerd.
Effectief.
Zoals ik je heb beloofd wil ik je helpen om effectiever te leren omgaan met jouw emoties. De eerste stap is om jouw gevoelens serieus te nemen. Niet wegstoppen dus. Neem regelmatig de tijd om te reflecteren. Ik geeft coachees de tip om een emotiedagboek bij te houden. Schrijf de momenten dat je hevige emoties had op. Kijk dan eens goed wat er gebeurde, wat je zei, voelde en deed in die situatie. Wat voor reactie leverde dat op? Welke boodschap of behoefte van jou werd hier niet vervuld? En wat zou jij dan anders kunnen doen? Zodat je die behoefte wel kunt vervullen. probeer het maar eens uit.
Emoties reguleren.
Door goed rekening te houden met je emoties voorkom je dat je problemen krijgt. Problemen die jouw gedachten aansturen in de vorm van een emotie en jij in jouw gedrag laat zien. Je voorkomt hiermee dat je mensen tegen de haren strijkt of erger dat er een breuk in de relatie ontstaat. Zoals ik eerder al noemde is het gedrag hetgeen anderen waarnemen en op kunnen reageren. Emotie regulering begint wat mij betreft dus in je hoofd. Ik vertel al een tijd om uit je hoofd te komen. Er is echter een verschil tussen je denkkracht bewust zetten en impulsief te reageren.
Persoonlijk.
Onthoud emoties zijn altijd persoonlijk, het zijn immers jouw emoties. Denk daar maar even over na. Voorbeeld: Een collega gaat ineens met “jouw collega” lunchen. Wat denk je: Die andere pikt mijn collega in! Wat is dit? Doe ik het fout? Nee, hij pikt zomaar mijn collega is wat een rot….” Heb je nu controle over je gedachten? Of maak je het nu tot een persoonlijke aanval op jou? En er lijkt altijd een ander schuldig te zijn als er iets gebeurd. Want zelf doen we zelden iets fout. Herkenbaar of niet? We hebben het vermogen om de situatie zo te vertalen dat we zelf niets fout doen. Als emoties persoonlijk zijn dan ligt de oorzaak toch ook bij jou? Jouw gedachten kun jij zelf beïnvloeden. Je bent geen slaaf van jouw negatieve gedachten.
Bewuste gedachten.
Als jij negatieve gedachten kunt hebben, kun je ook positieve gedachten bedenken. Dat is moelijker omdat je jezelf makkelijker neersabelt dan ophemelt. Je zult ook merken dat je dan een reactie opwekt bij jezelf. “Dat moet ik niet meer doen!” Angst regeert. Emoties zijn het gevolg van de gedachten waar jij aandacht aan geeft. Dit gaat vaker onbewust dan bewust. En daar zit nu net de groei. Vergroot je bewustzijn! Laat die gedachten gewoon toe en ervaar wat er gebeurt. Door de emoties ruimte te geven, vermindert de intensiteit vanzelf. Zit je vol in het gesprek of discussie? Dan is het lastiger. Vraag in zo'n geval gewoon even de tijd om er over na te denken. Zo simpel kan het ook zijn.
Aandacht.
Het sturen van emoties kun je doen door te accepteren dat je ze hebt. Geef ze de tijd, ruimte en aandacht. De heftigheid van die emotie, of het nu angst, boosheid, verdriet of blijheid is neemt daarmee af. Zo kun beter inschatten welke actie je kunt nemen. Je maakt hierdoor bewuster keuzes gevoed vanuit jouw emoties en persoonlijke waarden. Zo hou je zelf regie over jouw gedachten en zorg je voor de juiste balans in je leven, vol energie en levenslust. Dat wil jij toch ook?