Jouw eerste indruk telt.

Jouw eerste indruk telt.

Jouw eerste indruk telt

Lichaamstaal

Het is donderdagmorgen. Ik zit te wachten, in een restaurant in Arnhem,  op mijn afspraak. Misschien een nieuwe opdracht om te coachen? Het is nog vroeg en hier en daar zitten enkele mensen met elkaar te overleggen. Er komt een tengere man binnen. Zijn laptoptas hangt nonchalant over zijn rechterschouder. Het trekt zijn iets te ruimvallend colbert helemaal naar rechts. Zo erg dat het niet veel scheelt of het schuift van zijn schouders. In zijn linkerhand heeft hij een stapel papier, verpakt in een plastic hoesje. Ik zie hem spichtig de ruimte in turen. Ja, daar moet hij zijn. Een vrouw in een prachtige zwarte jurk zwaait hem toe. Ik zie hem blozen als ze hem aankijkt. Terwijl hij, iets te snel, naar haar toeloopt verliest hij wat papieren uit zijn insteekhoesje. De man bukt onhandig voorover om het op te rapen. Natuurlijk, de andere blaadjes vallen er ook uit. De laptoptas kletst op de stenen vloer. De vrouw kijkt naar de inmiddels op zijn knieën zittende, naar papieren graaiende, man. Ze fronst haar wenkbrauwen zichtbaar. Jouw eerste indruk telt.

Komisch?

Ik moet zeggen dat ik het ondertussen een uiterst komisch tafereel vindt worden. Wat zou dit voor een eerste indruk zijn? Heb je wel eens gehoord van de drie seconden regel ? Wanneer je binnen drie seconden weet welk vlees je. Ja, precies met die kuip. Maar is dat ook echt zo?  Het zou kunnen. Ik denk dat ik wel weet hoe jij nu denkt over die man. Wat een onhandige vent. Wat een zenuwpees. Verlegen mager mannetje. Heb ik gelijk? Of is hij heel gedreven en wil zo'n goede indruk maken dat de spanning hem net even iets te veel werd?

Dit voorbeeld van iemand die duidelijk iets uitstraalt of doet dat hem niet helpt bij zijn doel. Wat als het minder zichtbaar is. Misschien herken je dat wel. Je voelt dat er iets niet helemaal klopt. Je kunt het alleen niet goed duiden. Is dan die eerste indruk ook de juiste? Geef jezelf eens de tijd om verder te kijken?Stel je praat op een zakelijke gelegenheid met een man Hij praat ook schijnbaar druk met jou en de anderen. Maar hij houdt wel zijn handen in zijn zakken. Lekker ontspannen of nonchalant? Eigenlijk laat hij, en dat is vooral bij mannen, zien dat hij niet wil deelnemen aan het gesprek. Of hij het zelf weet? Dat is nog maar de vraag.

Lichaamstaal

Ook je ogen zijn een belangrijk onderdeel van je lichaamstaal. Dan bedoel ik niet de sprankeling die je duidelijk ziet wanneer iemand praat over zijn of haar passie. Het gaat nog wat verder, subtieler zou ik bijna zeggen. De grootte van de pupillen bijvoorbeeld vertelt iets over of je gemoedstoestand. Hoe groter je pupillen hoe meer je op je gemak bent. Hoe kleiner hoe ongemakkelijker of zelfs bang iemand is. Let er maar eens op bij een volgende ontmoeting. Heb je gelijk een mooi excuus om in de ogen van je favoriete collega te kijken. Hoe lang is dat al niet geleden?

Wrijven

Mijn persoonlijke favoriet is de hand in de nek leggen. Het gebeurt regelmatig dat mijn cliënten dit doen. Vooral als een onderwerp ter sprake komt waar de pijn in zit. Hup daar gaat de hand weer naar zijn of haar nek. Shit betrapt! Even wrijven. Alsof je daarmee symbolisch de pijn weg wrijft. Duidelijk een gevoelig onderwerp. Je ziet het ook regelmatig bij interviews van de voetballers elke zondagavond. “Vond je jezelf ook zo slecht spelen?” Hup hand in de nek en wrijven maar. “Nee hoor, ik voerde de taak van mijn trainer goed uit!” klinkt het dan plichtmatig. Let er maar eens op. Of mijn cliënt dit bewust doet? Dat is wederom de vraag. Aan mij dan de keuze daar over door te vragen. Of niet!

Afstemmen

Hoe je effectief communiceert is meer dan alleen de juiste woorden of intonatie gebruiken. Ook je lichaam communiceert met de mensen om je heen. Hoe beter jij jezelf kent hoe beter je daar rekening mee leert houden. Als je bewust bent van het effect van je non-verbale communicatie ben je beter in verbinding met je zelf. En zo kun je meer bereiken, in een kortere tijd, omdat je beter kunt afstemmen op je omgeving .

Wil je meer weten over welke lichaamstaal je bewust en onbewust uitstraalt? Maak dan een afspraak met mij. Ik help je er graag verder mee.

Top